Από το Σύλλογο Γεωπόνων Πρέβεζας
Συνεχίζονται τα προβλήματα με την κατανομή των βοσκοτόπων αλλά και τις συνδεδεμένες ενισχύσεις στους κτηνοτρόφους. Σύμφωνα με νέα τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή, θα συσταθούν επιτροπές στις κατά τόπους Περιφερειακές Ενότητες για να λύσουν τα προβλήματα στην κατανομή των βοσκοτόπων κατά την μεταβατική περίοδο.
Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με το άρθρο 4 του νόμου 4351/2015 η έγκριση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης πρέπει να έχει ολοκληρωθεί την 31η Ιανουαρίου 2019. Στο μεταξύ μεγάλη είναι η συζήτηση γύρω από τα ειδικά δικαιώματα των κτηνοτρόφων που μετατράπηκαν το 2015, με την μεταρρύθμιση της ΚΑΠ, σε συνδεδεμένη ενίσχυση.
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΥπΑΑΤ, την Πέμπτη, 7 Ιουλίου 2016, μεταξύ των κτηνοτροφικών φορέων και του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων κ. Χ. Κασίμη, συζητήθηκε το πώς θα διατεθεί το κονδύλι που έχει προβλεφθεί και παραμένει αδιάθετο.
Όσον αφορά την τροπολογία, που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, προβλέπει τη σύνταξη επιτροπών σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα της χώρας για τον έλεγχο της χωροταξικής ορθότητας της κατανομής των βοσκοτόπων και την διόρθωση τυχόν σφαλμάτων αυτής που εντοπίζονται σε τοπικό επίπεδο.
Θυμίζουμε ότι ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να γίνει η κατανομή των βοσκοτόπων από το ΥπΑΑΤ (τεχνική λύση). Τώρα η ευθύνη επίλυσης του ζητήματος (που δεν κατάφεραν λύσουν οι κεντρικές υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ και ο ΟΠΕΚΕΠΕ) πάει στις Περιφερειακές Ενότητες.
Με την τροπολογία, ενσωματώθηκαν στο άρθρο 10 του νόμου 4351/2015 «Βοσκήσιμες γαίες και άλλες διατάξεις», τα εξής:
1. Η παρ. 5 του άρθρου 19 του ν. 4351/2015 (Α΄164) αντικαθίσταται ως εξής:
«5. Για τη μεταβατική περίοδο μέχρι την έγκριση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης του άρθρου 3:
α) Η κατανομή των επιλέξιμων βοσκότοπων στους κτηνοτρόφους της χώρας, πραγματοποιείται σύμφωνα με την αριθμ. 873/55993/20.5.2015 (Β΄942) κοινή απόφαση του Υπουργού και του Αναπληρωτή Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία τροποποιείται με απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
β) Σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα της χώρας συνιστάται επιτροπή με έργο:
αα) Τον έλεγχο της χωροταξικής ορθότητας της κατανομής και τη διόρθωση τυχόν σφαλμάτων αυτής που εντοπίζονται σε τοπικό επίπεδο.
ββ) Τη χωρική αναπροσαρμογή της κατανομής των δικαιωμάτων χρήσης της βοσκής σε περίπτωση που σε τμήματα ή και σε ολόκληρη τη βοσκήσιμη γη απαγορευτεί η βόσκηση ή αυτή χαρακτηρισθεί αναδασωτέα στο πλαίσιο της δασικής νομοθεσίας.
γγ) Την κατανομή επιλέξιμων βοσκήσιμων γαιών από τις εκτάσεις οι οποίες αποτελούν απόθεμα, σε νέους κτηνοτρόφους και σε κτηνοτρόφους που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας.
δδ) Την παρακολούθηση της τήρησης των υποχρεώσεων των κτηνοτροφών.
γ) Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθορίζονται, οι αρμοδιότητες, ο αριθμός των μελών, η θητεία, οι ιδιότητές τους και κάθε άλλη λεπτομέρεια σχετική με το έργο και τη λειτουργία των επιτροπών. Με απόφαση του οικείου Περιφερειάρχη ορίζονται τα μέλη των επιτροπών.
δ) Με απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθορίζεται το ύψος του μισθώματος.
ε) Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθορίζονται θέματα που αφορούν το μίσθωμα και τους υπόχρεους καταβολής μισθώματος για τα δικαιώματα χρήσης της βοσκής, το χρονικό διάστημα παραχώρησης που δεν μπορεί να ξεπερνά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, τη διαδικασία και τους όρους μίσθωσης, τον τρόπο καταβολής και διάθεσης του μισθώματος στις οικείες περιφέρειες με σκοπό την εκπόνηση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, τις κυρώσεις και τα αρμόδια όργανα επιβολής τους, καθώς και κάθε σχετικό θέμα.»