Το να φροντίζουμε τον εαυτό μας, σημαίνει ότι νοιαζόμαστε για την ικανοποίηση των σωματικών και συναισθηματικών μας αναγκών.
Όποια θεραπεία και αν κάνουμε για θεραπευτούμε από το άγχος, δεν θα μας βοηθήσει εάν δεν φροντίσουμε τον εαυτό μας. Εάν για παράδειγμα, δεν κοιμόμαστε καλά, δεν τρεφόμαστε σωστά, δεν τηρούμε την ατομική μας υγιεινή και καθαριότητα, εάν δεν βρίσκουμε μέσα στην ημέρα πράγματα για να χαρούμε, τότε δεν θα είμαστε κατάλληλα εξοπλισμένοι για να αντιμετωπίσουμε τις αναπόφευκτες προκλήσεις της ζωής.
Τι είναι η αυτοφροντίδα;
Αυτοφροντίδα είναι οι ενέργειες που κάνουν οι άνθρωποι για να προάγουν τη σωματική, νοητική και συναισθηματική τους υγεία. Είναι κρίσιμης σημασίας για την αίσθηση της αξιοπρέπειας και την αποφυγή του κύκλου της κατάθλιψης. Η αυτοφροντίδα είναι ζωτικής σημασίας για την οικοδόμηση ανθεκτικότητας απέναντι στους στρεσογόνους παράγοντες της ζωής, που κανείς δεν μπορεί να αποφύγει.
Είδη αυτοφροντίδας
Σωματική αυτοφροντίδα
Πρέπει να φροντίζετε το σώμα σας αν θέλετε να λειτουργεί αποτελεσματικά. Έχετε κατά νου ότι υπάρχει ισχυρή σύνδεση μεταξύ του σώματός σας και του νου. Η σωματική αυτοφροντίδα περιλαμβάνει το πώς τροφοδοτείτε το σώμα σας με καύσιμα, πόσο κοιμάστε, πόση σωματική δραστηριότητα κάνετε και πόσο καλά φροντίζετε τις σωματικές σας ανάγκες. Η ιατρική παρακολούθηση, είτε προληπτική είτε για να αντιμετωπισθούν υπάρχουσες παθήσεις, η λήψη φαρμάκων σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού, αποτελούν μέρος της σωματικής αυτοφροντίδας. Σε περιόδους κατάθλιψης οι απλές εργασίες αυτοφροντίδας, όπως το να λούσει κάποιος τα μαλλιά του, το να μαγειρέψει ένα φαγητό, ή να καθαρίσει το σπίτι, φαίνονται βουνό.
Καθαριότητα σπιτιού
Όταν ένα σπίτι έχει ξεφύγει εντελώς από τον έλεγχο της καθαριότητας, ίσως υπάρχει κατάθλιψη. Επίσης ίσως υπάρχουν βαθύτερα θέματα αυταξίας, εσωτερικής οργάνωσης και αυτοδιαχείρισης. Ένα σπίτι μονίμως χαοτικό και αναστατωμένο δείχνει έναν άνθρωπο αποδιοργανωμένο.
Διατροφή
Φαγητό του «ποδαριού», ανθυγιεινό και κακής ποιότητας, είναι παραμέληση του εαυτού μας.
Κοινωνικοποίηση
Η κοινωνικοποίηση είναι το κλειδί για την αυτοφροντίδα. Όμως, συχνά, είναι δύσκολο να βρεθεί χρόνος για τους φίλους. Είναι εύκολο να παραμεληθούν οι σχέσεις, όταν η ζωή είναι γεμάτη υποχρεώσεις. Ωστόσο, οι στενές σχέσεις είναι σημαντικές για την καλή ψυχολογία. Ο καλύτερος τρόπος για να καλλιεργήσετε και να διατηρήσετε στενές σχέσεις, είναι να αφιερώνετε χρόνο και ενέργεια στους ανθρώπους που έχετε επιλέξει.
Ψυχική αυτοφροντίδα
Ο τρόπος που σκέφτεστε και τα πράγματα με τα οποία απασχολείτε το μυαλό σας, επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την ψυχολογική σας ευεξία. Πράγματα που κρατούν το μυαλό σας σε εγρήγορση, όπως σταυρόλεξα ή παζλ, τροφοδοτούν το μυαλό και τη σκέψη.
Πνευματική αυτοφροντίδα
Η έρευνα δείχνει ότι ένας τρόπος ζωής στον οποίο συμπεριλαμβάνεται η θρησκεία ή η πνευματικότητα βοηθάει στη νοηματοδότηση της ζωής. Είτε σας αρέσει ο διαλογισμός, είτε σας αρέσει να παρακολουθείτε μια θρησκευτική λειτουργία, είτε να προσεύχεστε, η πνευματική αυτοφροντίδα είναι σημαντική.
Συναισθηματική αυτοφροντίδα
Είναι σημαντικό να υπάρχουν δεξιότητες αντιμετώπισης δυσάρεστων συναισθημάτων, όπως ο θυμός, το άγχος και η θλίψη. Η συναισθηματική αυτοφροντίδα περιλαμβάνει δραστηριότητες που σας βοηθούν να αναγνωρίζετε και να εκφράζετε τα συναισθήματά σας. Είτε μιλάτε σε έναν σύντροφο ή στενό φίλο για το πώς αισθάνεστε, είτε αφιερώνετε χρόνο για ψυχαγωγικές δραστηριότητες που σας βοηθούν να επεξεργαστείτε τα συναισθήματά σας, ικανοποιείτε την ανάγκη της αυτοφροντίδας.
Γιατί είναι σημαντική η αυτοφροντίδα;
Η αποτελεσματική αυτοφροντίδα έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Μερικά από αυτά περιλαμβάνουν:
- Μείωση του άγχους και της κατάθλιψης,
- Βελτίωση της ανθεκτικότητας,
- Βελτιώνει την αίσθηση της ικανοποίησης για τη ζωή,
- Αύξηση της ενεργητικότητας,
- Μείωση της επαγγελματικής εξουθένωσης,
- Ισχυρότερες διαπροσωπικές σχέσεις.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η αυτοφροντίδα είναι σημαντική επειδή μπορεί να συμβάλει στην προαγωγή της υγείας, στην πρόληψη και τη διαχείριση των ασθενειών.
Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν θα έρθει να μας φροντίσει στην ενήλικη ζωής μας, εάν δεν φροντίσουμε πρώτα εμείς τον εαυτό μας. Η αυτοφροντίδα είναι δουλειά. Για να έχουμε αποτελέσματα θα πρέπει το πρόγραμμα που έχουμε σχεδιάσει, να είναι προσαρμοσμένο στη ζωή και στις ανάγκες μας. Πρέπει να είναι κάτι που δημιουργήθηκε από εμάς, για εμάς. Δεν έχει νόημα να μας αγχώνει και να μας εξαντλεί.
Κάντε μικρά βήματα: Δεν χρειάζεται να τα αντιμετωπίσετε όλα με τη μία. Οι απαιτήσεις της καθημερινής σας ζωής υπαγορεύουν το είδος της αυτοφροντίδας που χρειάζεστε περισσότερο. Ένα σχέδιο αυτοφροντίδας για έναν φοιτητή, ο οποίος έχει μια έντονη κοινωνική ζωή, μπορεί να δίνει έμφαση στη σωματική αυτοφροντίδα. Ένας συνταξιούχος, από την άλλη πλευρά, ίσως χρειάζεται περισσότερη κοινωνική αυτοφροντίδα.
Η αυτοφροντίδα δεν είναι μια στρατηγική που ταιριάζει σε όλους. Θα πρέπει να προσαρμοστεί σε ό,τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη ζωή σας. Ο στόχος είναι να κάνετε βήματα κάθε μέρα για να βεβαιωθείτε ότι παίρνετε ό,τι χρειάζεστε.
πηγή: ertnews.gr