Ήταν τέλη Αυγούστου, όταν στο Τμήμα Ασφαλείας Ηλιούπολης μπήκε εμφανώς αναστατωμένη μία κοπέλα και, προσεγγίζοντας τον αξιωματικό υπηρεσίας, κατήγγειλε ότι είχε πέσει θύμα βιασμού από δύο παλιούς συμμαθητές της, με τους οποίους είχε συναντηθεί νωρίτερα στο σπίτι του ενός εξ αυτών.Όταν οι αστυνομικοί που της πήραν κατάθεση ζήτησαν να μάθουν λεπτομέρειες, έμειναν με το στόμα ανοιχτό, καθώς, όπως ενημερώθηκαν από τη νεαρή, ο βιασμός επήλθε έπειτα από μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των κανόνων ενός νέου παιχνιδιού με τράπουλα, αγνώστου μέχρι εκείνη τη στιγμή στους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ., που ακούει στο όνομα Ring of Fire ή, αλλιώς, το Δαχτυλίδι της Φωτιάς.
Πρόκειται για ένα επικίνδυνο παιχνίδι, γνωστό στο εξωτερικό και νέο στην ελληνική «πιάτσα», το οποίο, μέσα από την υπερκατανάλωση αλκοόλης, υπόσχεται στιγμές συγκίνησης και διασκέδασης. Μάλιστα, εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως στο διαδίκτυο υπάρχει ειδικός ιστότοπος με τους κανόνες του παιχνιδιού και τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν όσοι ενδιαφέρονται να παίξουν και να… μεθύσουν.
Το site έχει όνομα «Ringoffirerules.com» και σε αυτό παρατίθενται οι επίσημοι κανόνες του παιχνιδιού. Κοινό χαρακτηριστικό όλων των κανόνων είναι φυσικά η μεγάλη κατανάλωση αλκοολούχων ποτών.
Όπως γίνεται αντιληπτό από τους κανόνες, κάθε φύλλο της τράπουλας αντιπροσωπεύει μια ενέργεια.
Ανάλογα, λοιπόν, με το φύλλο είτε:
- το άτομο που άνοιξε το φύλλο διαλέγει έναν από την παρέα να πιει
- πίνει αυτός που άνοιξε το φύλλο
- όλοι ακουμπάνε τα χέρια τους κάτω, όποιος καθυστερήσει πίνει
- πίνουν οι κοπέλες
- πίνουν τα αγόρια
- αυτός που άνοιξε το φύλλο διαλέγει άλλον έναν από την παρέα και πίνουν μαζί
- αυτός που άνοιξε το φύλλο λέει ένα γράμμα και όλοι πρέπει να πουν μια λέξη, όποιος πει ουσιαστικό πίνει.Εκτός βέβαια από τον εν λόγω ιστότοπο, υπάρχουν στο διαδίκτυο και σχετικά «διδακτικά» video, τα οποία βοηθούν τους συμμετέχοντες να μάθουν τους κανόνες και τη διαδικασία.
Συνελήφθησαν οι καταγγελλόμενοι
Όσον αφορά στην περιπέτεια της 20χρονης που κατήγγειλε ότι βιάστηκε από τους δύο συμμαθητές της κατά τη διάρκεια του εν λόγω παιχνιδιού, η έρευνα των αστυνομικών της Ηλιούπολης απέδωσε γρήγορα καρπούς, καθώς, έπειτα από αναζητήσεις, κατάφεραν την επόμενη μέρα της καταγγελίας να εντοπίσουν τους νεαρούς και να τους συλλάβουν.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν ενώπιον του εισαγγελέα και αφέθηκαν ελεύθεροι μέχρι τη διεξαγωγή της δίκης τους, με την υποχρέωση να εμφανίζονται κάθε 1η και 15 του μηνός στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους.
Η «μάστιγα» των drinking games
Μολονότι διάφορες παραλλαγές των drinking games είναι σχετικά παλιές, η διάδοσή τους την εποχή των κοινωνικών δικτύων είναι σχεδόν ανεξέλεγκτη. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της «Καθημερινής» της 1ης Φεβρουαρίου 2015, ένα από τα πιο διαδεδομένα παιχνίδια με αλκοόλ, το «Neknominate», ξεπήδησε στην Αυστραλία στις αρχές του 2014 και πολύ γρήγορα μέσω του Facebook μεταπήδησε στις χώρες που καταγράφουν υψηλά ποσοστά αλκοολισμού.
Σχεδόν ταυτόχρονα, ένα άλλο παρόμοιο παιχνίδι επεισοδιακής χρήσης αλκοόλ (Baijiu Challenge), στο οποίο επίσης οι χρήστες καλούνται να φανερώσουν online το κατόρθωμά τους, έγινε δημοφιλές στην Κίνα. Όταν πάντως ζητήθηκε από το Facebook να μην επιτρέπεται η ανάρτηση βίντεο και γενικά περιεχομένου με το hashtag #neknominate, η πλατφόρμα εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία «δεν ανεχόμαστε περιεχόμενο που είναι άμεσα επιβλαβές, όπως για παράδειγμα το bullying, αλλά συμπεριφορά την οποία κάποιοι μπορούν να βρίσκουν προσβλητική ή αμφιλεγόμενη δεν είναι κατ’ ανάγκην ενάντια στους κανόνες μας». Ωστόσο, κάλεσαν τους χρήστες να μη διστάζουν να αναφέρουν στην πλατφόρμα ποστ που θεωρούν ότι υπερβαίνουν τα εσκαμμένα.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η «μεταμφίεση» της χρήσης αλκοόλ σε παιχνίδι μπορεί να έχει πολύ αρνητικά αποτελέσματα, ιδιαίτερα στον νεανικό πληθυσμό.
πηγή: zougla.gr