Χωρίς ελαφρύνσεις για τις ασθενέστερες εισοδηματικά τάξεις είναι το φορολογικό νομοσχέδιο που, σύμφωνα με το Euro2day, ετοιμάζει η κυβέρνηση. Αντίθετα φέρνει έξτρα φόρους 300-400 εκατ. ευρώ, με στόχευση στα υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια, «αντίδωρα» στο ασφαλιστικό των ελευθέρων επαγγελματιών και σημαντικές επιβαρύνσεις για όσους εισπράττουν ενοίκια, ιδίως μεγάλα.
Κόντρα στις διαρροές των προηγουμένων ημερών και την προσέγγιση της αναδιανομής του φορολογικού βάρους με όχημα ενιαία κλίμακα φορολόγησης των εισοδημάτων από κάθε πηγή, η κυβερνητική πρόταση διατηρεί τελικά τρεις διαφορετικές κλίμακες:
Μία για τα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων, μία παρεμφερή με των μισθωτών, αλλά χωρίς αφορολόγητο για τους ελεύθερους επαγγελματίες και μία ακόμα για τα ενοίκια, όπως συμβαίνει και σήμερα αλλά με καθιέρωση και νέου συντελεστή 40%-45%.
Όσοι εισπράττουν ενοίκια, στο βαθμό που περάσουν οι προτάσεις, θα έχουν από μικρές έως μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις. Για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους οι προτεινόμενες αλλαγές καίνε όσους δηλώνουν εισοδήματα πάνω από 60.000 ευρώ ενώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες στα υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια έρχονται επιβαρύνσεις οι οποίες όμως στρογγυλεύονται από τις ελαφρύνσεις για όσους δηλώνουν εισοδήματα έως 25.000 ευρώ.
Μισθωτοί, συνταξιούχοι και ελεύθεροι επαγγελματίες με υψηλά εισοδήματα από την άλλη πλευρά, θα έρθουν αντιμέτωποι ενδεχομένως ακόμα και με συντελεστή 60%, αν περάσουν οι κυβερνητικές προτάσεις.
Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν όμως ότι οι δανειστές εγείρουν σοβαρές ενστάσεις για την υπέρμετρη αύξηση του ανώτατου συντελεστή, θεωρώντας ενδεχομένως ότι θα θρέψει τη φοροδιαφυγή.
Αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί. Οι προτάσεις κατατέθηκαν στους δανειστές, αλλά η κουβέντα δεν προχώρησε παραπάνω. Με δεδομένο ότι σήμερα οι εκπρόσωποι των δανειστών αναχωρούν (στις 11 το πρωί έχει προγραμματιστεί το τελευταίο ραντεβού), τα νέα φορολογικά επεισόδια αναμένεται να γραφτούν με την επάνοδό τους, το νωρίτερο μετά από ένα δεκαήμερο εκ του μακρόθεν διαπραγματεύσεων και ζυμώσεων σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.
Η κλίμακα των μισθωτών
Σύμφωνα με την κυβερνητική πρόταση, όπως αρχίζει να μορφοποιείται μετά από αρκετές διορθώσεις, για τους μισθωτούς και συνταξιούχους, διατηρείται η σημερινή μορφή της κλίμακας με την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ αλλά προστίθενται νέα κλιμάκια.
Συγκεκριμένα, μετά τους συντελεστές 22% (για τα πρώτα 25.000 ευρώ) και 32% (για το τμήμα εισοδήματος από 25.001 έως 42.000 ευρώ) καθιερώνεται νέο κλιμάκιο από τα 42.001 έως και τα 60.000 ευρώ στο οποίο θα επιβάλλεται ο συντελεστής 42%. Από 60.001 ευρώ και πάνω ο συντελεστής αυξάνεται σε τουλάχιστον 50% αν και κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως «εμείς θέλαμε 55%».
Ο συντελεστής χτυπάει κόκκινο για εισοδήματα πάνω από 100.000 ευρώ, όπου ορισμένοι εισηγούνται – χωρίς να θεωρείται δεδομένο- την επιβολή συντελεστή 60%. Με τη συγκεκριμένη πρόταση, είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι στα χαμηλά εισοδηματικά κλιμάκια δεν αλλάζει το παραμικρό αλλά προκύπτει σημαντική αύξηση φόρου για όσους δηλώνουν εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ.
Η κλίμακα των ελευθέρων επαγγελματιών
Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, προβλέπεται φορολόγηση με την κλίμακα των μισθωτών, χωρίς αφορολόγητο. Υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας διευκρίνιζε χθες ότι σε περίπτωση φορολογουμένων με εισόδημα τόσο από μισθό-σύνταξη και από ελευθέριο επάγγελμα, τα δύο εισοδήματα δεν θα προστίθενται ώστε να αυξάνεται η φορολογική επιβάρυνση, αλλά θα συνεχίσουν να φορολογούνται ξεχωριστά.
Με τον τρόπο αυτό, τα πρώτα 25.000 ευρώ εισοδήματος ενός ελεύθερου επαγγελματία θα φορολογούνται με συντελεστή 22% αντί για 33% που ισχύει σήμερα αλλά από τα 42.000 ευρώ και πάνω οι συντελεστές αυξάνονται κατακόρυφα (σε σχέση με το 33% πάνω από 50.000 ευρώ), με το φόρο να υπολογίζεται και πάλι από το πρώτο ευρώ εισοδήματος.
Η κλίμακα των ενοικίων
Παρά το γεγονός ότι η συμφωνηθείσα στη βάση του Μνημονίου αύξηση των συντελεστών (από το 11% στο 13% για εισοδήματα από ενοίκια έως 12.000 ευρώ και από το 33% στο 35%) κατατέθηκε το περασμένο φθινόπωρο στη Βουλή για να αποσυρθεί λίγο αργότερα εν μέσω αντιδράσεων, η νέα πρόταση όχι μόνο αυξάνει τους φόρους όπως ακριβώς προβλέπει το Μνημόνιο αλλά πηγαίνει τις επιβαρύνσεις και ένα βήμα παραπέρα.
Πέραν της αύξησης των δύο πρώτων συντελεστών σχεδιάζεται η καθιέρωση ενός ακόμα συντελεστή της τάξεως του 40%-45% για εισοδήματα από ενοίκια άνω των 40.000 ευρώ. Αν αυτή η πρόταση εφαρμοστεί, για φορολογούμενο με εισόδημα από ενοίκια 10.000 ευρώ η αύξηση του φόρου είναι 200 ευρώ (από 1.100 σε 1.300 ευρώ) αλλά για εισόδημα 50.000 ευρώ η αύξηση φόρου είναι 1.500 ευρώ.
Οι αλλαγές στη φορολόγηση των ενοικίων, εκτιμάται ότι μπορεί να αποφέρουν έξτρα έσοδα κοντά στα 200 εκατ. ευρώ.
Και η εκκρεμότητα των αγροτών
Με τους αγρότες στους δρόμους, η κυβέρνηση σταθμίζοντας τα ανύπαρκτα πολιτικά περιθώρια αλλαγών στη φορολογία των αγροτικών κερδών, φαίνεται να επιχειρεί να αφήσει στην άκρη τις αλλαγές. «Θα το δούμε στη συνέχεια» αναφέρουν αρμόδιες πηγές.
Έτσι, μέχρι νεωτέρας παραμένει σε εκκρεμότητα η πρόβλεψη του Μνημονίου για αύξηση του συντελεστή φόρου από το 13% στο 20% φέτος και στο 26% το 2017 για τους αγρότες, από την οποία όμως ο προϋπολογισμός έχει εγγράψει πρόσθετα έσοδα 32 εκατ. ευρώ.
Πηγή: rizopoulospost.com