Η Ηπειρωτική Εστία Θεσσαλονίκης μέσω του ΔΣ έκανε την πρόταση και αγκάλιασε τους δυο Συλλόγους της Θράκης δίνοντας την τιμητική θέση της προβολής του έργου τους στο περίπτερο της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης. Σας περιμένουμε στο περίπτερο 16 σταντ 7.
Ενωμένοι θα επιζήσουμε, χωρισμένοι θα χαθούμε. Αίσωπος
Αν σκεφτούμε το κάθε τι σε αυτή την ζωή γιατί κατέχει την θέση του, τότε ίσως να του αποδίδαμε σωστή τιμή και χρήση.
Πρωτίστως θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε, ότι όλα έχουν να κάνουν με το αν εμείς οι ίδιοι είμαστε πρωτεργάτες και πολέμιοι, ώστε να υποστηρίζουμε τα πράγματα με το αληθινό τους όνομα. Αυτό πολλές φορές αγαπητοί μου πονάει. Πονάει απλά γιατί δυσαρεστεί εκείνους που δείχνουν λίγοι, εκείνους που μέσα από προσωπικά θέματα, δεν μπορούν να είναι καλοί, να είναι φιλόξενοι και να είναι μία ανοιχτή αγκαλιά στους άλλους, εκείνους που πραγματικά το έχουν ανάγκη. Μιλώ απ’ ότι και από τον τίτλο θα καταλάβατε, για την ύπαρξη και τον σκοπό, τον συλλόγων.
Για όσους δεν γνωρίζουν, σύλλογος σημαίνει το νομικό πρόσωπο που λειτουργεί, επιδιώκοντας την επίτευξη κοινών στόχων, που καθορίζονται στο καταστατικό του. Για να επιτευχθεί όμως το παραπάνω, θα πρέπει να καταμεριστούν μικρότητες, αντιδικίες και οι σύλλογοι να είναι πραγματικά μία ανοιχτή αγκαλιά μεταξύ τους.
Αφού η λέξη και μόνο: ΣΥΛΛΟΓΟΣ προδίδει συλλογικότητα και αγάπη. Κάποιοι από εμάς ίσως χάσουμε κάτι λίγα, αν ποτέ υποστηρίξουμε το οφθαλμοφανές και το δίκαιο, θα κερδίσουμε όμως τόσα πολλά και πάνω από όλα αυτοεκτίμηση και χαρά γιατί κάναμε το σωστό.
Γι’ αυτό σας ξαναλέγω, αν πιάσουμε την πραγματική έννοια των πραγμάτων και γιατί αυτά έχουν λόγο και θέση ύπαρξης, ίσως να ξαναγεννηθούμε και να μπορούμε να δώσουμε ξανά. ΣΥΛΛΟΓΟΣ λοιπόν σημαίνει: ΑΓΚΑΛΙΑΖΩ / ΔΕΝ ΞΕΧΩΡΙΖΩ / ΣΚΕΠΤΟΜΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΩ.
Ο Σκοπός των Ηπειρωτικών συλλόγων είναι η ανύψωση του πνευματικού και πολιτιστικού επιπέδου των μελών του, η διαφύλαξη στοιχείων σχετικών με τα ήθη και τα έθιμα της Ηπείρου , ο εξωραϊσμός αυτού, η προβολή των λαϊκών παραδόσεων της Ηπείρου.Βάζουν στο επίκεντρο την παράδοση, την ιστορία της Ηπείρου αλλά κυρίως τις μνήμες των Ηπειρωτών που μένουν στην περιοχή, τις δυσκολίες που βρήκαν την ξενιτιά αλλά και τα συναισθήματα και επιθυμίες που θα ήθελαν να υλοποιήσουν.Στόχος τους όπως είπαν τα μέλη είναι να προσφέρουν μέσα από το σύλλογο ώστε να μείνουν ζωντανές οι παραδόσεις της Ηπείρου.
Οι τρεις σύλλογοι το μόνο που τους ενδιαφέρει και προβάλουν είναι η παράδοση .Εξάλλου γι αυτούς η παράδοση είναι η αλυσίδα που συνδέει τις γενιές μεταξύ τους. Με την παράδοση χάσμα δεν υπάρχει. Η γενιά μας συνδέεται με τις προηγούμενες αλλά και με εκείνες που θα ρθουν. Συνάμα αποτελεί και προϋπόθεση για την ύπαρξη του πολιτισμού. Γιατί ποτέ ο πολιτισμός μιας γενιάς δε δημιουργείται από το μηδέν. Ριζώνεται στο πολιτισμό των γενιών που πέρασαν. Ένας λαός που έχει ξεχάσει την παράδοση είναι σαν τον άνθρωπο που έχει χάσει το μνημονικό του, που έχει πάθει αμνησία.
Η χώρα μας με τη μακρύτερη πολιτιστική διαδρομή επιβάλλεται να δραστηριοποιηθεί και να διαφυλάξει τον πολιτισμό της αλλά και να τον προβάλλει με ευαισθησία και υπευθυνότητα στους άλλους λαούς. Οι πολιτιστικοί σύλλογοι αποτελούν γερά στηρίγματα της ελληνικής παράδοσης. Γιατί διατηρούν και προβάλλουν το λαϊκό μας πολιτισμό αλλά και το μεταβάλουν από μουσειακό είδος σε ζωντανό οργανισμό. Με τις εκδηλώσεις τους κάνουν πιο σαφείς τις ιδέες που αποκρυσταλλώνουν την ελληνική κουλτούρα αλλά και σταθεροποιούν τις πανανθρώπινες αξίες. Ένας άλλος θεσμός που συμβάλλει στη γνώση του παρελθόντος, τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, την καλλιέργεια της ιστορικής συνείδησης αλλά και την ανάπτυξη της ιστορικής σκέψης και κρίσης είναι τα μουσεία. Αυτά είναι τα θησαυροφυλάκια του παρελθόντος, όπου προβάλλεται η πορεία ενός λαού.Οι Σύλλογοι των Ηπειρωτών της Θράκης εδώ και χρόνια εκπληρώνουν με επιτυχία δύο βασικούς στόχους: να διασώσει την παράδοση και τον πολιτισμό της Ηπείρου και να φέρνει και να διατηρεί τους Ηπειρώτες και φίλους των Ηπειρωτών κοντά.
Οι Ηπειρώτες που έζησαν στην περιοχή της Θράκης αισθάνονταν την χαρά ,το υψηλό αίσθημα πατριωτισμού, την υπερηφάνεια και νοσταλγία για την πατρίδα τους, Η ιστορία της Θράκης είναι παράλληλη με την Ιστορία των πατριωτών από την Ήπειρο που ήρθαν , χτίσανε, ριζώσανε αγαπήσανε, δημιούργησαν μεταφέρανε την μόρφωση τους που ήταν πολύτιμη και περιζήτητη , κερδίσανε και επενδύσανε στο τόπο αυτό όπου έγινε η δεύτερη πατρίδα τους που έγινε η οικογένεια τους .Από το 18ο και 19ο αιώνα αξιόλογες Μονάδες Ηπειρωτών έχουν δώσει το δικό τους αγώνα στην μεγάλη γη της Θράκης και έχουν δικαιωθεί .Τα έργα τους ,οι δωρεές τους ,τα ευεργετήματα τους ,τα ονόματα τους επέτρεψαν να γράψουν με χρυσά γράμματα το όνομα «Εύανδρος Ήπειρος» στην Ιστορία της περιοχής. Οι Ηπειρώτες έχουν συνεισφέρει και έχουν επηρεάσει την πολιτική ,πολιτιστική και οικονομική ζωή της περιοχής
Σκοπός του είναι να συνεισφέρει όσο το δυνατόν περισσότερο στην πολιτιστική και πνευματική αναβάθμιση του τόπου, αλλά και στην διάσωση και διάδοση της παράδοσης και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.Η σύσφιξη των δεσμών , των σχέσεων και η τακτική επικοινωνία των καταγόμενων άμεσα ή έμμεσα, και ιδιαίτερα των νέων, από την Ήπειρο .Η καλλιέργεια της αφοσίωσης και της αγάπης προς την Ήπειρο και τη διατήρηση διαρκούς συνδέσμου με αυτές.Η διατήρηση, καλλιέργεια και προβολή των ηθών, εθίμων και παραδόσεων της Ήπειρο και η φροντίδα για την προβολή της λαογραφίας και της λαϊκής τέχνης αυτών. Η παροχή βοήθειας-ηθικής και υλικής- προς όποιον, καταγόμενο από την Ήπειρο έχει ανάγκη.
Ο Γεν.Γραμματέας του Συλλόγου Ηπειρωτών Νομού Ροδόπης Μπίστας Αργύριος με την Γραμματέα της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης Αθηνά Τοτοκώτση |
πηγή: epirotesrodopis.blogspot.com/2018/09/83.html