Μακάρι να ’ξερα που πάει ο κόσμος κι η Τέχνη μαζί.
Όλα πάνε. Απλά πάνε. Σαν σε κατεβασιά του χειμώνα, που όλα πάνε.
Και τι ωραία που πάνε! Χοροπηδητά και λασπωμένα!
Κι εγώ μαζί τους πάω, χοροπηδητά και λασπωμένα. Ψάχνοντας για λαγαρό νερό.
(Β.Σταύρου 2008)
Αγαπητοί μου Φίλοι και Φίλες,
σ’αυτές τις πολύ δύσκολες μέρες για τον τόπο μας ας μην απογοητευτούμε. Οι αξίες στη ζωή μας βρίσκονται στη σκέψη, στη δημιουργία, στη σύμπνοια. Θα τα καταφέρουμε όπως πάντα. Δυνατός κρίκος η Τέχνη. Εμείς σας καλούμε για λίγο «λαγαρό νερό» μέσα από το φίλτρο της Τέχνης.
Την 1η Αύγούστου 2015 στο χώρο του Αθαμανικού Κέντρου τέχνης στο Κάτω Αθαμάνιο της Άρτας, θα πραγματοποιηθεί καλλιτεχνική εκδήλωση με θέμα «Η τέχνη της ΞΥΛΟΓΡΑΦΙΑΣ και ο ΚΩΣΤΑΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ ». Η εκδήλωση αφιερώνεται στον μεγάλο δάσκαλο της Ελληνικής χαρακτικής, για τα 99 χρόνια από τη γέννησή του.
Περιλαμβάνει προβολή και ομιλία για το έργο του από τον εικαστικό Βασίλη Σταύρου, έκθεση με ξυλογραφίες μαθητών του, καθώς και παρουσίαση της τεχνικής της εικαστικής ξυλογραφίας. Είναι μία πρωτόγνωρη εκδήλωση για τα καλλιτεχνικά δεδομένα του τόπου μας και ιδιαίτερα διδακτική. Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να δεί από κοντά σπάνιες ξυλογραφίες της εποχής του 1970. Η έκθεση περιλαμβάνει έργα του Κώστα Γραμματόπουλου (1916-2003), Βασίλη Καζάκου (1945-2007), Απόστολου Πειρουνίδη, Δήμητρας Πετροπούλου –Δημητράκη και Βασίλη Σταύρου.
Συγχρόνως θα δοθεί η ευκαιρία να γίνει αποτίμηση και ενημέρωση του κοινού για την μέχρι τώρα λειτουργία του Αθαμανικού Κέντρου Τέχνης και την πορεία του έργου ίδρυσης της πινακοθήκης.
Τα εγκαίνια της εκδήλωσης θα γίνουν το Σάββατο 1η Αυγούστου και ώρα 8:30 μ.μ. και θα ακολουθήσει το καθιερωμένο κέρασμα με τοπικά εδέσματα, τσίπουρο και μουσική. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή από 1 μέχρι 22 Αυγούστου 2015 καθημερινά, πρωί 10– 1 και απόγευμα 6 – 9. Η γκαλερί θα είναι κλειστή τα απογεύματα 15 και 16 Αυγούστου.
Για το Αθαμανικό Κέντρο Τέχνης,
Βασίλης Σταύρου
Κάτω Αθαμάνιο Άρτας – Πληροφορίες: 26810.76625 – 6984.177294.
Ο Κωνσταντίνος Γραμματόπουλος:
Ο Κωνσταντίνος Γραμματόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1916. Το 1940, φοιτητής ακόμη δημιουργεί μερικές από τις γνωστότερες πατριωτικές αφίσες, με θέμα τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο. Μέχρι το 1954 ασχολήθηκε κυρίως με την φιλοτέχνηση και εικονογράφηση βιβλίων. Ευρέως γνωστά είναι τα δύο αλφαβητάρια της πρώτης Δημοτικού που εικονογράφησε το 1949 και το 1955, που μέσα από τις αξέχαστες εικόνες του διδάχτηκαν χιλιάδες Ελληνόπουλα την εποχή εκείνη. Το 1954 συνεχίζει τις σπουδές του επί τετραετία στο Παρίσι. Σπουδάζει ζωγραφική, χαρακτική, χαλκογραφία και γραφικές τέχνες Το 1959 εκλέγεται τακτικός καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, στην έδρα της χαρακτικής.
Στην εικοσιεξάχρονη θητεία του ως καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών διαμόρφωσε και μύησε στα μυστικά της ζωγραφικής και της χαρακτικής, εκατοντάδες νεότερους Έλληνες καλλιτέχνες. Η εποχή της εκλογής του Κωνσταντίνου Γραμματόπουλου ως καθηγητή της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών συμπίπτει με την απαρχή μίας νέας περιόδου στο έργο του, κατά την οποία αρχίζει να δημιουργεί έγχρωμα χαρακτικά έργα (ξυλογραφίες) σε ασυνήθιστα μεγάλες διαστάσεις, με μία εντελώς νέα και απολύτως προσωπική τεχνοτροπία και ερμηνεία, με θέματα κυρίως από το Αιγαίο και την Ελληνική Μυθολογία. Η περίοδος αυτή διαρκεί μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1980.Το 1968 εκπροσώπησε την Ελλάδα στην 34η Μπιενάλε της Βενετίας. Το 1972 του απονέμεται το Χρυσό Μετάλλιο Χαρακτικής στην Μπιενάλε της Φλωρεντίας. Το 1974 φιλοτεχνεί το σημερινό Εθνόσημο της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Από τους τελευταίους κορυφαίους Έλληνες καλλιτέχνες της «γενιάς του ‘30», ο Κωνσταντίνος Γραμματόπουλος έφυγε από την ζωή το 2003, σε ηλικία 87 ετών.