Η πανδημία του κορονοϊού έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 570.000 ανθρώπους παγκοσμίως, και είναι πιθανό να γίνει χειρότερη προειδοποιεί ο Π.Ο.Υ., ενώ οι μολύνσεις παγκοσμίως ξεπέρασαν τα 13 εκατομμύρια, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.
Πολλές σκληρά πληγείσες χώρες χαλαρώνουν τα μέτρα περιορισμού, ενώ άλλες εφαρμόζουν έναν νέο γύρο lockdown.
Θλιβερή αλλά αναμενόμενη εξέλιξη η πρωτιά της λατινικής Αμερικής έναντι της Β. Αμερικής σε θύματα όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.
Ως τη νύχτα της Δευτέρας στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική είχαν καταγραφεί περίπου 146.000 θάνατοι, έναντι 144.000 και πλέον στις ΗΠΑ και στον Καναδά, με βάση τους επίσημους απολογισμούς των κυβερνήσεων.
Οι ΗΠΑ παραμένουν η πλέον πληγείσα χώρα σε αριθμό νεκρών και κρουσμάτων με 135.400 θανάτους και 3.336.154 κρούσματα. Στις ΗΠΑ καταγράφηκαν 59.222 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 τις προηγούμενες 24 ώρες, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς ως χθες Δευτέρα. Η ισχυρότερη δύναμη του πλανήτη γνωρίζει τις τελευταίες εβδομάδες εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων μόλυνσης σε νότιες και δυτικές πολιτείες. Η τάση ώθησε ορισμένες πολιτείες να κάνουν κι άλλα βήματα προς τα πίσω στη διαδικασία επανεκκίνησης των οικονομιών τους. Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ έδωσε έτσι εντολή χθες να κλείσουν εστιατόρια, μπαρ, κομμωτήρια και χώροι λατρείας
Ο Δρ. Άνθονι Φάουτσι, κορυφαίος Αμερικανός ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες και σύμβουλος του Λευκού Οίκου στην προσπάθεια αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης, τόνισε χθες κατά τη διάρκεια σεμιναρίου της σχολής ιατρικής του πανεπιστημίου Στάνφορντ μέσω βιντεοδιάσκεψης ότι η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται στο ότι η χώρα ουδέποτε «έκλεισε εντελώς», σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.
Ο Φάουτσι προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν καν «αρχίσει να βλέπουν το τέλος» της πανδημίας. Δήλωσε «συγκρατημένα αισιόδοξος» για τη δημιουργία τουλάχιστον ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου στα τέλη της χρονιάς ή στις αρχές του 2021 από τους επιστήμονες.
Στο μεταξύ θετικοί είναι σχεδόν 1.000 εργαζόμενοι ιδιωτικών συνεργαζόμενων εταιριών, που διαχειρίζονται κέντρα κράτησης μεταναστών. Οι υπεύθυνοι των εταιριών CoreCivic, The GEO Group, Management & Training Corporation (MTC) και LaSalle Corrections οι οποίες παρέχουν υπηρεσίες κράτησης των μεταναστών με συμβόλαια που έχουν υπογράψει με την Υπηρεσία Μεταναστών και Τελωνείων των ΗΠΑ ανέφεραν τα περιστατικά μόλυνσης στο κογκρέσο.
Μετά τις ΗΠΑ στον θλιβερό κατάλογο του απολογισμού ακολουθούν η Βραζιλία με 72.100 θανάτους σε 1.864.681 κρούσματα, η Βρετανία με 44.830 νεκρούς (290.133 κρούσματα), το Μεξικό με 35.006 νεκρούς (299.750 κρούσματα) και η Ιταλία με 34.967 νεκρούς (243.230 κρούσματα).
πηγή: ert.gr