Πραγματοποιήθηκε συνάντηση με στόχο την εξεύρεση λύσης για την καλύτερη αποστράγγιση της περιοχής Καλαμιά-Ρόκκα-Χανόπουλο, κατά την υλοποίηση του έργου: «Εγγειοβελτιωτικά έργα πεδιάδας Άρτας – Ολοκλήρωση Β’ Φάσης»:
Ο Δήμος Αρταίων με έγγραφό του προς την ΕΥΔΕ/ Κ.Υ.Υ. Τ.Κ.Ε. Πάτρας ζητά τον επανέλεγχο της λειτουργίας της αποστραγγιστικής τάφρου, ώστε να αποφευχθούν νέες πλημμύρες στον κάμπο της Άρτας.
Συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Δημάρχου Αρταίων, Χρήστου Τσιρογιάννη, για την εξεύρεση και διαμόρφωση της καλύτερης δυνατής λύσης όσον αφορά την αποτελεσματικότερη αποστράγγιση της περιοχής Καλαμιά-Ρόκκα-Χανόπουλο, κατά την υλοποίηση του έργου: «Εγγειοβελτιωτικά έργα πεδιάδας Άρτας-Ολοκλήρωση Β’ Φάσης». Ο Δήμαρχος Αρταίων πριν μέρες είχε ανακοινώσει, μετά την διαφορετική άποψη που είχε διατυπωθεί από τον ΤΟΕΒ Αράχθου σχετικά με την αποστράγγιση της περιοχής όπου υλοποιείται το συγκεκριμένο έργο, ότι άμεσα θα συγκαλέσει συνάντηση προκειμένου να συμφωνήσουν από κοινού σε προτάσεις, οι οποίες θα αποσταλούν στη συνέχεια στο μελετητή και το Υπουργείο Υποδομών, έτσι ώστε να γίνουν οι απαιτούμενες τροποποιήσεις στο έργο «Εγγειοβελτιωτικά έργα πεδιάδας Άρτας – Ολοκλήρωση Β’ Φάσης» προκειμένου να διευκολύνονται οι αγρότες της περιοχής μας.
Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Αρταίων κ. Χρήστος Τσιρογιάννης, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Πολεοδομίας και Πολιτικής Προστασίας κ. Γεώργιος Καραγεώργος, η Διευθύντρια Τεχνικής Υπηρεσίας Δ. Αρταίων κα. Σοφία Γρύλλια, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Αράχθου κ. Παύλος Τσιρογιάννης και ο προϊστάμενος του ΤΟΕΒ Αράχθου κ. Γιώργος Αθανασούλας, ο πρόεδρος της Τ.Ε. Καλαμιάς κ. Απόστολος Ζιώβας, ο πρόεδρος της Τ.Ε. Ρόκκα κ. Νικόλαος Μπαγιώργας, ο πρόεδρος της Τ.Ε. Γριμπόβου κ. Κωνσταντίνος Ζιώρης και ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου κ. Ευάγγελος Χρηστάκης. Οι προαναφερόμενοι έθεσαν επί τραπέζης το πρόβλημα της αποστράγγισης της περιοχής του κάμπου κατά την υλοποίηση του έργου: «Εγγειοβελτιωτικά έργα πεδιάδας Άρτας-Ολοκλήρωση Β’ Φάσης», προκειμένου να καταλήξουν σε μια ουσιώδη πρόταση που θα αποσταλεί στον μελετητή και το Υπουργείο Υποδομών, αφού όπως δείχνει η αυτοψία στην πεδιάδα της Άρτας παρουσία και του Δημάρχου Αρταίων, υπάρχει έντονος ο κίνδυνος νέων πλημμυρών για τις Τοπικές Ενότητες του κάμπου με την πρώτη μεγάλη βροχή.
Κατά τη συνάντηση αποφασίστηκε η σύνταξη επίσημου εγγράφου από το Δήμο Αρταίων προς την ΕΥΔΕ/ Κ.Υ.Υ. Τ.Κ.Ε. Πάτρας για τον επανέλεγχο της λειτουργίας της αποστραγγιστικής τάφρου στα πλαίσια κατασκευής του έργου «Εγγειοβελτιωτικά έργα πεδιάδας Άρτας-Ολοκλήρωση Β’ Φάσης».
Στο έγγραφο αναφέρεται συγκεκριμένα ότι «Mετά από πολλές διαμαρτυρίες του ΤΟΕΒ Ζώνης Αράχθου θα σας παρακαλούσαμε να εξετάσετε τις διαμαρτυρίες οι οποίες αφορούν μόνο τη λειτουργία της αποστραγγιστικής τάφρου. Ο ΤΟΕΒ υποστηρίζει ότι η αποστράγγιση της πεδιάδας στην περιοχή ελέγχου του, μέχρι σήμερα γινόταν μέσω των υπαρχουσών διωρύγων και τάφρων και ουδέποτε παρατηρήθηκε πρόβλημα απορροής. Η αποστράγγιση γινόταν από έξι κεντρικές διώρυγες και τάφρους οι οποίες διέσχιζαν τον κάμπο και τμηματικά διοχετεύονταν στην κεντρική τάφρο της Βόσσας , η οποία είχε το χρονικό περιθώριο να τις απορροφήσει. Με την προτεινόμενη λύση όλες οι παραπάνω επιμέρους διώρυγες και τάφροι συγκεντρώνονται στη νέα αποστραγγιστική τάφρο που θα κατασκευάσετε και συνολικά θα οδηγούνται στη τάφρο της Βόσσας. Υποστηρίζουν ότι αυτή η λύση θα δημιουργήσει πρόβλημα , τόσο λόγω της πολύ μεγάλης ποσότητας νερού που θα συγκεντρώνεται σημειακά , όπου η αποστράγγιση στο σημείο αυτό σήμερα είναι οριακή , με αποτέλεσμα να εγκυμονεί πιθανότητα υπερχείλισης και πλημμύρας [στην περιοχή υπάρχουν εγκαταστάσεις με φυτώρια μεγάλου μεγέθους (εξαγωγικά) , αντιπροσωπείες και βιοτεχνίες] , όσο και λόγω υψομέτρου της προς κατασκευής τάφρου. Παρακαλούμε να εξετασθεί η δυνατότητα να συνεχίσει το σύστημα απορροής ομβρίων ως έχει, είτε με τη προσαρμογή της νέας αποστραγγιστικής τάφρου σ΄ αυτό, είτε με την κατάργησή της και την προσαρμογή της κεντρικής διώρυγας στο υπάρχον σύστημα αποστράγγισης ή να μας διαβεβαιώσετε ότι το σύστημα αποστράγγισης που προτείνετε με την τρέχουσα εργολαβία δεν θα δημιουργήσει κανένα απολύτως πρόβλημα στην ευρύτερη περιοχή, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η εν λόγω εργολαβία αποτελεί τμήμα ενός συνολικότερου έργου δηλαδή των Εγγειοβελτιωτικών Έργων Πεδιάδας Άρτας που δεν έχουν υλοποιηθεί στο σύνολό τους, για να έχουμε εικόνα το πώς θα λειτουργούσε η τρέχουσα εργολαβία».
Ο Δήμαρχος Αρταίων δήλωσε χαρακτηριστικά για το θέμα «Μετά και τις πρόσφατες πλημμύρες στην πεδιάδα της Άρτας, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να προστατέψουμε τους δημότες μας και τις καλλιέργειές τους. Θέλουμε να βοηθήσουμε τους αγρότες μας με τα εγγειοβελτιωτικά έργα, να αυξηθεί η παραγωγή τους και να αναπτυχθεί ο αγροτικός τομέας. Σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε να κυριαρχεί ο φόβος νέων πλημμυρών με την πρώτη βροχή, γι’αυτό και ζητούμε σε συνεργασία με τον ΤΟΕΒ Αράχθου να επανεξεταστεί η λειτουργία της υπό κατασκευή αποστραγγιστικής τάφρου, ώστε να αισθάνονται και οι αγρότες του Δήμου μας ασφαλείς και να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο νέων πλημμυρών στον κάμπο της Άρτας».