Τις προηγούμενες μέρες, ξαφνικά το διαδίκτυο και ιδίως τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης γέμισαν με φωτογραφίες …ηλικιωμένων. Όχι φυσικά πραγματικές αλλά τεχνητές που παράγονται από εφαρμογή κινητού τηλεφώνου. Ο …ένοχος είναι η ρωσικής προέλευσης εφαρμογή Faceapp, η οποία πρωτοπαρουσιάστηκε το 2017 και στόχο είχε να δώσει δυνατότητα επεξεργασίας με προχωρημένους αλγόριθμους ώστε να κατατεί εφικτή η προσέγγιση της μελονικής εικόνας προσώπου.
Το ανησυχητικό ωστόσο είναι το μιμητικό φαινόμενο το οποίο προκάλεσε, όταν η πλειονότητα των χρηστών κοινωνικών δικτύων έσπευσε να εγκαταστήσει και να χρησιμοποιήσει την εφαρμογή, είτε λόγω περιέργειας στην αρχή, είτε επειδή έγινε μόδα αργότερα. Το φαινόμενο πήρε ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις, όταν άρχισαν να χρησιμοποιούν την εφαρμογή τα τελευταία 24ωρα και διάσημα πρόσωπα.
Οι κίνδυνοι
Αναγνωρισμένοι ειδικοί Διαδικτύου τονίζουν ιδιαίτερα τους κινδύνους που δυνητικά θα μπορούσαν να προκύψουν σχετικά με προσωπικά δεδομένα που επιτρέπει ο χρήστης της (δωρεάν) αυτής εφαρμογής να αποθηκεύονται, με συναίνεση του. Τα προσωπικά αυτά δεδομένα ουδείς γνωρίζει που μπορούν να καταλήξουν…
Η …μανία με το Faceapp ξεκίνησε από μια έξυπνη διαφημιστική ενέργεια της ιδιοκτήτριας της εφαρμογής εταιρείας, η οποία με το σύνθημα «δες πως θα είσαι όταν μεγαλώσεις» κατάφερε να κάνει ούτε λίγο ούτε πολύ 150 εκατομμύρια χρήστες να εγκαταστήσουν την εφαρμογή της, με τεράστια έσοδα για την ίδια μόνο και μόνο από το διαφημιστικό χώρο που πώλησε εντός της εφαρμογής.
Τα δεδομένα ανήκουν για πάντα στην εφαρμογή
Ο χρήστης έχει φυσικά τη δυνατότητα να αφαιρέσει τις φωτογραφίες του, ωστό, η εφαρμογή καθιστά σαφές ότι από τη στιγμή που την έχεις χρησιμοποιήσει, έχει για πάντα τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει το περιεχόμενο που έχεις “ανεβάσει” σε αυτήν, όπως θέλει, όπου θέλει, για όσο καιρό θέλει…
Καιρός για ευαισθητοποίηση
Με αφορμή τη νέα φρενίτιδα, είναι σίγουρα καιρός να ευαισθητοποιηθεί των σύνολο των χρηστών διαδικτύου αλλά και των λεγόμενων «έξυπνων» συσκευών που χρησιμοποιούνται σε αυτό, για ζητήμα που αφορούν την προστασία των προσωπικών τους δεδομένων. Οπωσδήποτε θα πρέπει οι χρήστες να προσέχουν που και με ποιους όρους εκχωρούν τα προσωπικά τους δεδομένα, τα οποία είναι περιουσιακό στοιχείο ανυπολόγιστης αξίας για τις κάθε λογής εταιρείες, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με τις συνδυαστικές πληροφορίες που μπορούν μετά από επεξεργασίες να παράξουν.