Tου Βαγγέλη Παπαδόπουλου
Τα πρώτα συμπεράσματα από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, που βγαίνουν αβίαστα και επιγραμματικά:
1. Οι πολίτες σε ένα πολύ μεγάλο και θεαματικό ποσοστό που έφτασε το 70% έφτυσε το πολιτικό σύστημα. Επομένως όσες κομματικές και προσωπικές δυνάμεις καταμετρήθηκαν εκφράζουν ΜΟΝΟΝ το 30%του εκλογικού σώματος. Άρα δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι αυτοί που εκλέχθηκαν εκφράζουν την πλειοψηφία του λαού. Δηλαδή οι νικητές στις περιφέρειες και στους δήμους του «Καλλικράτη» είναι εκφραστές της μειοψηφίας. Το συμπέρασμα αυτό ενισχύεται και από το μεγάλο ποσοστό των άκυρων και λευκών.
2. Κανένα κόμμα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το ποσοστό της μειοψηφίας για να στηρίξει την οποιαδήποτε πολιτική που θα ακολουθήσει. Γιατί οι νικητές που εκλέχθηκαν από το 30% έχουν ακόμη μικρότερη δύναμη. Ακόμα και αν ένας νικητής των εκλογών πήρε ολόκληρο το 30%, κάτι που δεν συνέβη. Ο νικητής σε κάθε δήμο και κοινότητα για να εκλεγεί πήρε το 50, 52, 55, το 60%. Άρα οι νικητές εκφράζουν ακόμα λιγότερο το εκλογικό σώμα. Δηλαδή τι εκφράζει ένας νικητής σε δήμο ή περιφέρεια που πήρε έστω και το 60% του 30% που ψήφισε;
3. Με τα αριθμητικά δεδομένα των αποτελεσμάτων των αυτοδιοικητικών εκλογών, πρώτο κόμμα είναι η αποχή, τα λευκά και τα άκυρα. Δεύτερο κόμμα είναι το ΠΑΣΟΚ, τρίτο το ΚΚΕ κ.λπ.
4. Ο μόνος ουσιαστικός νικητής των εκλογών είναι το ΚΚΕ το οποίο νίκησε και σε ποσοστά και σε απόλυτους αριθμούς. Πήρε 75.000 ψηφοφόρους περισσότερους από αυτούς που είχε, ενώ το ΠΑΣΟΚ έχασε 1.100.000 και η ΝΔ 550.000.
5. Οι δυνάμεις της Αριστεράς και του ΚΚΕ ξεπέρασαν το 30%, που σημαίνει ότι εάν ήταν ενιαίο κόμμα θα ήταν στο προθάλαμο της εξουσίας.
6. Ο «ΛΑΟΣ» είχε απώλειες και δεν κατόρθωσε όχι μόνο να συγκρατήσει τις δυνάμεις του αλλά ούτε να κερδίσει ψήφους από τους άλλους πολιτικούς χώρους. Η μεγαλύτερη ήττα του όμως παρατηρήθηκε στην στρατηγική γραμμή που ακολούθησε. Πόνταρε στους πιθανούς νικητές για να ισχυριστεί τώρα ότι βοήθησε στην νίκη τους. Κάτι που δεν του βγήκε σε όλες τις περιπτώσεις αφού ο Νικήτας Κακλαμάνης έχασε και αφού τα στελέχη του «ΛΑΟΣ» που ήταν στο ψηφοδέλτιο του δεν εξελέγησαν, πλην του Κωνσταντάρα. Το ίδιο συνέβη και στον Πειραιά όπου ο υποστηριζόμενος από τον Καρατζαφέρη Πέτρος Μαντούβαλος ήρθε τρίτος και δεν μπόρεσε να είναι πρώτος ή δεύτερος για να διεκδικήσει το δήμο. Ακόμα χειρότερα πήγε η επιλογή του Γ. Καρατζαφέρη στο πρόσωπο του Α. Γεωργιάδη ο οποίος απώλεσε 1% της δύναμης του και έβγαλε μια επιπλέον έδρα από τις προηγούμενες εκλογές. Οι υποψήφιοι αντιπεριφερειάρχες που είχε στο συνδυασμό του και προήλθαν από τη ΝΔ, δηλαδή οι κ. Αδαμοπούλου- Δαλακούρας δεν εξελέγησαν.
7. Μετά από 25 χρόνια έσπασε το κατεστημένο και η ΝΔ έχασε τους δήμους Αθηνών και Θεσσαλονίκης.
8. Η «Δημοκρατική Αριστερά» του Φώτη Κουβέλη μπορεί να μην πήρε μεγάλο ποσοστό όμως κέρδισε σε πολιτικό επίπεδο αφού η υπόδειξη του Γ. Καμίνη στην Αθήνα και Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη στέφθηκε από επιτυχία.
Σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής σκηνής η Κυβέρνηση μπορεί να ισχυριστεί τυπικώς και θεαματικώς από πλευράς εντυπώσεων ότι κέρδισε, τις οχτώ από τις δεκατρείς περιφέρειες και τους δήμους Αθηνών και Θεσσαλονίκης, ουσιαστικώς όμως η πολιτική της αποδοκιμαστικέ από το 70% του εκλογικού σώματος. Άρα δεν έχει ισχυρή λαϊκή εντολή για να συνεχίσει την διακυβέρνηση της χώρας. Για αυτό και ο Πρωθυπουργός αμέσως μετά τις εκλογές ζήτησε συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να έχει υποστήριξη και συναίνεση.
Ο Αντώνης Σαμαράς μπορεί να είναι ικανοποιημένος γιατί μείωσε τη διαφορά από το ΠΑΣΟΚ σε 4 μονάδες από τις 10, έχασε όμως τους δήμους Αθηνών και Θεσσαλονίκης, δεν κέρδισε τις μισές περιφέρειες, πήρε μόνο 5 και έχασε την Πελοπόννησο από τον Τατούλη που ήταν και το στοίχημα του.
Το ΚΚΕ με την ουσιαστική εκλογική του νίκη επιβεβαίωσε ότι είναι το πρώτο κόμμα και όλα τα υπόλοιπα το δεύτερο κόμμα…