Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν το Νομό Ιωαννίνων και ιδιαίτερα το Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, άφησαν πίσω τους πολλά προβλήματα και αναδεικνύουν ευθύνες και παραλείψεις, τις οποίες έντεχνα ορισμένοι επιχειρούν να μετακυλίσουν ενόψει εκλογών στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και στο Νομάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη.
Για την αποκατάσταση της αλήθειας και τον τερματισμό της παραπληροφόρησης οφείλουμε να επισημάνουμε ότι:
1.Τα πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή Σταυρακίου – Σεισμοπλήκτων και Νεοχωρόπουλου σε μεγάλο βαθμό οφείλονται στον ανεπαρκή για παροχέτευση νερών πλακοσκεπή οχετό στον κόμβο Σταυρακίου, έργο που υλοποίησε η Περιφέρεια Ηπείρου και ο οποίος, όπως εκτιμήθηκε, σε συνάντηση και αυτοψία του Νομάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη με τον προϊστάμενο των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Ηπείρου κ. Γ. Σταμουλάκη, πρέπει άμεσα να διαπλατυνθεί. Σε κάθε όμως περίπτωση το ζήτημα των αποστραγγιστικών έργων στην περιοχή δεν έχει αντιμετωπιστεί εδώ και χρόνια, ιδίως δε με την επέκταση του Σχεδίου Πόλεως.
2. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων, συνέδραμε στην αντιμετώπιση των πλημμυρών στο πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας. Καθ΄ όλη τη διάρκεια της νύχτας Τρίτης προς Τετάρτη και συνεχώς σήμερα, στον τόπο των καταστροφών παρίσταντο αδιαλλείπτως ο Νομάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Αντινομάρχης Έργων κ. Μ. Πλιάκος, ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας της Ν.Α.Ι., μηχανικοί της Ν.Α.Ι., ενώ υπήρξε στενή συνεργασία τόσο τη νύχτα, όσο και σήμερα με τον Διευθυντή της Περιφέρειας Ηπείρου κ. Γ. Σταμουλάκη. Επίσης υπήρξε εκτενής συνεργασία με τον βουλευτή κ. Μ. Παντούλα και το μέλος της Δ.Ε. του ΤΕΕ/τμ. Ηπείρου κ. Χρ. Παπαβρανούση.
3. Όπως κατ΄ επανάληψη έχει τονιστεί η αρμοδιότητα καθαρισμού των αποστραγγιστικών τάφρων, που αποτελεί κατά το Νόμο, έργο τάξης Α΄, δεν ανήκει στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Ανήκει αποκλειστικά στον Γ.Ο.Ε.Β. Λεκάνης Ιωαννίνων, ο οποίος υπάγεται στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και μόνο εποπτεύεται από τη Διεύθυνση Εγγείων Βελτιώσεων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, σύμφωνα και με το άρθρο 24 του Οργανισμού Λειτουργίας της Νομ. Αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων, χωρίς πέραν αυτού να έχει καμία δυνατότητα παρέμβασης στη διοίκηση και στους πόρους του.
Ο Γ.Ο.Ε.Β. είναι Οργανισμός Κοινωφελούς Ωφελείας, Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, και διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο στο οποίο μετέχουν δύο αιρετοί εκπρόσωποι των Τ.Ο.Ε.Β. και πέντε μέλη (τέσσερις υπάλληλοι της Περιφέρειας και ένας της Α.Τ.Ε.) που διορίζονται από την Γενική Γραμματεία Περιφέρειας Ηπείρου, βάσει του Ν.2647/1998 περί μεταβίβασης αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Γεωργίας στις Περιφέρειες. Πριν δε την ισχύ του ως άνω Νόμου, τα μέλη του Δ.Σ. διορίζονταν απευθείας από το Υπουργείο Γεωργίας. Για το λόγο αυτό άλλωστε ο Γ.Ο.Ε.Β. για χρηματοδότηση και για άλλα ζητήματα απευθύνεται στην Περιφέρεια και στο Υπουργείο.
4. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων διαβλέποντας το πρόβλημα που υπάρχει και το οποίο με την οικιστική ανάπτυξη, σε πρώην καλλιεργήσιμες εκτάσεις, θα οξύνεται κάθε χρόνο και περισσότερο, ανέλαβε από το περασμένο καλοκαίρι – και συνδράμοντας τον Γ.Ο.Ε.Β. που στερείται πόρων- τον καθαρισμό των αποστραγγιστικών τάφρων. Σήμερα μπορεί να αναλογιστεί κανείς ποια θα ήταν η κατάσταση αν δεν είχαν γίνει διανοίξεις και καθαρισμοί σε μεγάλο τμήμα των τάφρων.
5. Υπενθυμίζεται ότι από το 2007 υπάρχει αίτημα προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (είχε πραγματοποιηθεί προς τούτο και σύσκεψη στη Νομαρχία) για την παραχώρηση του εγγειοβελτιωτικού έργου που ανήκει στη δικαιοδοσία του ΤΟΕΒ Ανατολής, που ουσιαστικά έπαυσε να λειτουργεί, στους δήμους του Λεκανοπεδίου και μάλιστα από το 2009 οι Δήμοι ζητούσαν εκτός των άλλων, από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να συντονίσει τις απαραίτητες ενέργειες για τη σύνταξη μελετών για τα απαραίτητα έργα.