Άκρως αποκαλυπτική η ανάλυση της INSETE στα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για την τουριστική κίνηση στη χώρα: Σε ότι αφορά την Ήπειρο η οποία καταφέρνει να απορροφήσει μόνο το 1,5% των συνολικών τουριστικών εισπράξεων στη χώρα, πιστοποιείται αδιαμφισβήτητα η παταγώδης αποτυχία των μέχρι τώρα δράσεων & πρωτοβουλιών, οι οποίες συχνά πυκνά “διαφημίζονται” από τους ιθύνοντες, συνήθως σπαταλώντας μεγάλα ποσά…
Η Έρευνα
Οι Περιφέρειες με τις μεγαλύτερες ροές εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης είναι η Κεντρική Μακεδονία, το Νότιο Αιγαίο, η Αττική, η Κρήτη και τα Ιόνια Νησιά. Το προφίλ των επισκεπτών διαφοροποιείται ανά Περιφέρεια, με αποτέλεσμα η Κεντρική Μακεδονία να έχει τον μεγαλύτερο αριθμό επισκέψεων ενώ το Νότιο Αιγαίο και η Κρήτη να υπερτερούν σε αριθμό εισπράξεων. Στις εισπράξεις υπερτερεί και η Αττική, ενώ χαμηλότερα από την Κεντρική Μακεδονία βρίσκονται τα Ιόνια Νησιά.
Ειδικότερα, οι 5 αυτές Περιφέρειες δέχονται το 84% των επισκέψεων (26,0 εκ. στο σύνολο της χώρας), το 87% των διανυκτερεύσεων (181 εκ.) και το 89% των εισπράξεων (12,6 δισ. €).
Ο κάθε επισκέπτης της Ελλάδας (που αντιστοιχεί σε μια άφιξη) κατά μέσο όρο επισκέπτεται 1 έως 1,2 Περιφέρειες, με μέσο όρο 1,14 Περιφέρειες.
Εξαίρεση αποτελούν οι επισκέπτες από ΗΠΑ (1,64 επισκέψεις ανά επισκέπτη) και οι Λοιπές Χώρες (1,24) –οι 2 αυτές αγορές είναι long haul και προφανώς προσπαθούν σε ένα ταξίδι τους στην Ελλάδα να επισκεφθούν το μέγιστο αριθμό προορισμών ενδιαφέροντος.
Οριακά περισσότερες Περιφέρειες (1,21) επισκέπτονται οι Γάλλοι.
Τον μικρότερο αριθμό επισκέψεων έχουν οι επισκέπτες από τις Βαλκανικές χώρες και τη Τουρκία.
Ειδικότερα: ΠΓΔΜ (1,00), Βουλγαρία (1,02), Σερβία (1,03) και Ρουμανία (1,06), Τουρκία (1,14) και Αλβανία (1,15).
Τι γίνεται στην Ήπειρο
«Η Περιφέρεια Ηπείρου βρίσκεται, με 713 χιλ. επισκέψεις, στην όγδοη θέση κατάταξης με κύριες πηγές την Αλβανία (203 χιλ.), τη Γερμανία (75 χιλ.) και το Ην. Βασίλειο (56 χιλ.).», αναφέρει η ανάλυση.
Άκρως αποκαλυπτικά όσο και προβληματικά και τα στοιχεία μεταβολών από το 2016 στο 2017, καθώς, στην Ήπειρο επιδεινώνεται (μειώνεται) και η δαπάνη ανά επίσκεψη και η δαπάνη ανά διανυκτέρευση…
Καιρός να ανοίξει μια σοβαρή συζήτηση για το θέμα «Τουρισμός στην Ήπειρο», καθώς επίσης και για το που και πως ξοδεύεται τι...
Epirus News
με πληροφορίες από: Τράπεζα Ελλάδος, INSETE