Με μια χοροθεατρική παράσταση ξεκινάει όπως και πέρυσι τη νέα χρονιά το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων. Πρόκειται για την παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας «ΤΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΤΟΥ ΒΑΡΥΤΟΝΟΥ» του Δημήτρη Μπασλάμ, μια αφήγηση για δυο χορευτές, η οποία θα πραγματοποιήσει δυο παραστάσεις στο θέατρο «Καμπέρειο» το Σάββατο 16 και την Κυριακή 17 Ιανουαρίου με ώρα έναρξης 21:15 μμ.
Η ιστορία αφορά τον Βαρύτονο κύριο Χαρίτονο Φουξ. Η τελειομανία του και η ατυχής διαχείριση ενός λάθους που μόνο ο ίδιος αντιλαμβάνεται, τον ταλαιπωρεί τόσο ώστε να τον οδηγεί πολύ συχνά στον υποδηματοποιό του. Κανείς δεν μπορεί να τον μεταπείσει. Ούτε ο πάντα ευδιάθετος κορεπετήτορας κύριος Επίλεκτος, ούτε ο πατρικός υποδηματοποιός κύριος Λαυρέντης, ούτε ο θαυμασμός των υπολοίπων μουσικών στις πρόβες, ούτε καν η ωραία και πάντοτε μετρημένη κυρία Ήβη.
Επί σκηνής δύο performers, ο Γιώργος Νικόπουλος και ο Δημήτρης Πολίτης σε χορογραφία του Δημήτρη Σωτηρίου. Αφηγούνται από σκηνής την ιστορία, ενσαρκώνοντας όλους του χαρακτήρες του έργου. Κινούνται, επικοινωνούν, αστειεύονται, χορεύουν, με την ατμοσφαιρική μουσική του Δημήτρη Μπασλάμ, μέσα σε μία απέριττη φωτιστική εγκατάσταση για να γίνουν τελικά ο ένας και μοναδικός πρωταγωνιστής, ο Βαρύτονος κ. Χαρίτονος Φουξ.
Το έργο, το οποίο βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του μουσικού και συγγραφέα Δημήτρη Μπασλάμ, απευθύνεται εξίσου σε παιδιά εφήβους και ενήλικες, χάρη στο κείμενο αλλά και στη πρωτότυπη σκηνοθεσία και χορογραφία του.
Συντελεστές: Κείμενο: Δημήτρης Μπασλάμ, Σκηνοθεσία: Δημήτρης Σωτηρίου – Δημήτρης Μπασλάμ, Χορογραφία: Δημήτρης Σωτηρίου, Μουσική – Sound design: Δημήτρης Μπασλάμ, Κοστούμια: Νίκος Δάλλας, Φωτισμοί: Μαρία Λαζαρίδου, Δήμητρα Αλουτζανίδου.
θέατρο «Καμπέρειο»: Σάββατο 16 και Κυριακή 17 Ιανουαρίου, ώρα 9:15’ μ.μ.
Διάρκεια παράστασης: 60’
Τιμή εισιτηρίου: 10 €, Φοιτητές, μαθητές, άνεργοι, πολύτεκνοι, ΑΜΕΑ, μέλη ΚΑΠΗ: 8 €
Χορηγοί επικοινωνίας: ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ Ιωαννίνων, ΕΡΑ Σταθμός Ιωαννίνων
Λίγα λόγια για το έργο:
Ο κύριος Χαρίτονος ήταν βαρύτονος, όχι μάγειρας, ράφτης, μπάτλερ, επιπλοποιός αλλά, ένας καλοστεκούμενος, ευγενικός και πάντοτε καλοντυμένος βαρύτονος. Η εμμονή του με μία νότα, το κόντρα Λα, του προκαλεί άγχος. Το άγχος του εν συνεχεία ιδρώτα και αλυσιδωτά φούσκωμα των ποδιών, κάτι που αν μη τι άλλο δεν περνάει απαρατήρητο. Αυτό αναγκάζει τον κύριο Χαρίτονο να επισκέπτεται πολύ συχνά τον υποδηματοποιό του, τον κύριο Λαυρέντη, ώστε να παραγγέλνει όλο και μεγαλύτερο μέγεθος παπουτσιών.
Τα μαύρα λουστρίνια νούμερο 44, που φορά στην πρώτη πρόβα, αντικαθίστανται διαδοχικά και καταλήγουν την ημέρα της πρεμιέρας στο εκπληκτικό νούμερο 69. Κανένας και τίποτα δεν μπορεί να ηρεμήσει και να χαλαρώσει τον κύριο Χαρίτονο. Ούτε ο έρωτας που βρήκε στο πρόσωπο της ωραιότατης κυρίας Ήβης, που παίζει τούμπα, ούτε η πάντα θετική και παιχνιδιάρικη διάθεση του κορεπετίτορα της Λυρικής, του κυρίου Επίλεκτου, ούτε ο Μαέστρος, ο κύριος Αμφίσημος, ο οποίος δήλωνε πάντοτε ικανοποιημένος από τις πρόβες, ούτε η αγάπη και ο θαυμασμός των μουσικών στο πρόσωπό του, ούτε καν το αγγλικό μπαστούνι, το οποίο του έκανε δώρο μαζί με τις συμβουλές του ο κύριος Λαυρέντης. Είχε κάνει λάθος ο κύριος Χαρίτονος. Το κατάλαβε, απλώς νόμιζε πως το λάθος του ήταν άλλο.
ΚΡΙΤΙΚΕΣ
«ΤΑ ΠΑΠΟΎΤΣΙΑ ΤΟΥ ΒΑΡΎΤΟΝΟΥ» – BLACKBOX *ΚΡΙΤΙΚΉ
WRITTEN BY ΙΩΆΝΝΑ ΛΙΟΎΤΣΙΑ 26/12/2014 PUBLISHED IN ΚΡΙΤΙΚΈΣ ΘΕΆΤΡΟΥ :
«Τα παπούτσια του Βαρύτονου» , μια επί σκηνής αφήγηση με δύο περφόρμερς, παρουσιάζεται αυτές τις μέρες και για λίγες μόνο παραστάσεις στο Blackbox. Πρόκειται για την σκηνική – αφηγηματική μεταφορά του ομώνυμου βιβλίου του Δημήτρη Μπασλάμ με πρωταγωνιστή τον βαρύτονο κύριο Χαρίτονο Φουξ, του οποίου η μανία με την τελειομανία ξεπερνάει κάθε όριο δημιουργώντας του απίστευτα προβλήματα.
Το κείμενο του συγγραφέα και μουσικού (έγραψε και την μουσική της παράστασης) Δημήτρη Μπασλάμ ήταν εξαιρετικό. Χιούμορ, συγκίνηση, λέξεις που έχουμε ξεχάσει, ζωντανές εικόνες, απρόσμενες λεκτικές και σκηνικές συναντήσεις μας κρατούσαν συνέχεια σε εγρήγορση. Θα ομολογήσω, βέβαια, πως μπήκα κάποια στιγμή στον πειρασμό να σκεφτώ πώς θα ήταν η αφήγηση της ιστορίας χωρίς καθόλου λόγο ή έστω με ελάχιστο, γιατί σίγουρα πρόκειται για ένα πολύ βερμπαλιστικό θέαμα. Ωστόσο, γρήγορα συνηθίζεις το πρώτο σοκ της ακατάσχετης φλυαρίας και μετά μάλλον σου αρέσει κιόλας καθώς κάτι αρχίζει και «χτίζεται».
Η σκηνοθεσία είναι τόσο του συγγραφέα, όσο και του χορογράφου Δημήτρη Σωτηρίου, του οποίου η συμβολή και στη χορογραφία έκανε την παράσταση να κινείται εντόνως ανάμεσα στην αφήγηση και το χοροθέατρο. Οι δύο σκηνοθέτες επινόησαν τύπους για κάθε ήρωα του έργου, δημιούργησαν μοτίβα και συχνά σε καθήλωναν με τις κινησιολογικές επιλογές τους και την πολλαπλή οπτική θέαση που προσέφεραν στο κοινό. Στη δημιουργία μιας παράλληλης διάστασης, τόσο πραγματικής και τόσο έξω από την πραγματικότητά μας, βοήθησαν ασφαλώς οι δύο performers (Γιώργος Νικόπουλος, Δημήτρης Πολίτης) οι οποίοι απόλυτα συγκεντρωμένοι, λειτούργησαν ως ένα σώμα βάζοντάς μας στο «παραμύθι» τους. Η
μουσική συμπλήρωνε ανεπαίσθητα και οργανικά τα τεκταινόμενα – πραγματική ισορροπία ανάμεσα στους ρόλους, αν υποθέσουμε πως οι ρόλοι σ” αυτήν την παράσταση είναι το κείμενο/οι δύο περφόρμερς στο ρόλο του βαρύτονου/η μουσική.
Απόλυτα ταιριαστά με το πνεύμα του κειμένου, λειτουργικά αλλά και με μια έντονη δόση νοσταλγίας τα κοστούμια που επιμελήθηκε ο Νίκος Δάλλας. Μια μονάχα ένσταση για τους φωτισμούς της Μαρίας Λαζαρίδου και της Δήμητρας Αλουτζανίδου, στο σημείο όπου ο βαρύτονος συζητά με την κυρία Ήβη. Εμένα προσωπικά, με παρέπεμπαν σε τελείως άλλες καταστάσεις, αισθάνθηκα σαν να με «πετάνε» έξω από το παραμύθι.
Επειδή οι παραστάσεις που απομένουν είναι λίγες, καλό θα ήταν να μην αναβάλλετε την παρακολούθησή της. Ειδικά για αυτές τις γιορτινές μέρες είναι ένα θέαμα που θα σας κάνει να περάσετε όμορφα και θα σας αφήσει μια γλυκιά γεύση. Ένα θέαμα που μοιάζει με χρυσόσκονη πάνω σε παλιές, εύθραυστες, χριστουγεννιάτικες μπάλες…
ΤΑ ΠΑΠΟΎΤΣΙΑ ΤΟΥ ΒΑΡΎΤΟΝΟΥ *ΚΡΙΤΙΚΉ
ΒΑΓΓΈΛΗΣ ΡΑΦΤΌΠΟΥΛΟΣ 25/12/2014 PUBLISHED IN ΚΡΙΤΙΚΈΣ ΘΕΆΤΡΟΥ :
Ένα μικρό θεατρικό διαμάντι παρακολουθήσαμε στο black box -τέως cine Metropolitan- μια μαθηματική, χειρουργική κίνηση, το αποκορύφωμα μιας αφηγηματικής εξομολόγησης, πρωτότυπης σε σύλληψη και εκτέλεση, με κεντρικό θέμα τα παπούτσια του βαρύτονου Χαρίτονου, που από το αδικαιολόγητο άγχος του άλλαζαν νούμερα, λόγω πρηξίματος στα πόδια του.
Ο παραμυθάς συγγραφέας Δημήτρης Μπασλάμ –και λαμπρός μουσικός- μετά από εξαιρετικά παραμύθια ασχολήθηκε και με μεγαλύτερο αναγνωστικό και θεατρικό κοινό και συνέγραψε ένα εξαιρετικό κείμενο με εξήντα εννέα μικρά θαυματουργά επεισόδια, με μία θαυμάσια χορευτική επιδεξιότητα των δύο πρωταγωνιστών, σε έξοχη χορογραφία και υπέροχη δραματουργική εξέλιξη.
Οι performers Γιώργος Νικόπουλος και Δημήτρης Πολίτης ενσάρκωσαν όλους τους χαρακτήρες του έργου, χόρεψαν, έγιναν ένα σώμα, εντυπωσίασαν με τη μεταφορά στη σκηνή ενός πολύ ενδιαφέροντος κειμένου, ζωντάνεψαν ιδανικά τον χαρισματικό, αλλά ανασφαλή λυρικό βαρύτονο Χαρίτονο, ένα μετριοπαθή μεγάλο καλλιτέχνη, με τη νότα contra la να είναι το φόβητρό του.
Η σκηνοθεσία και η χορογραφία του Δημήτρη Σωτηρίου καταπληκτικές, η μουσική του Δημήτρη Μπασλάμ υπέροχη.
Μια καταπληκτική επινόηση του συγγραφέα απέδωσε ένα μοναδικό αποτέλεσμα , των υπολοίπων συντελεστών να συνδράμουν αποφασιστικά.
Όλες οι ηλικίες από 9-99 ετών αξίζει να δουν και να ξαναδούν μία υπέροχη παράσταση στο black box.
Κριτική από τον Βαγγέλη Ραφτόπουλο
Be there! Corfu Animation Festival Festival Vassilis Kroustallis November 15, 2014 :
Ξεκινώντας από το παραμυθικό περιβάλλον του Μάγου του Οζ (κι ας μην λέει λέξη για τα κόκκινα πασουμάκια της Ντόροθι) και με αφήγηση ελεγειών μεγαλείου που θυμίζουν τις απέλπιδες ψυχές του Αμερικανικού νότου του Tennessee Williams (κι ας είναι άνδρας ο κύριος Χαρίτωνος), ο Δ. Μπασλάμ υπογράφει ένα έργο που εκτυλίσσεται σαν ωρολογιακή βόμβα από την καταιγιστική, αποστασιοποιημένη αφήγηση του Γιώργου Νικόπουλου και την ευρηματική, αντιστικτική κίνηση του Δημήτρη Πολίτη. Είναι ένα έργο που δεν εκμαιεύει την εύκολη συγκίνηση, κι ας είναι από την αρχή ως το τέλος μια μουσική ιστορία, οφείλει να παινευτεί και να μην προσπεραστεί. Φορέστε τα κατάλληλα παπούτσια πριν πάτε.
Πυγολαμπίδες στο κλουβί, Ιωάννα Σεραφειμίδου, 29 Δεκεμβρίου 2014:
Με συνεπήρε η παράσταση. Δυο σώματα, μια φωνή, μουσικές από έξω και από μέσα να κονταροχρυπιούνται και να αντιμάχονται. είχα διαβάσει το βιβλίο και ήμουν ήδη υποψιασμένη για την υπόθεση της παράστασης, παρόλα αυτά με ρούφηξαν οι ερμηνείες, τα λόγια, τα μάτια και οι κινήσεις.
Η σημασία της τελειότητας και η αποφυγή αυτής είναι κάτι που θα έπρεπε όλοι να δείξουμε με το παράδειγμά μας στα παιδιά μας. Με αγγίζει βαθιά αυτό το θέμα και νομίζω τους περισσότερους από εμάς.
Να δείτε την παράσταση και να την προτείνετε και σε εφήβους! Είναι αναμφίβολα ιδανική για μεγάλα παιδιά και «μικρούς» ενήλικες! Μπράβο σε όλους τους συντελεστές!
ΧΑΡΤΟΜΑΝΙ Βιβλιοπωλείο. Κεπετζη Ευαγγελία, January 15 :
Το βιβλίο Τα παπούτσια του βαρύτονου μαγικό… .έτσι & αλλιώς.. γεμάτο μουσική, μουσικούς, αγωνία, άγχος για την τελειότητα με πρόσωπα ιδιαιτέρα & αγαπησιάρικα….με τον δικό τους τρόπο.. η παράσταση όμως….βάζει τον θεατή (που πιθανότατα δεν ξέρει το βιβλίο)..σε έναν άλλο κόσμο… σε έναν κόσμο όπου η κάθε σκιά, η κάθε κίνηση έχει ρόλο στην αφήγηση…ο τόνος της φωνής του απίστευτα “τρελλλλλάρα” Γιώργου Νικόπουλου αλλάζει “δίνοντας” ζωή σε κάθε χαρακτήρα του έργου, ο ρυθμός & η κίνηση του Δημήτρη Πολίτη γεμίζει την σκηνή & παρέα με την μουσική & το κείμενο του Δημήτρη Μπασλάμη “μεταφορά” στον…τέλειο κόσμο του Κυρίου Χαρίτονου…είναι απόλυτη…!!
Τρέιλερ παράστασης : https://vimeo.com/116629976__