Σε μάστιγα έχουν εξελιχθεί το τελευταίο διάστημα οι διαδικτυακές ή τηλεφωνικές απάτες με θύματα γιατρούς και ξενοδόχους. Τηλεφωνήματα από την Αιθιοπία, ηλεκτρονικά μηνύματα από την Τανζανία και απατεώνες από όλο τον κόσμο, κατακλύζουν το διαδίκτυο και αναζητούν τα θύματά τους. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Καλύμνου, κ. Γεράσιμο Αποστολάτο, δυστυχώς, τα περιστατικά απάτης είναι αλλεπάλληλα, με τους τραπεζικούς λογαριασμούς που χρειάστηκαν χρόνια για να γεμίσουν, να αδειάζουν σε λίγα λεπτά της ώρας.
Υπήρξε περίπτωση γιατρού που έχασε 120 χιλιάδες ευρώ, ενώ απατεώνας άρπαξε μερικές χιλιάδες ευρώ, από μία ηλικιωμένη γυναίκα στο Ηράκλειο που έκανε το λάθος να εμπιστευτεί τον λάθος άνθρωπο και να του πει τους προσωπικούς της κωδικούς. Αυτού του είδους τα περιστατικά είναι πολλά και ακόμα περισσότερα είναι εκείνα που δεν έχουν γίνει γνωστά.
Αλλεπάλληλα είναι και τα περιστατικά εξαπάτησης ξενοδόχων από επιτήδειους. Σύμφωνα με τηνΠρόεδρο Επιχειρηματιών Αγίου Αθανασίου, κα Ρούλα Γουγούση, πολλοί συνάδελφοί της έχουν πέσει θύματα, από απατεώνες που χρησιμοποιούν κλεμμένες κάρτες, στέλνουν ψεύτικα λινκ κι έτσι υποκλέπτουν στοιχεία, υποσχόμενοι άμεση εξόφληση όλου του ποσού.
Η συνήθης τακτική των αϊτονύχηδων, είναι να εμφανίζονται ως πελάτες, που θέλουν να κλείσουν δωμάτιο σε ξενοδοχείο και, αφού κάνουν την κράτηση, εκφράζουν την πρόθεση να πληρώσουν ηλεκτρονικά, με “wallet”, στον λογαριασμό κάποιας τράπεζας. Στην συνέχεια, στέλνουν μία ψεύτικη φόρμα με e-mail και ζητούν username και pin του ebanking”!
Μία μεγάλη κατηγορία πρακτικών και τεχνασμάτων εξαπάτησης εκμεταλλεύεται την ανωνυμία και την απόσταση που εξασφαλίζουν οι νέες τεχνολογίες, όπως το διαδίκτυο, οι εφαρμογές για ηλεκτρονικές κινητές συσκευές, τα ηλεκτρονικά καταστήματα και οι ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές. Τα περιστατικά απάτης διεθνώς, υποδηλώνουν ότι οι απατεώνες θεωρούν πιο εύκολη τη χειραγώγηση και την εξαπάτηση ενός ανθρώπου μέσω διαδικτύου, προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στους προσωπικούς του κωδικούς.
πηγή: ertnews.gr