«Η ΕΕ στέλνει ένα μήνυμα αυστηρό, ξεκάθαρο. Καταδικάζει με απερίφραστο τρόπο τις ενέργειες την Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και τις ενέργειες εξόρυξης εντός της ΑΟΖ της Κύπρου», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΕΕ διακήρυξε τις σοβαρές επιπτώσεις που έχουν οι ενέργειες της Άγκυρας άμεσα στις ευρωτουρκικές σχέσεις, επεσήμανε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στα στοχευμένα μέτρα που προαναγγέλθηκαν: «Τα μέτρα μπορεί να αφορούν κυρώσεις κατά προσώπων ή εταιρειών, αλλά και μέτρα που μπορεί να έχουν σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις στην Τουρκία αν δεν σταματήσει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο εντός της ΑΟΖ της Κύπρου», τόνισε εξηγώντας ότι με βάση τη σημερινή απόφαση στο εξής η Τουρκία θα γνωρίζει ότι τυχόν συνέχιση προκλητικών κινήσεων θα έχει τίμημα.
«Είναι η πρώτη φορά μετά από δεκαετίες και σωρεία παραβάσεων από την Τουρκία που η ΕΕ καταδικάζει την τουρκική προκλητικότητα και αποφασίζει την λήψη μέτρων. Τέτοια ξεκάθαρη απόφαση που να συνοδεύεται με μέτρα δεν είχε ληφθεί ποτέ, ούτε μετά τον Ιούνιο του 1996 και το επεισόδιο των Ιμίων», επεσήμανε ο πρωθυπουργός κάνοντας λόγο για «σημαντική επιτυχία για τις εθνικές μας θέσεις».
Ν. Αναστασιάδης: Τα «στοχευμένα μέτρα» αποτελούν τη διπλωματική γλώσσα επιβολής κυρώσεων
Ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, από την πλευρά του σημείωσε, ότι με την προσθήκη των «στοχευμένων μέτρων» οι Ευρωπαίοι ηγέτες πέρασαν από την «ισχυρή φραστική» στην «έμπρακτη και ουσιαστική στήριξη» της Κύπρου, ενώ υπογράμμισε ότι αυτό το αποτέλεσμα επιτεύχθηκε μετά από «έντονες προσπάθειες κατά τη διάρκεια της ημέρας», καθώς το πρώτο προσχέδιο των συμπερασμάτων δεν ικανοποιούσε την κυπριακή πλευρά. Επιπρόσθετα, έκανε λόγο για «συντονισμένες προσπάθειες» και συνεργασία με την Ελλάδα και άλλους εταίρους, συμπεριλαμβανομένων των επτά χωρών του Νότου.
Τα εν λόγω μέτρα -εξήγησε- θα επηρεάσουν τον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης, τα προενταξιακά κονδύλια, τον διάλογο υψηλού επιπέδου, ενώ σημείωσε ότι τα «στοχευμένα μέτρα» αποτελούν τη διπλωματική γλώσσα επιβολής κυρώσεων κατά ατόμων, εταιρειών και του κράτους, σε μια σειρά θεμάτων που άπτονται των ευρωτουρκικών σχέσεων.
Αλ. Τσίπρας: Οι επιλογές της Τουρκίας στο εξής θα έχουν τίμημα
Μίλησε επίσης για «σοβαρή μεταστροφή υπέρ των εθνικών μας θέσεων που αποτελεί επιβεβαίωση της πολυετούς και επιτυχούς προσπάθειάς μας να αναδείξουμε τα μείζονα ζητήματα στην περιοχή και να αποκτήσουμε ισχυρά ερείσματα στο διεθνές πλαίσιο».
«Για εμάς κρίσιμο είναι να σταματήσει η Τουρκία την παραβατική συμπεριφορά και να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, που δεν μπορεί να είναι με εγγυήσεις και στρατεύματα», τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Θα συνεχίσουμε να καταδικάζουμε την επιλογή της Τουρκίας να παραβιάζει το δίκαιο της θάλασσας. Οι επιλογές της στο εξής θα έχουν τίμημα».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μαζί με την ΕΥΕΔ, θα κάνουν μια ολοκληρωμένη εισήγηση ως προς το ποια θα είναι τα μέτρα αυτά, στην επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, τον Ιούλιο. «Μέτρα που μπορεί να αφορούν κυρώσεις κατά προσώπων ή εταιρειών, πάγωμα του διαλόγου και της συνεργασίας σε συγκεκριμένους τομείς και μέτρα που μπορεί να έχουν και σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις στη γείτονα χώρα, αν δεν σταματήσει άμεσα την παράνομη δραστηριότητα», όπως είπε.