Μεγάλη απάτη φαίνεται ότι έχει στηθεί σε βάρος εκατομμυρίων ανυποψίαστων κατόχων κινητών τηλεφώνων, υπό την ανοχή τηλεπικοινωνιακών παρόχων και ρυθμιστικών αρχών.
Σύμφωνα με καταγγελίες που έφτασαν στην Epirus News, υπάρχει συγκεκριμένη «επιχείρηση» η οποία εδρεύει στην Αθήνα και η οποία εμφανίζεται ως επιχείρηση του τεχνολογικού τομέα, αλλά πολλές φορές έχει αναφερθεί ότι αποστέλλει μηνύματα από πενταψήφιο τηλεφωνικό αριθμό προς ανυποψίαστους πολίτες, με τα οποία τους χρεώνει 6,24 Ευρώ εβδομαδιαίως.
Μόνο που ο λήπτης τους μηνύματος δεν το έχει ζητήσει ή συναινέσει ποτέ ούτε στην υπηρεσία ούτε και στη χρέωση!
Πως το κάνουν
Ο χρήστης λαμβάνει ενημέρωση ότι δήθεν έχει ο ίδιος ζητήσει να εγγραφεί σε διάφορες υπηρεσίες πολυμέσων με συνδρομή. Ακολούθως, λαμβάνει κάποιους αριθμούς PIN ενεργοποίησης, και την ενημέρωση ότι έχουν χρεωθεί το παραπάνω ποσό και ότι αυτό θα επαναλαμβάνεται σε εβδομαδιαία βάση!
Πολλοί χρήστες, ιδιαίτερα αυτοί που είναι προχωρημένης ηλικίας, δεν είναι εύκολο να αντιληφθούν ακριβώς το τι έχει συμβεί, με αποτέλεσμα να χρεώνονται σε βάθος χρόνου μεγάλα ποσά τα οποία καταλήγουν στις τσέπες των επιτήδειων…
«Επιδημία» οι δόλιες χρεώσεις – Ποιος σέβεται το GDPR;
Σύμφωνα με το συνήγορο του καταναλωτή, τα παράπονα πολιτών για τη συγκεκριμένη απατηλή πρακτική έχουν αυξηθεί έως 70,83% για το 2019, σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Με δεδομένη την εφαρμογή των κανονισμών GDPR, είναι απορίας άξιο πως οι τηλεφωνικοί αριθμοί βρίσκονται στα χέρια των επιτήδειων και οι πολίτες καταλήγουν να χρεώνονται, χωρίς να το έχουν ζητήσει. Υπάρχουν μάλιστα και περιπτώσεις πολιτών οι οποίοι έλαβαν τέτοια μηνύματα με χρέωση σε τηλέφωνα τα οποία έχουν απόρρητο αριθμό!
Τι κάνουν οι πάροχοι και οι ρυθμιστικές αρχές
Οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας μέχρι πρόσφατα αδιαφορούσαν για τέτοιου είδους περιστατικά ή προχωρούσαν σε έκδοση γενικών οδηγιών προφύλαξης. Τον τελευταίο καιρό όμως, και λόγω της συνεχούς επανάληψης της ίδιας απάτης, οι πάροχοι αναγκάστηκαν να προσφέρουν δυνατότητες φραγής, με πρώτη την Κοσμοτέ και και τη Wind να ακολουθεί. Άγνωστο τι πράττει η Vodafone.
Σαφώς μια πολύ χλιαρή αντίδραση, καθώς θα έπρεπε να προστατεύουν τους πελάτες τους κατόχους κινητών από τις αυθαιρεσίες της κάθε τρίτης «εταιρείας».
Οι ρυθμιστικές αρχές, με εξαίρεση το Συνήγορο του Καταναλωτή, ο οποίος στις 18 Δεκμεβρίου 2019 έθεσε το ζήτημα σε ανώτατο επίπεδο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, φαίνεται ότι δεν έχουν κινηθεί μέχρι σήμερα ως όφειλαν, πράγμα που πρέπει να κάνουν το συντομότερο!
Τι μπορείτε να κάνετε αν έχετε πέσει θύμα απατηλών χρεώσεων
- Οπωσδήποτε ζητάτε από την πάροχο κινητής σας φραγή σε όλα τα πενταψήφια νούμερα ώστε να μην είναι εφικτό να χρεωθείτε με τον τρόπο αυτό στο μέλλον.
- Για να βρείτε στοιχεία σχετικά με τον αποστολέα, υπάρχει online εφαρμογή της ΕΕΤΤ Υπηρεσίες Πολυμεσικής Πληροφόρησης όπου με τον πενταψήφιο αριθμό που έστειλε το μήνυμα βρίσκετε τα στοιχεία του αποστολέα.
Τι υποστηρίζει η «επιχείρηση»
Η εν λόγω επιχείρηση, τα στοιχεία της οποίας μας είναι γνωστά, υποστηρίζει με ανακοινώσεις της ότι δεν ευθύνεται η ίδια για τις δόλιες & απατηλές χρεώσεις αλλά …πελάτες της, καθώς ισχυρίζεται ότι δεν στέλνει η ίδια τα μηνύματα, αλλά μόνο παρέχει την υπηρεσία της διασύνδεσης με τα δίκτυα των εταιρειών κινητής σε τρίτους, με αποτέλεσμα να συνεχίζει να παραμένει τελείως θολό το τοπίο των ευθυνών. Επίσης, η εν λόγω επιχείρηση επαναλαμβάνει πως δεν θεωρεί ότι διαπράττει παράνομη πράξη, κατά την άποψη της.
Epirus News