Στα χέρια του υπουργείου Εξωτερικών βρίσκεται το μνημόνιο κατανόησης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, που περιλαμβάνει χάρτες και συντεταγμένες για τον καθορισμό των θαλασσίων αποκλειστικών ζωνών.
Όπως δήλωσαν διπλωματικές πηγές, η παράδοση του μνημονίου δεν έγινε από την πλευρά της Λιβύης και σημείωναν ότι το περιεχόμενο του είναι αντίθετο με τις πρόνοιες του διεθνούς δικαίου της θάλασσας (ΔΔΘ).
Το τουρκικό κοινοβούλιο εν τω μεταξύ, επικύρωσε το απόγευμα της Πέμπτης, το μνημόνιο συνεννόησης Τουρκίας – Λιβύης για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες στην ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία δεν πρόκειται να υποχωρήσει στο θέμα της συμφωνίας της με τη Λιβύη για τη θαλάσσια δικαιοδοσία στην ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος. Είπε ακόμα ότι η χώρα του έχει δικαιώματα στην περιοχή. Κάνουμε χρήση του δικαιώματός μας να είμαστε μια από τις εγγυήτριες χώρες είπε για την Κύπρο
Εις γνώσιν της Ελληνικής Κυβέρνησης έχει περιέλθει το κείμενο Τουρκολιβυκού μνημονίου, το οποίο ήδη εξετάζεται ενδελεχώς από τα αρμόδια επιστημονικά κλιμάκια. Η Αθήνα έχει ξεκαθαρίσει ότι το θεωρεί νομικά άκυρο. Όπως δήλωσαν διπλωματικές πηγές, δεν έγινε παράδοσή του από την διπλωματική αποστολή της Λιβύης στην Αθήνα.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι από την πρώτη ανάγνωση το μνημόνιο είναι αντίθετο με τις πρόνοιες του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Στο κείμενο προβλέπεται συνεκμετάλλευση των θαλασσίων πηγών ενώ διατυπώνεται η Αρχή της Ευθυδικίας, υπό την επίκληση ειδικών περιστάσεων. Στο κείμενο ορίζεται οριοθετική γραμμή μήκους 18.5 μιλίων στα 45 μίλια ανατολικά της Κρήτης.
Αυτό υποχρεώνει την Αθήνα να τηρήσει το τελεσίγραφο προς τον Λίβυο διπλωμάτη, που λήγει τα μεσάνυχτα. Ο πρέσβης της αφρικανικής χώρας αναμένεται να κληθεί στο υπουργείο Εξωτερικών (την Παρασκευή), όπου θα του εξηγηθούν οι λόγοι της απέλασής του από την Ελλάδα.
Στο Μνημόνιο Τουρκίας Λιβύης αναφέρθηκε ο Αμερικανός πρεσβευτής Τζ. Πάιατ, λέγοντας ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης.»Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα έννομα μέσα. Είναι ορθή η προσφυγή στην Χάγη», δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
«Αυτά που έγιναν οπωσδήποτε είναι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και ασφαλώς με το δίκαιο της θάλασσας. Ενεργούμε σύμφωνα με αυτό. Αυτή τη στιγμή φτάνει η νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης να πατήσει στα πόδια της, και αφού σταθεροποιηθεί, και αυτό το βήμα θα έχει επιτυχή αποτελέσματα», υποστηρίζει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης δεν θα έχει μέλλον, εκτίμησε μιλώντας στην ελληνική ραδιοφωνία ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Αποδοκιμασία σε διάφορους τόνους των τουρκικών κινήσεων και στήριξη στα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και Κύπρου εκδήλωσαν με εμφατικό τρόπο η ευρωπαϊκή επιτροπή, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν το υπουργείο εξωτερικών του Ισραήλ και η Ευρωομάδα της Αριστεράς.
πηγή: ert.gr