Η προώθηση της Στρατηγικής της «έξυπνης πόλης» του Δήμου Ιωαννιτών και η ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας, ήταν ο διπλός στόχος μιας εξαιρετικής δράσης που διοργάνωσαν ο Δήμος Ιωαννιτών και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων – Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών.
Το «Ιωάννινα smart city Hackathon 2019» που πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 10-11και 12 Μαΐου στο Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου στην Πανεπιστημιούπολη, ήταν μια εκπαιδευτική αλλά και διαγωνιστική διαδικασία, που έδωσε την ευκαιρία σε νέους ανθρώπους να παρουσιάσουν τις ιδέες και τις εφαρμογές τους, που απαντούν σε πραγματικές ανάγκες της πόλης των Ιωαννίνων, αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών της, και ενισχύσουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό της.
Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, «σε αυτή την προεκλογική περίοδο έχουμε ακούσει πολλά για την ‘έξυπνη πόλη’ . Είναι άλλο τα λόγια κι άλλο οι πράξεις και αυτό που ξεκινήσαμε και κάνουμε πράξη στη Δημοτική μας Αρχή, με την ένταξη στο ΕΣΠΑ της πράξης ¨Πιλοτικές Εφαρμογές Έξυπνης Πόλης΄΄, είναι μια ολοκληρωμένη στρατηγική που θα απαντάει με σύγχρονο τρόπο στις ανάγκες της πόλης και των πολιτών». Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Θανάσης Μανταλόβας, τόνισε πως «ο Δήμος Ιωαννιτών δίνει στους νέους επιστήμονες βήμα για να κάνουνε πράξη τις ιδέες τους σε μια εποχή που είναι πολύ δύσκολη για τους νέους ανθρώπους».
Ο Δήμαρχος, Θωμάς Μπέγκας και ο Αντιδήμαρχος Θανάσης Μανταλόβας, με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον παρακολούθησαν την παρουσίαση των 8 προτάσεων-εφαρμογών των ομάδων νέων επιστημόνων που συμμετείχαν στο διαγωνιστικό μέρος του Hackathon 2019.
Μάλιστα από τις πιο χαλαρές στιγμές του διαγωνισμού ήταν όταν ομάδα επιστημόνων που ανέπτυξε εφαρμογή για το Δήμο Ιωαννιτών «χρησιμοποίησε» φωτογραφίες του Δημάρχου με τον κ. Μπέγκα να διαβεβαιώνει γελώντας πως δεν θα «βάλει μέσον» για να κερδίσει η συγκεκριμένη πρόταση το διαγωνισμό.
Οι προτάσεις αφορούσαν ολοκληρωμένες λύσεις/υπηρεσίες πάνω στις 5 θεματικές ενότητες που είχαν επιλεγεί:
• Βιώσιμη κινητικότητα – Μεταφορές
• Τουρισμός – Πολιτισμός
• Υγεία – Ευεξία
• Καθημερινότητα Πολιτών
• Κτηριακές υποδομές – Ενέργεια
Η τεχνολογία στην υπηρεσία του πολίτη
«Δεν μου αρέσει να χρησιμοποιώ την φράση ‘έξυπνη πόλη’ , προτιμώ να λέω ότι θέλουμε την τεχνολογία στην υπηρεσία του ανθρώπου και ως Δήμος Ιωαννιτών μας ενδιαφέρει πολύ αυτή η υπόθεση και σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε», είπε στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος και τόνισε τη σημασία που δίνει ο Δήμος Ιωαννιτών στη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για τη Στρατηγική του IOANNINA SMART CITY. Τέλος δεσμεύθηκε ότι το Ιωάννινα smart city Hackathon θα συνεχιστεί και θα γίνει θεσμός για το Δήμο.
Για ένα εξαιρετικό τριήμερο αφιερωμένο στους νέους ανθρώπους και στην καινοτομία με την ανάπτυξη εφαρμογών που αφορούν στην βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών από το Δήμο στους πολίτες, μίλησε ο Αντιδήμαρχος, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, Θανάσης Μανταλόβας. Τόνισε πως είναι πολύ σημαντικό για δύο λόγους: «ο πρώτος, γιατί τα Γιάννενα μπαίνουν σιγά-σιγά αλλά μεθοδικά, στο δρόμο της ‘έξυπνης πόλης’ και ο δεύτερος -και πιο σημαντικός από οτιδήποτε άλλο- όπως είπε- είναι ότι απευθυνόμαστε στους νέους επιστήμονες που έχουνε ιδέες και προτάσεις και μέσα από τις πρωτοβουλίες που παίρνει ο Δήμος σε συνεργασία, αυτή τη φορά με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, δίνει βήμα για να τις κάνουν πράξη, σε μια εποχή που είναι πολύ δύσκολη για τους νέους ανθρώπους και επιστήμονες».
Υποστήριξε πως ο Δήμος καινοτομεί και το Hackathon είναι η απαρχή ενός νέου θεσμού που θα καθιερωθεί στα Γιάννενα γιατί προάγει την καινοτομία και την υποστήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, των νέων ανθρώπων που θέλουν να επιχειρήσουν στην περιοχή μας. «Αν έτσι συνεχίσουμε, νομίζω πως είναι ο πιο σύντομος δόμος για να βγούμε από την κρίση και προσπαθούμε να συμβάλουμε όσο μπορούμε ως Δήμος σε αυτό, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο», όπως είπε ευχαριστώντας όσους συνέβαλαν στη διοργάνωση: την υπηρεσία του Δήμου, το Πανεπιστήμιο και τις δύο μεγάλες εταιρείες πληροφορικής– την P&I και της Team Viewer που εγκαταστάθηκαν στα Γιάννενα και δημιουργούν κουλτούρα καινοτομίας.
Δηλώσεις έκανε και ο Αλέξανδρος Τζιάλας Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σημειώνοντας πως «σε αυτό το τριήμερο αναδείχθηκαν οι ιδέες νέων ανθρώπων που κινούνται στο χώρο της πληροφορικής, σε θέματα που σχετίζονται με το μετασχηματισμό της πόλης σε μια σύγχρονη πόλη που θα δημιουργεί νέες τεχνολογίες. Θα συνδράμουμε σε συνεργασία με το δήμο ώστε το Hackathon να γίνει θεσμός”.
Οι προτάσεις των νέων επιστημόνων
Οχτώ προτάσεις ομάδων νέων επιστημόνων διαγωνιστήκανε στο ΙΩΑΝΝΙΝΑ smart city Hackathon 2019 και για τις τρεις καλύτερες είχε οριστεί να βραβευτούν με δώρα (laptops, tablets, κινητά κλπ.) αξίας: 2000 Ευρώ, 1000 Ευρώ και 500 Ευρώ. Τελικά οι προτάσεις που βραβεύτηκαν ήτανε τέσσερις καθώς δύο ισοβαθμήσανε στην πρώτη θέση.
1ο βραβείο
Αντρέας Στίρμπου, Οδυσσέας Τσακάι, Κέβιν Τσακάι
Τίτλος εφαρμογής OneAppy – Πλατφόρμα για την δημιουργία εφαρμογών για κινητά και tablets χωρίς τεχνικές γνώσεις
1ο βραβείο
Τσούλος, Ράντογλου, Νταλάκας, Παπαχαραλάμπους
Τίτλος εφαρμογής All-in Ioannina – Πλατφόρμα πληροφόρησης/πρόσβασης των πολιτών για όλες τις εφαρμογές “έξυπνης πόλης”, και τουριστικής προβολής μέσω επαυξημένης πραγματικότητας.
2ο βραβείο
Βασίλης Μπαλάφας, Αλέξανδρος Μόδης
Δημιουργία φορητών αισθητήρων και λογισμικού για την μέτρηση της περιβαλλοντικής ρύπανσης.
3ο βραβείο
ΚρομμύδαςΚωνσταντίνος
Τίτλος εφαρμογής inteRegar– Αυτόνομο σύστημα άρδευσης με την χρήση αισθητήρων ώστε υπάρχουν δεδομένα σε πραγματικό χρόνο για την κατάσταση του κάθε πράσινου χώρου.