Ένα ιδιαίτερο προσκύνημα, ένα εκκλησάκι μέσα σε δέντρο, προς τιμήν του Αγίου Παϊσίου όπου στα νεανικά του χρόνια περνούσε από την περιοχή για να εκτελέσει ξυλουργικές εργασίες και επισκευές σε οικίες.
Η Δεντροκκλησιά βρίσκεται 22 χιλιόμετρα βόρεια της Κόνιτσας, μόλις λίγα μέτρα μετά τη διασταύρωση για το χωριό Αγία Βαρβάρα, πλάι στο δρόμο με κατεύθυνση προς τον Αμάραντο.
Το δέντρο είχε υποστεί αρκετές φθορές στο παρελθόν από πυρκαγιές (φωτιές περαστικών, μπάρμπεκιου κτλ) με αποτέλεσμα κάθε χρόνο η κατάσταση του να επιδεινώνεται και να είναι έτοιμο να καταρρεύσει! Τα σημάδια της καταστροφής διαφαίνονται εάν κάποιος παρατηρήσει το σημείο που βρίσκεται η μικρή καμπάνα.
Πριν λίγα χρόνια, χάρη στην ιδέα και την εκπλήρωση τάματος ενός κατοίκου του χωριού Αγία Βαρβάρα, το αδύναμο δέντρο θωρακίστηκε εσωτερικά με πέτρα και μετατράπηκε σε προσκυνηματικό τόπο προς τιμήν του Άγιου Παΐσιου.
Εξωτερικά υπάρχει μια μικρή καμπάνα, ενώ στο εσωτερικό υπάρχει η εικόνα του Αγίου Παϊσίου περιστοιχισμένη από τάματα πιστών, καντηλάκια και μια εσοχή όπου ο επισκέπτης μπορεί να ανάψει δωρεάν κερί.
Δίπλα στη δεντροκκλησιά έχουν φτιαχτεί πέτρινα πεζούλια, για να μπορούν οι επισκέπτες να ξαποσταίνουν, και έχει τοποθετηθεί ένας επιβλητικός ξύλινος σταυρός ύψους 4 μέτρων.
Η Δεντροκκλησιά Αγίου Παϊσίου έχει κατακτήσει μια από τις πρώτες θέσεις ανάμεσα στα αξιοθέατα της ευρύτερης περιοχής και απέσπασε το βραβείο Travellers Choice για το 2021 & 2022 στα αξιοθέατα της Κόνιτσας σύμφωνα με τον παγκόσμιο ταξιδιωτικό οδηγό tripadvisor.
Η αγάπη του κόσμου αποτυπώνεται και στο Facebook, όπου η σελίδα Δεντροκκλησιά Αγίου Παϊσίου αριθμεί χιλιάδες πιστούς που την ακολουθούν ενώ πλήθος ΜΜΕ από Ελλάδα και εξωτερικό την έχουν επισκεφτεί και έχουν κάνει ειδικά αφιερώματα.
Στην Ελλάδα υπάρχουν ελάχιστα παρόμοια εκκλησάκια – τόποι προσκυνήματος μέσα σε δέντρο- και προκαλούν το ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων επισκεπτών.
Παραπλεύρως αυτής, είναι η εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, στα ογδόντα μέτρα υπάρχει εκκλησάκι προς τιμήν του Άγιου Κοσμά του Αιτωλού (όπου σύμφωνα με την χριστιανική παράδοση πέρασε από την περιοχή το 1779) και δίπλα από αυτό το ξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου με θέα τον ποταμό Σαραντάπορο