Ένα μεγάλο αντίο είπε η Ε.Ε. στην Βρετανία, με την Ευρωβουλή να υπερψηφίζει την συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου.
Έπεσε οριστικά η αυλαία στην εταιρική σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με τηνΕυρωπαϊκή Ένωση, καθώς η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά και το πράσινο φως από όλα τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών μελών της Ένωσης, υπερψήφισε τη συμφωνία αποχώρησης με 621 ψήφους υπέρ, 49 κατά και 13 αποχές.
«Θα σας αγαπάμε πάντα και δεν θα είμαστε ποτέ μακριά», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απευθυνόμενη στους Βρετανούς ευρωβουλευτές, μόλις πριν από την ψηφοφορία της επικύρωσης της συνθήκης.
Από τα μεσάνυχτα της 31ης Ιανουαρίου το Ηνωμένο Βασίλειο καθίσταται «τρίτη χώρα», αλλά οι πολίτες δεν θα δουν σημαντικές αλλαγές στα ταξίδια ή τις συναλλαγές τους με τη Βρετανία μέχρι το τέλος του έτους, καθώς το δίκαιο της ΕΕ θα εξακολουθήσει να εφαρμόζεται κατά τη μεταβατική περίοδο, που προβλέπει τις διαπραγματεύσεις για την «επόμενη μέρα». Δηλαδή τη διαμόρφωση της μελλοντικής εταιρικής σχέσης.
Μια δύσκολη διαδικασία με ορίζοντα τον Ιανουάριο του 2021, αν δεν δοθεί παράταση, στο πλαίσιο της οποίας θα πρέπει να κλείσει και ο δύσκολος οικονομικός λογαριασμός, που επηρεάζει ιδιαιτέρως τον κοινοτικό προϋπολογισμό.
Με την έξοδό του από τη θεσμική οργάνωση της Ένωσης το Ηνωμένο Βασίλειοδεν θα συμμετέχει πλέον σε καμία διαδικασία λήψης αποφάσεων της ΕΕ, ούτε στα θεσμικά όργανα, ούτε στη διακυβέρνηση των λοιπών οργάνων και οργανισμών της ΕΕ.
Το Βρετανικό υπουργείο Παιδείας για τους Έλληνες φοιτητές
Το Brexit μας αφορά άμεσα, καθώς στο Ηνωμένο Βασίλειο σπουδάζουν περίπου 10.000 Ελληνες φοιτητές. Τα σχετικά στοιχεία έδωσε αποκλειστικά στην ΕΡΤ το Βρετανικό Υπουργείο Παιδείας. Σύμφωνα με στοιχεία του Βρετανικού υπουργείου Παιδείας, τα δίδακτρα για τους ξένους φοιτητές δεν αλλάζουν, καθώς παραμένει το ίδιο καθεστώς στα Πανεπιστήμια.
Οι Έλληνες φοιτητές θα έχουν την δυνατότητα εργασίας για δύο χρόνια μετά την απόκτηση του πτυχίου τους.
πηγή: ert.gr