Περίπου 400 άτομα παρακολούθησαν όλη την εκδήλωση, παρά τον αντίξοο καιρό
Σε ένα εντυπωσιακό ακροατήριο κοντά στα 400 άτομα στο οποίο περιλαμβανόταν γνωστά πρόσωπα από τα Γιάννενα και τις άλλες Ηπειρωτικές πόλεις, παρά τον εξαιρετικά αντίξοο καιρό αλλά και παρά τις άλλες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνταν την ίδια ώρα στην περιοχή, ο Σπύρος Ριζόπουλος πραγματοποίησε ομιλία με αναφορά στο παρελθόν, στο παρόν και το μέλλον της Ηπείρου.
Τον κεντρικό ομιλητή προλόγισαν ο κ. Σπύρος Βούλγαρης, καθηγητής Νευροχειρουργικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και η κα. Σοφία Κουνενάκη – Εφραίμογλου, πρόεδρος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.
Ο Σπύρος Ριζόπουλος ξεκινώντας με αφορμή την απελευθέρωση των Ιωαννίνων πριν από 104 χρόνια και τον τρόπο με τον οποίο αυτή επιτεύχθηκε επισήμανε μεταξύ άλλων:
«Η απελευθέρωση των Ιωαννίνων αλλά και της Ηπείρου αποτελεί ιστορικό ορόσημο για την σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας. Δεν είναι μόνο η επέκταση της χώρας προς τον βορρά και η ενσωμάτωση χιλιάδων Ελλήνων που ο 20ος αιώνας τους βρήκε υπό οθωμανική κυριαρχία. Πολύ περισσότερο αποτελεί το αποτέλεσμα μιας σειράς αποφάσεων και ενός σχεδίου το οποίο συνέλαβε η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία και εφαρμόστηκε σε πνεύμα ενότητας και ομοψυχίας.»
Συνδέοντας στη συνέχεια την τότε εποχή με το σήμερα, ο κ. Ριζόπουλος, σημείωσε: «Θα επιχειρήσω όχι μέσα από το βλέμμα του ιστορικού αλλά μέσα από το πρίσμα της στρατηγικής να ξεχωρίσω τα στοιχεία εκείνα που οδήγησαν στην επιτυχία, αναλύοντας τους κομβικούς πυλώνες πάνω στους οποίους κατά την εκτίμησή μου αυτή διαμορφώθηκε. Και πως αυτοί οι πυλώνες παραμένουν το ζητούμενο στην Ήπειρο του σήμερα. Ποιοι είναι; Χρόνος, τεχνολογία, πληροφορία, αντίληψη, τόλμη, συνεννόηση.»
Ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας, σκιαγράφησε τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων που απαιτούνται για να διακρίνει ευοίωνο μέλλον την Ήπειρο:
«Χρειαζόμαστε νέα πρόσωπα, ανθρώπους με γνώση, εμπειρία και διάθεση για προσφορά που να κατανοούν τα διλήμματα και τις προκλήσεις. Πρέπει να τους εντοπίσουμε και να τους παρακινήσουμε να ασχοληθούν με τα κοινά. Είναι ανάμεσά μας. Πολλοί είναι αθόρυβοι, άνθρωποι του μόχθου, επιστήμονες άνθρωποι που δεν τους παίρνει το μάτι σου. Αυτούς έχουμε ανάγκη. Οι τίτλοι, τα γραφεία και οι πολυθρόνες είναι τα παράσημα του αιώνα που έφυγε. Πλέον όσοι ασχοληθούν με τα κοινά θα πρέπει να γνωρίζουν ότι καλούνται να δώσουν «τη μάχη του συγκεκριμένου». Τη μάχη που οι πολιτικές και οι στρατηγικές κρίνονται από το αποτέλεσμα, από τη βελτίωση της ζωής μας.»
Παρουσίες που …συζητήθηκαν από τους παριστάμενους στην αίθουσα, ήταν αυτή του πρώην υπουργού Αντώνη Μπέζα από τη Θεσπρωτία, του πρώην βουλευτή Ιωαννίνων Σάκη Οικονόμου, αλλά και πρώην δημάρχων όπως των Σάκη Βλέτσα, Βαγγέλη Πήχα, Κώστα Κατσανάκη, Γιάννη Εμμανουηλίδη, αλλά και άλλων γνωστών πολιτικών και αυτοδιοικητικών στελεχών της περιοχής.
Αξιοσημείωτο και το γεγονός της αποστολής επιστολής χαιρετισμού της εκδήλωσης από την Περιφερειακή Παράταξη «Συμμαχία Ηπειρωτών», του Γ. Ζάψα.
Πάντως, αν οι διοργανωτές είχαν σκοπό να «ταράξουν τα νερά», με τη σημερινή τους εκδήλωση το πέτυχαν απόλυτα και σίγουρα δημιουργούν συνθήκες και δυναμική διεργασιών στην περιοχή.