Δεκαεπτά χρόνια συμπληρώνονται σήμερα Τρίτη 23 Μαΐου, από τον θάνατο του σμηναγού Κώστα Ηλιάκη, που έχασε τη ζωή του όταν τουρκικό μαχητικό διεμβόλισε το F-16 στο οποίο επέβαινε, κατά τη διάρκεια αερομαχίας.
Όλα ξεκίνησαν λίγο πριν την μία το μεσημέρι της 23ης Μαΐου του 2006 όταν δύο ελληνικά F-16 απογειώνονταν από την βάση της Σούδας με αποστολή την αναγνώριση έξι τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών που είχαν εισβάλλει στο FIR Αθηνών και κατευθύνονταν προς την Κρήτη.
Τα τουρκικά αεροσκάφη χωρίζονταν σε δύο σχηματισμούς των τριών και κατευθύνονταν προς την περιοχή που βρίσκονταν οι συστοιχίες των αντιαεροπορικών S-300 τα οποία ήθελαν να φωτογραφήσουν.
Ο σμηναγός Κώστας Ηλιάκης πλησίασε την μία τριάδα των τουρκικών μαχητικών για να προβεί στη διαδικασία της αναγνώρισης και εικονικής αναχαίτισης των εισβολέων. Ένα από τα δύο τουρκικά F-16 που συνόδευαν το τουρκικό RF-4 με τις φωτογραφικές μηχανές έκανε άτσαλους και επιθετικούς ελιγμούς για να παρεμποδίσει το ελληνικό μαχητικό.
Λίγα δευτερόλεπτα μετά, κατά τη διάρκεια της σκληρής αερομαχίας, το τουρκικό F-16 διεμβόλιζε το μαχητικό του Κώστα Ηλιάκη.
Ήταν 12.42 της 23ης Μαΐου του 2006.
Ο Τούρκος πιλότος έπεσε στη θάλασσα και διασώθηκε από παραπλέον δεξαμενόπλοιο.
Για περίπου 30 λεπτά Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονταν στα πρόθυρα της σύρραξης.
Στο ΓΕΕΘΑ, στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, στην 1η Στρατιά, στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας, στο Λιμενικό Σώμα και στην ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Εσωτερικού και Νήσων είχε ηχήσει κόκκινος συναγερμός.
Δεκάδες ελληνικά μαχητικά απογειώθηκαν από τις βάσεις τους. Η φρεγάτα “Λήμνος”, οι κανονιοφόροι “Πολεμιστής”, “Αρματωλός” και το υδρογραφικό “Πυθέας” έπλευσαν με την μεγίστη ταχύτητα προς την θαλάσσια περιοχή 21 μίλια νοτίως της Καρπάθου, κάτω από το σημείο που έγινε η αερομαχία.
Ελληνικό ελικόπτερο φτάνει στο δεξαμενόπλοιο το οποίο είχε διασώσει τον Τούρκο πιλότο, όμως εκείνος αρνείται να επιβιβαστεί στο ελληνικό ελικόπτερο.
Λίγο μετά φτάνει και ένα τουρκικό ελικόπτερο το οποίο παρέλαβε τον Τούρκο πιλότο.
Οι προσπάθειες για τον εντοπισμό του αγνοούμενου Έλληνα πιλότου ήταν εντατικές. Περίπου στις έξι το απόγευμα της ίδιας μέρας, το πλήρωμα της φρεγάτας “Λήμνος” εντόπισε την κάσκα, το PL και ένα Survival Kit που έφερε ελληνικές ενδείξεις. Ο σμηναγός Ηλιάκης θεωρείται νεκρός.
Ήταν πατέρας δύο παιδιών 1,5 και 5 χρονών αντίστοιχα.
Το μήνυμα του Υπουργού Εθνικής Άμυνας
Με μήνυμα στον προσωπικό λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος υπενθύμισε τη συμπλήρωση 17 χρόνων από τον θανάσιμο τραυματισμό του σμηναγού Κώστα Ηλιάκη
«23 Μαΐου 2006. Ο Σμηναγός Κώστας Ηλιάκης υπερασπιζόμενος τον εθνικό μας εναέριο χώρο με αυταπάρνηση πέφτει υπέρ πατρίδος κοντά στην Κάρπαθο. Η εθνική ανεξαρτησία και ακεραιότητα της Ελλάδας είναι αδιαπραγμάτευτη. Αθάνατος!», έγραψε ο ΥΕΘΑ συμπληρώνοντας την ανάρτησή του στο Twitter με τη φωτογραφία ήρωα σμηναγού.
Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, από την πλευρά του, έγραψε:
“Σμηναγός (Ι) ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΗΛΙΑΚΗΣ. Έπεσεν υπέρ Πίστεως & Πατρίδος! Φαρμάκι η μνήμη του χαμού σου, νάμα & βάλσαμο ο τρόπος ζωής κι ο ηρωισμός σου. Υπέρ βωμών & εστιών! Σ’ αυτό το μονοπάτι ακολουθούμε. Για τη ζωή της Ελλάδας & του Έθνους! Αθάνατος παντοτινέ Ίκαρε της Κρήτης”.
Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, συμπλήρωσε την ανάρτησή του με 3 ελληνικές σημαίες και φωτογραφία από το μνημείο που έχει ανεγερθεί στην Κάρπαθο.
Ο σμηναγός (Ι) Κωνσταντίνος Ηλιάκης έπεσε κατά την εκτέλεση του καθήκοντος στις 23 Ιουλίου 2006 όταν κατά την αναγνώριση σχηματισμού τουρκικών αεροσκαφών, τα οποία είχαν εισέλθει στο ελληνικό FIR χωρίς άδεια, ένα από τα τουρκικά αεροσκάφη κατά παράβαση των διεθνών κανόνων ασφαλείας, εκτέλεσε επικίνδυνο ελιγμό και προσέκρουσε στο αεροσκάφος του, προκαλώντας την πτώση του και τον θανάσιμο τραυματισμό του, κοντά στην Κάρπαθο.