Σε ότι αφορά την ανακύκλωση μέσω των μπλε κάδων, η Άρτα σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α.) έχει από τις καλύτερες κατά κεφαλήν αποδόσεις σε σύγκριση με τις άλλες πόλεις.
Την Τετάρτη το πρωί πραγματοποιήθηκε στην Άρτα ημερίδα με θέμα την ορθή διαχείριση των Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού, στο πλαίσιο του έργου LIFE INFOCYCLE. Την ημερίδα διοργάνωσε η εταιρία «Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε.», με στόχο την ενημέρωση των συνεργατών του εγκεκριμένου Συστήματος Ανακύκλωσης Συσκευών ΑΕ. Η ενημέρωση αφορούσε τις διαδικασίες διαχείρισης των ΑΗΗΕ, δηλαδή τη συλλογή, μεταφορά και επεξεργασία των παλιών ηλεκτρικών συσκευών προς ανακύκλωση. Τα θέματα που συζητήθηκαν αναλυτικά ήταν το περιβαλλοντικό πρόβλημα που δημιουργείται από τη μη ορθή διαχείριση των ΑΗΗΕ και οι σωστοί τρόποι διαχείρισής τους.
Χαιρετισμό απηύθυναν ο Δήμαρχος Αρταίων, Χρήστος Τσιρογιάννης, και ο Περιφερειακός Σύμβουλος, Δημήτρης Βαρέλης, εκπροσωπώντας τον Αντιπεριφερειάρχη Άρτας.
Συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος Αρταίων τόνισε κατά το χαιρετισμό του «Ο Δήμος Αρταίων συμμετέχει ενεργά στο πρόγραμμα της ανακύκλωσης συσκευασιών (πλαστικό, χαρτί, γυαλί και αλουμίνιο) και της ανακύκλωσης Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (ΑΗΗΕ), με στοχευμένες δράσεις που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του προγράμματος και την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των δημοτών μας για τα οφέλη της ανακύκλωσης, τόσο για το δήμο μας όσο και για τον πλανήτη μας γενικότερα.
Η ανακύκλωση συμβάλλει στη βιώσιμη ανάπτυξη από την οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική πλευρά της. Επιπλέον η ανακύκλωση υλικών αντί της παραγωγής τους από πρώτες ύλες απαιτεί λιγότερη ενέργεια και επομένως εκπέμπονται και μικρότερες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα. Κάθε προϊόν που αγοράζουμε παράγεται µε τη χρήση ενέργειας και κάθε επιπλέον κιλοβατώρα επιβαρύνει την ατμόσφαιρα µε ένα κιλό διοξειδίου του άνθρακα. Η παραγωγή προϊόντων από ανακυκλωμένο υλικό απαιτεί λιγότερη ενέργεια από ότι η παραγωγή τους από πρώτες ύλες. Συνεπώς, ένα από τα πολλαπλά οφέλη της ανακύκλωσης είναι ότι εξοικονομεί ενέργεια. Τα απόβλητα που αντί να ανακυκλώνονται καταλήγουν στον ΧΥΤΑ, κατά την αποσύνθεσή τους εκπέμπουν μεθάνιο, ένα αέριο του θερμοκηπίου 25 φορές ισχυρότερο από το διοξείδιο του άνθρακα. Για κάθε τόνο απορριμμάτων που αποτρέπουμε από τις χωματερές και ανακυκλώνεται ή κομποστοποιείται, αποφεύγεται η έκλυση 260-470 κιλών ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
Για τους παραπάνω λόγους ο Δήμος Αρταίων συμμετέχει ενεργά στο πρόγραμμα ανακύκλωσης, με δράσεις που στοχεύουν στην περαιτέρω ανάπτυξη του προγράμματος. Υλοποιούμε το πρόγραμμα Ανακύκλωσης συσκευασιών (πλαστικό, χαρτί, γυαλί και αλουμίνιο) και της ανακύκλωσης Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (ΑΗΗΕ) και άμεσος στόχος μας είναι και η διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή. Κάθε μήνα συγκεντρώνουμε 250 τόνους ανακυκλώσιμα υλικά που μεταφέρονται στο ΚΔΑΥ Ιωαννίνων, ενώ στόχος μας είναι να φτάσουμε τους 2.500 κάδους από τους 700 που γεμίζουμε σήμερα.
Το 2010 η Ελλάδα βρισκόταν στην τελευταία θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς την ανακύκλωση. Τα τελευταία πέντε χρόνια, έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την ανάπτυξη του συγκεκριμένου τομέα. Σημαντικά βήματα έχουν γίνει και από το Δήμο Αρταίων, με αποτέλεσμα η ΆΡΤΑ να κατατάσσεται σήμερα ανάμεσα σε πόλεις της Ελλάδας που έχουν κατορθώσει σημαντικά αποτελέσματα στο πρόγραμμα της ανακύκλωσης. Σε ότι αφορά την ανακύκλωση μέσω των μπλε κάδων, η Άρτα σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α.) έχει από τις καλύτερες κατά κεφαλήν αποδόσεις και ευελπιστεί το 2015 να αυξήσει αυτό το ποσοστό.
Για το Δήμο Αρταίων το 2014 είχαμε κατά κεφαλής συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών 54 κιλά το άτομο ετησίως, το οποίο είναι αρκετά πάνω από το μέσο όρο των άλλων δήμων της Ελλάδας και ευελπιστούμε να αυξηθεί ακόμη περισσότερο. Μια σημαντική πρωτιά για το Δήμο μας, που μας δίνει το κίνητρο να κάνουμε ως Δημοτική Αρχή ακόμη περισσότερα στον τομέα αυτό.
Στον τομέα της ανακύκλωσης Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (ΑΗΗΕ) συγκεντρώθηκαν 6,5 τόνοι το 2014 και στόχος μας είναι να τοποθετήσουμε ένα δεύτερο μεγάλο container συγκέντρωσης των υλικών αυτών αλλά και μικρότερους κάδους σε διάφορα σημεία του Δήμου.
Με καθορισμένες δράσεις ενημέρωσης (σχολεία, ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά σποτ, αφίσες κτλ) προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε περισσότερο τους συνδημότες μας πάνω στο πρόγραμμα της ανακύκλωσης, για να πετύχουμε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα. Και με τις στοχευμένες δράσεις του Δήμου μας, πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε!»