Κυκλοφορεί ευρύτατα ο διαδικτυακός μύθος ότι η Black Friday (ημέρα εμπορικών εκπτώσεων και προσφορών από εμπορικά καταστήματα) πήρε το όνομα της δήθεν από διοργανώσεις αγοραπωλησίας σκλάβων στις Η.Π.Α., την εποχή πριν απαγορευθεί η δουλεία.
Πρόκειται για ισχυρισμό τελείως ανυπόστατο, για φάρσα του διαδικτύου, διότι σύμφωνα με όλες τις επίσημες καταγεγραμμένες πηγές, για πρώτη φορά ο όρος Black Friday αναφέρεται σε κείμενα του …1961, τουλάχιστον 100 χρόνια μετά την κατάργηση της δουλείας. Συνεπώς, είναι αδύνατο να αναφέρεται το όνομα σε κάτι που καταργήθηκε 100 χρόνια πριν πρωτοεμφανιστεί.
Συγκεκριμένα, η πρώτη επίσημη αναφορά που έχει βρεθεί έγινε το 1966 από τον Earl Apfelbaum, έναν συλλέκτη σπάνιων γραμματοσήμων, οποίος έγραψε σε εφημερίδα: «Black Friday είναι το όνομα που έδωσε η αστυνομία της Φιλαδέλφειας στην Παρασκευή μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών και ανοίγει επίσημα την Χριστουγεννιάτικη περίοδο. Στο κέντρο της πόλης παρατηρείται κυκλοφοριακή συμφόρηση καθώς τα καταστήματα είναι γεμάτα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.»
Καμία σχέση λοιπόν ο διαδιδόμενος ταχύτατα μέσω διαδικτύου κάθε τέτοιες μέρες ισχυρισμός ότι πρόκειται για …ημέρα γιορτής αγοράς ανθρώπων. Απλά και μόνο είναι μια ονομασία που ξεκίνησε από …τροχονόμους για να περιγράψουν κυκλοφοριακή συμφόρηση στα 60’s και σταδιακά έφτασε να σημαίνει την αυξημένη εμπορική κίνηση.
Black Friday και …Fake News
Το ζήτημα είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς καταδεικνύει για μία ακόμη φορά την τεράστια αδυναμία του διαδικτυακού κοινού να αντιληφθεί μια …φάρσα. Πράγμα που επίσης αποδεικνύει το πόσο ευάλωτο είναι το κοινό σε κάθε είδους φανταστική ιστορία και ισχυρισμό που διαδίδεται και διακινείται, ηθελημένα ή όχι, με ταχύτητα …αστραπής στον καιρό του διαδικτύου.
Επίσης, αναδεικνύει και το μεγάλο πρόβλημα της αλυσιδωτής διάδοσης των ψευδών ειδήσεων γενικά, τόσο που στο τέλος αρχίζουν να γίνονται πιστευτές λόγω του μεγάλου αριθμού αναπαραγωγών που τυγχάνουν…
Αρνητές της Black Friday
Πολλοί είναι και εκείνοι που χρησιμοποιούν την φανταστική (και ανύπαρκτη) αυτή ιστορία για να επιτεθούν κατά της γενικευμένης χρήσης του όρου Black Friady, μόνο που εστιάζουν σε τελείως λάθος κατεύθυνση: Το βασικό και κεντρικό πρόβλημα είναι ότι το κοινό αποδέχεται για λόγους που δεν είναι της παρούσης, την υιοθέτηση συνθημάτων και ορολογιών τελείως ξένων από τη γλωσσική του παράδοση. Επίσης, ένα ακόμη ζήτημα είναι η απόλυτη υπερβολή από την πλευρά των επιχειρήσεων στο να υιοθετούν τις ξενικές ορολογίες, πράγμα που δεν συμβαίνει μόνο με τη Black Friaday, αλλά με πλειάδα άλλων όρων και περιγραφών…
Οι επιχειρήσεις φυσικά κάνουν τη δουλειά τους, που είναι να βγάζουν κέρδη για τους ιδιοκτήτες τους… Το θέμα είναι εμείς τι κάνουμε, και ως αγοραστές, “καταναλωτές” όπως μας βαφτίζει η τρέχουσα ορολογία, και ιδίως πότε βάζουμε όρια στον εαυτό μας…