Έπρεπε να περάσουν τρεις ολόκληρες εβδομάδες ώστε οι πυκνοί καπνοί από τις πυρκαγιές στο δάσος του Αμαζονίου να καλύψουν την πόλη του Σάο Πάολο για να ευαισθητοποιηθούν τα διεθνή ΜΜΕ και να ασχοληθούν με το τεράστιο αυτό οικολογικό πρόβλημα που προσλαμβάνει πλανητικές διαστάσεις.
Είναι αλήθεια όπως σημειώνει σε ειδικό δημοσίευμα της η γαλλική εφημερίδα «Liberation» πως η κοινή γνώμη της Βραζιλίας και του κόσμου ολόκληρου δεν ασχολήθηκε εξ’ αρχής με την αναγκή άμεσης παρέμβασης ώστε να μειωθούν οι επιπτώσεις και η εμβέλεια της πυρκαγιάς.
Αντιθέτως, επί τουλάχιστον 22 μέρες μια απόλυτη σιωπή κάλυπτε το δάσος του Αμαζονίου παράλληλα με τους καπνούς που προκάλεσαν οι φλόγες.
Η κορύφωση του δράματος δεν είναι μόνον οι εικόνες του καμένου τροπικού δάσους που προκαλούν απελπισία σε όσους διαθέτουν έστω και λίγα ψήγματα οικολογικής συνείδησης. Η κορύφωση του δράματος αφορά και τον πρόεδρο της Βραζιλίας, τον ακροδεξιό Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος με δύο δηλώσεις του αποκάλυψε άθελα του το δράμα αυτής της χώρας.
Με την πρώτη δήλωσή του στις 19 Αυγούστου ισχυρίστηκε ότι τις φωτιές τις έβαλαν ΜΚΟ, την επόμενη μέρα ομολόγησε πως αυτός και η κυβέρνησή του, η Βραζιλία ολόκληρη, μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, δεν μπορεί να κάνει τίποτε για να περιορίσει τις επιπτώσεις της πυρκαγιάς.
Μυρίζει σαν κάρβουνα που καίγονται. Στη διάρκεια της ημέρας ο ήλιος, που είναι συνήθως τόσο δυνατός σ’ αυτά τα μέρη, σκοτεινιάζει από πυκνό γκρίζο καπνό.
Τις επτά τελευταίες ημέρες, δημοσιογράφος του Reuters έχει επανειλημμένα διανύσει με το αυτοκίνητο το τμήμα των 30 χιλιόμετρων του Υπεραμαζονιακού αυτοκινητόδρομου από την Χουμάιτα προς τη Λαμπρέα, παρακολουθώντας τη φωτιά να κατατρώει τη ζούγκλα.
Στην αρχή, την Τετάρτη της περασμένης εβδομάδας, η μαινόμενη πυρκαγιά απείχε μόλις λίγα μέτρα από τον αυτοκινητόδρομο, με τις κίτρινες φλόγες να καταπίνουν δένδρα και να φωτίζουν τον ουρανό. Μέχρι το σαββατοκύριακο, η φωτιά είχε υποχωρήσει μακρύτερα, όμως η πορτοκαλί λάμψη της είχε πλέον ύψος αρκετών ορόφων.
Η πυρκαγιά αυτή είναι μία μόλις από τις χιλιάδες που αποδεκατίζουν αυτή τη στιγμή την Αμαζονία, το μεγαλύτερο τροπικό δάσος του κόσμου και έναν προμαχώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.
Οι πυρκαγιές στο τροπικό δάσος έχουν αυξηθεί κατά 83% μέχρι στιγμής φέτος, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2018, σύμφωνα με την INPE, την υπηρεσία διαστημικών ερευνών της Βραζιλίας.
Αυτή η κυβερνητική υπηρεσία έχει καταγράψει 72.843 πυρκαγιές, τον μεγαλύτερο αριθμό από το 2013 που άρχισαν να τηρούνται αρχεία. Περισσότερες από 9.500 χιλιάδες εντοπίσθηκαν από δορυφόρους μόνον από την περασμένη Πέμπτη και μετά.
Οι φωτιές αρχίζουν στη χαμηλή βλάστηση που έχει ξεραθεί κατά την περίοδο της ξηρασίας. Καπνός τυλίγει τμήματα εδάφους που είναι ακόμη καταπράσινα, γεμάτα φτέρες και φοινικόδενδρα, καθώς η βλάστηση κάτω απ’ αυτά σιγοκαίει. Στο τέλος πιάνουν φωτιά και τα δένδρα.
Περιβαλλοντολόγοι λένε επίσης πως αγρότες βάζουν φωτιά στο δάσος για να μετατρέψουν τμήματά του σε βοσκοτόπια.
πηγή: zougla.gr [απόσπασμα]