«Αν η μισή του καρδιά βρίσκεται εδώ πέρα, η άλλη μισή στην Κίνα βρίσκεται». Ο γνωστός στίχος του Ναζίμ Χικμέτ αφιερώνεται από τους πρώην συντρόφους του στον υφυπουργό και βουλευτή των ΑΝΕΛ Βασίλη Κόκκαλη, στον οποίο αναφέρθηκε με σαρκασμό και περισσή ειρωνεία πολλές φορές ο Πάνος Καμμένος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε το μεσημέρι της Κυριακής.
Ο Βασίλης Κόκκαλης «φρόντισε» κατά τον Πάνο Καμμένο να αναχωρήσει άμεσα από την πλατεία Κολωνακίου όπου κατοικοεδρεύει για την Κίνα, ώστε να αποφύγει τις μυλόπετρες των πολιτικών ανακατατάξεων. Λέγεται μετ’ επιτάσεως στους διαδρόμους της Βουλής πως ο κ. Κόκκαλης έχει φθάσει εδώ και καιρό σε συμφωνία με τη Νέα Δημοκρατία, αλλά «παραμένει στις κυβερνητικές επάλξεις» ως Δούρειος Ίππος, προκειμένου η κυβέρνηση να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης και, άρα, να περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών. Μακιαβελική προσέγγιση της ιστορίας θα πει ο αφελής παρατηρητής, αλλά «τους αποστάτες πολύ αγάπησαν, την αποστασία ουδείς», όπως διδάσκει η πολιτική αναδρομή στα γεγονότα του 1966 επί πατρός Μητσοτάκη.
Στον παγωμένο Καναδά εν είδει πολιτικού ησυχαστηρίου και στη συνέχεια στην Κίνα βρέθηκε η Έλενα Κουντουρά για να αποφύγει τις πολιτικές περιδινήσεις των ημερών, πλην όμως, μετά την εκδήλωση της «καταιγίδας», η υπουργός Τουρισμού με αποκλειστική της δήλωση στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ξεκαθάρισε πως στηρίζει το έργο της κυβέρνησης. Η Έλενα Κουντουρά, λοιπόν, συμπαρατάσσεται με τον ΣΥΡΙΖΑ και προφανώς ευελπιστεί να παραμείνει υπουργός και ενδεχομένως να ανταμειφθεί με μία εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος της Κουμουνδούρου. Πάντως, η κα Κουντουρά βρίσκεται ήδη εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ με απόφαση του Πάνου Καμμένου.
Η «ετέρα Καππαδόκης», η κυρία Κατερίνα Παπακώστα, θα στηρίξει την κυβέρνηση, θα υπερψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, αφού, όπως διατείνεται το περιβάλλον της, διασφάλισε επιτέλους πως θα αναλάβει καθήκοντα υπουργού Δημόσιας Τάξης, ενδεχομένως δε και «κάποια βοήθεια» σε εκλογικούς συνδυασμούς, αλλά εδώ η Κουμουνδούρου αναμένεται να έχει σοβαρές αντιρρήσεις.
Η Μαρίνα Χρυσοβελώνη δεν είναι βουλευτής και, άρα, δεν διαθέτει «ειδικό βάρος» ως προς τις τρέχουσες ψηφοφορίες στη Βουλή.
Είναι ενδεικτικό, ωστόσο, πως έσπευσε να δηλώσει ότι δεν εγκαταλείπει τον υφυπουργικό θώκο της.
Ο Τέρενς Κουίκ, πρώτος επιλαχών μεν αλλά όχι βουλευτής (ακόμη) δε, δήλωσε πως και αυτός δεν εγκαταλείπει το υφυπουργείο του στο ΥΠΕΞ.
Μένουν ακόμη αρκετά ταξίδια (ως αποστολές αναφέρονται) σε περίεργες χώρες, προκειμένου να συναντήσει ομογενείς. Κατά τους υπολογισμούς των ασπόνδων φίλων του, πρέπει να είναι το κυβερνητικό στέλεχος με τα περισσότερα ταξίδια στο εξωτερικό ever.
Προφανώς, πολλοί τον φθονούν για αυτό. Με δήλωσή του διατείνεται πως «Δεν είναι ο Πάνος Καμμένος που με πρότεινε για κυβερνητικό στέλεχος αλλά… κάποιοι άλλοι».
Ο Κώστας Ζουράρις, προ δεκαετιών αριστερός και αργότερα νεο-ορθόδοξος με σεμινάρια στον Πλαταμώνα παρέα με τον Κωστή Μοσκώφ και τον Διονύση Σαββόπουλο, ακολουθεί μία τεθλασμένη αλλά μοναχική πορεία.
Εντίμως δηλώνει πως στηρίζει την κυβέρνηση με ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά δεν επικυρώνει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Στους διαδρόμους της Βουλής ακούγεται πως ενδεχομένως να αναλάβει το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης τώρα που η Κατερίνα Νοτοπούλου υποχρεούται να παραιτηθεί για να είναι υποψήφια δήμαρχος Θεσσαλονίκης.
Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος ξεκαθάρισε πως στηρίζει την κυβέρνηση με ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά και πως θα επικυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Διατηρεί τη θέση αυτή εξ αρχής και δεν αιφνιδίασε κανέναν, όπως δήλωσε και ο ίδιος ο Πάνος Καμμένος. Ψιθυρίζεται πως ενδεχομένως να αναλάβει κυβερνητική θέση στο Υπουργείο Εργασίας, η οποία αδειάζει με την παραίτηση του Νάσου Ηλιόπουλου, ο οποίος θα είναι υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στον Δήμο Αθηναίων.
Ο Σπύρος Δανέλλης από το Ποτάμι διατηρεί από παλιά σχέση με τον κόσμο του Συνασπισμού. Δηλώνει πως στηρίζει την κυβέρνηση και πως υπερψηφίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ακούγεται πως μπορεί να συμπεριληφθεί στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, αν και υπάρχουν σθεναρές αντιρρήσεις στην Κουμουνδούρου από κομματικούς. Πρόκειται, ενδεχομένως, για το πιο «ομαλό πολιτικά» στήριγμα στον Αλέξη Τσίπρα λόγω παλαιότερης ιδεολογικής συγγένειας.
Παρά τα όσα ακούγονται και λέγονται, η αμερικανική πρεσβεία -όπως πληροφορείται το zougla.gr- ανησυχεί για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης και για τον λόγο αυτόν συγκαλεί σύσκεψη – briefing με σαφή παρεμβατική διάθεση.
Πάντως, οι Αμερικανοί φέρονται να είναι ιδιαίτερα ευτυχείς με την υπουργοποίηση του ναυάρχου Αποστολάκη. Θεωρείται γνώστης των θεμάτων και θα είναι αυτός που τον Φεβρουάριο θα διαχειριστεί τη 2η φάση της Στρατηγικής Συμφωνίας ΗΠΑ – Ελλάδας. Ήταν ο ίδιος που συμμετείχε στην Ουάσινγκτον στην 1η φάση των συνομιλιών. Ο κ. Αποστολάκης αναμένεται σε εκλόγιμη θέση σε κάποιο ψηφοδέλτιο [Ευρωβουλή, Επικρατείας ή για βουλευτικό αξίωμα (αν και το τελευταίο ακούγεται κάπως χλομό)].
πηγή: zougla.gr