Με μια ψύχραιμη και επιστημονικά εμπεριστατωμένη ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθημερινά εδώ και αρκετές μέρες, ο ιατρός παθολόγος κ. Γ. Παππάς ενημερώνει όσους τον παρακολουθούν με έγκυρο και κατανοητό τρόπο.
Σήμερα το σημείωμα του κ. Παππά απασχολούν οι πειραματικές θεραπείες που δοκιμάζονται στη Γαλλία και τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες μέρες σχετικά με τη μετάδοση του ιού στον αέρα.
Ολόκληρη η ανάρτηση του κ. Παππά:
«Έκτακτο ημερολόγιο κορωνοϊού, 18 Μαρτίου 2020, περί της παραπληροφόρησης για την σημασία της μελέτης της σχετικής με την παραμονή του ιου στον αέρα, και πρόδρομων θεραπευτικών πολύ ευχάριστων από την Μασσαλία:
1. περί της παρουσίας του νέου κορωνοϊού ως αεροζόλ, της γνωστης μελετης (που πέρασε από review και δημοσιεύθηκε χτες): Βιωσιμότητα του ιου στον αέρα δεν σημαίνει μεταδοτικότητα στον άνθρωπο!
Η βιωσιμότητα του ιου αποδείχθηκε μέσω μολυσματικότητας σε εργαστηριακές κυτταρικές σειρές, που δεν λαμβάνουν υπόψη την ανατομία και τις άμυνες του αναπνευστικού συστήματος του ανθρώπου απέναντι σε αεροζόλ. Η κινητική και τα ιδίαιτερα χαρακτηριστικά του κάθε αερολύματος αποτελούν επιστήμη από μόνα τους, ιδιαίτερα ανεπτυγμένη στον χώρο της ετοιμότητας απέναντι σε πιθανές βιοτρομοκρατικές πράξεις.
Αλλά ας μην τα πω εγώ τι ακριβώς σημαίνει η μελέτη, να τα πει ένας εκ των συγγραφέων, ο Dylan Morris, 2ος στην σειρά συγγραφέας: “ακόμη δεν γνωρίζουμε πόσο υψηλές συγκεντρώσεις βιώσιμου ιου απαιτούνται στην πράξη για να μολυνθεί ένας άνθρωπος, αν και θα το μελετήσουμε. Με βάση όσα γνωρίζουμε για άλλους ιους του αναπνευστικού, ΔΕ ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ ότι ο SARS-CoV-2 δημιουργεί αεροζόλ σε συνθήκες καθημερινότητας. Το αεροζόλ, αν δημιουργείται μάλιστα, είναι πιθανό να συμβεί μόνο σε χώρους παροχής υγείας”, εννοώντας πχ σε μια διασωλήνωση ασθενούς, αλλά και εντός των θαλάμων νοσηλείας ίσως- θα κυκλοφορήσει κάποια στιγμή σχετική μελέτη με κανονικά (όχι αεροζόλ δημιουργηθέν πειραματικά) στοιχεία από νοσοκομεία της Wuhan.
2. Περί χλωροκίνης από Γαλλία, έχω πει από τις 8 Μαρτίου ότι όταν λέει κάτι στις λοιμώξεις ο Ραούλ, ακούμε τυφλά. Τι έκανε λοιπόν πρόδρομα: έδωσε υδροξυχλωροκίνη και αζιθρομυκίνη σε ασθενείς του στην Μασσαλία και αυτοί έγιναν αρνητικοί για τον ιο σε 6 ημέρες σε ποσοστό πάνω από 90%, ενώ 90% αντίστοιχων ασθενών από τη Νίκαια και την Αβινιόν που δεν πήραν κανένα σχήμα παρέμειναν θετικοί.
Εκπληκτικά υποσχόμενο, αλλά, δεν έχω στοιχεία ακόμη για το είδος των ασθενών, την βαρύτητα της νόσου τους, και τις παρενέργειες μιας σχετικά υψηλής δόσης υδροξυχλωροκίνης. Πρέπει να αναπαραχθούν τα αποτελέσματα σε άλλο νοσοκομείο, και να τρέξει μεγάλη πολυκεντρική σειρά, σε λιγότερο από μήνα βγαίνει αποτέλεσμα άνετα.
Γιατί έδωσε και αζιθρομυκίνη; Για να καλύψει επιλοιμώξεις αλλά και γιατί την πιστεύει ως έχουσα κάποια αντιιική δράση, είχε αποδειχθεί και στον Zika virus αν θυμάμαι. Εξυπακούεται ότι ετοιμάζεται και μελέτη για προληπτική χορήγηση σε εκτεθειμένους στον ιο. Fingers crossed.
Disclaimer: γνωρίζω τον Ραούλ και έχω υπάρξει editor στο Clinical Microbiology of Infection όταν χρημάτισε Editor-in-Chief οπότε ενδέχεται να κρίνει κάποιος ως biased την άποψή μου»