Πολιτικό σεισμό στην καρδιά των Ευρωπαϊκών θεσμών έχει προκαλέσει το “Qatar Gate”, με την αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Εύα Καϊλή να είναι ένα από τα κεντρικά πρόσωπα του σκανδάλου διαφθοράς. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σπίτι της βρέθηκαν περίπου 600 χιλιάδες ευρώ και η ίδια κρατείται και ανακρίνεται. Οι βελγικές αρχές ασχολούνται από τον Ιούλιο με την υπόθεση δωροδοκίας από στελέχη του Κατάρ σε αξιωματούχους με επιρροή στις ευρωπαϊκές αποφάσεις. Από την αρχή οι έρευνες ήταν στοχευμένες και υπό άκρα μυστικότητα.
Η Εύα Καϊλή πέρασε τη νύχτα στο κελί, αναφέρουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, αφότου βρέθηκαν τσάντες γεμάτες μετρητά στο διαμέρισμά της στις Βρυξέλλες. Ο εκπρόσωπος της Εισαγγελίας δεν ανέφερε στο σπίτι ποιού υπόπτου βρέθηκε το τεράστιο χρηματικό ποσό, ωστόσο στη δήλωσή του αναφέρεται σε γυναίκα. Την ίδια ώρα, τα βελγικά ρεπορτάζ αναφέρουν ότι κρατείται και ο πατέρας της Εύας Καϊλή με έναν χαρτοφύλακα γεμάτο χρήματα. Αναχωρούσε από τις Βρυξέλλες, αφότου είχε ενημερωθεί για το τι είχε συμβεί.
Η υπόθεση δωροδοκίας με μετρητά και ακριβά δώρα σε αξιωματούχους και άτομα με επιρροή στις ευρωπαϊκές αποφάσεις από το Κατάρ, προκειμένου να εξασφαλίσει ευνοϊκή μεταχείριση ενόψει του Μουντιάλ προκαλεί αναταραχή στις Βρυξέλλες. Η έρευνα διεξαγόταν κρυφά από τα μέσα Ιουλίου και μεταξύ των προσαχθέντων είναι ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, σύντροφος της Εύας Καϊλή. Ήταν συνεργάτης του επίσης προσαχθέντος πρώην Ευρωβουλευτή, Αντόνιο Παντσέρι, ο οποίος έχει ιδρύσει τη ΜΚΟ Fight Impunity. Τη λίστα συμπληρώνουν δύο ακόμη Ιταλοί, ο Λούκα Βισεντίνι και ο Νικολό Φιγκά Ταλαμάνκα.
Ενορχηστρωτής του “Qatar Gate” φέρεται να είναι ο Παντσέρι, η σύζυγος και η κόρη του οποίου έχουν επίσης συλληφθεί στο Μπέργκαμο. Και οι τρεις αντιμετωπίζουν μέγιστη ποινή φυλάκισης 5 ετών. Ο πρώτος για “πολιτική παρέμβαση σε μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπέρ του Κατάρ και του Μαρόκου με αντάλλαγμα πληρωμή” αναφέρει η Corriere della Sera, επικαλούμενη την L’Echo.
Στο πλαίσιο της έρευνας σφραγίστηκε και το γραφείο της ευρωβουλευτή, Μαρί Αρενά, λόγω εμπλοκής μιας από τις βοηθούς της στην ΜΚΟ του Παντσέρι.
Σε πρόσφατη ομιλία της στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο η Εύα Καϊλή είχε προκαλέσει αντιδράσεις για τα ιδιαίτερα θερμά λόγια που επεφύλαξε για τους διοργανωτές του Μουντιάλ, παρά τις πολυάριθμες καταγγελίες για την κακομεταχείριση των εργατών στα γήπεδα και την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μετά τις αποκαλύψεις οι Ευρωσοσιαλιστές ανέστειλαν τη συμμετοχή της στην ομάδα τους. Ευρωβουλευτές ζητούν την παραίτησή της και επείγουσα συζήτηση για θέματα διαφθοράς.
Η επιχείρηση της αστυνομίας έγινε την Παγκόσμια Ηέρα κατά της Διαφθοράς, αναφέρουν τα μέσα που αποκάλυψαν πρώτα τις λεπτομέρειες, επισημαίνοντας ότι δεν αποκλείονται ραγδαίες εξελίξεις.
Την Κυριακή οι ανακοινώσεις από την εισαγγελία
Την Κυριακή αναμένονται τελικά οι ανακοινώσεις από την εισαγγελία σχετικά με το τί θα γίνει με τους προσαχθέντες που φέρεται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο χρηματισμού από το Κατάρ. Νωρίτερα, διαπιστευμένος συνεργάτης της κ. Καϊλή στις Βρυξέλλες τόνισε στην ΕΡΤ ότι κανείς από τους πέντε διαπιστευμένους συνεργάτες της δεν έχει κληθεί από τις Αρχές να καταθέσει ή για ανάκριση.
Όσον αφορά στο τι θα γίνει με τις θέσεις τις οποίες κατέχει η κ. Καιλή, τη Δευτέρα στις 16.00 ώρα Ελλάδας στη Διάσκεψη των Προέδρων η ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών θα ζητήσει την αντικατάστασή της από τη θέση της αντιπροέδρου. Εάν το 60% πει “ναι”, χάνει το αξίωμα.
Σχετικά με την ασυλία, οι εθνικές αρχές κάνουν αίτημα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Πρόεδρος κ. Μετσόλα εφόσον γίνει αυτό, θα πρέπει να ενημερώσει την ολομέλεια και η αίτηση παραπέμπεται στην επιτροπή νομικών υποθέσεων. Το πρόσωπο για το οποίο θα γίνει η συζήτηση έχει δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό, αλλά και η επιτροπή να ζητήσει όποια επιπλέον πληροφορία κρίνει απαραίτητη.
Κεκλεισμένων των θυρών η επιτροπή εγκρίνει έκθεση για την άρση ή μη της ασυλίας του ενδιαφερόμενου προσώπου συνιστώντας στο κοινοβούλιο ως σώμα να εγκρίνει η ανα απορρίψει την έκθεση. Οι σχετικές ανακοινώσεις γίνονται στην πρώτη ολομέλεια που λαμβάνει χώρα μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών. Η ασυλία επίσης παύει να ισχύει εάν ένας ευρωβουλευτής πιαστεί επ’ αυτοφώρω.
Τέλος, οι ευρωβουλευτές αναμένεται να ζητήσουν να μπει μπλόκο στις διαπραγματεύσεις ΕΕ-Κατάρ για απελευθέρωση της βίζας.
πηγή: ertnews.gr