Τα γραφεία του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου στους Ασπραγγέλους επισκέφθηκε σήμερα κλιμάκιο του «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο» με επικεφαλής τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Ηπείρου Γιάννη Παπαδημητρίου. Η αντιπροσωπεία είχε εκτενή συζήτηση με μέλη του Δ.Σ., τον Διευθυντή και εργαζόμενους στον Φορέα Διαχείρισης και ενημερώθηκε από πρώτο χέρι για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.
Η εικόνα της κρατικής χρηματοδότησης προς τον Φορέα Διαχείρισης σε εποχές μνημονίου είναι τραγική. Από την 1-1-2010 δεν έχει εισρεύσει ούτε ένα ευρώ στο ταμείο του Φορέα, οι 18 εργαζόμενοι με συμβάσεις, αντί των 30 ατόμων τακτικού προσωπικού που προβλέπει ο νόμος, παραμένουν απλήρωτοι επί 7 μήνες και ακόμη και τα οχήματα φύλαξης του Φορέα παραμένουν ακινητοποιημένα χωρίς καθόλου βενζίνη ! «Μπροστά στην κατάσταση αυτή οι μεγαλόστομες εξαγγελίες του συνδυασμού του κ. Αργύρη περί “πράσινης ανάπτυξης“, στην οποία προστέθηκαν εσχάτως και τα “πράσινα χωριά“, μόνο ως κακόγουστο αστείο μπορούν να ακούγονται», δήλωσε σχετικά ο Γιάννης Παπαδημητρίου.
Ίδια ήταν η κατάσταση επί κυβερνήσεως της Ν.Δ. ενώ είναι χαρακτηριστικές οι τοποθετήσεις του κ. Καχριμάνη, ο οποίος συμμετείχε στο προηγούμενο Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης και είχε ταχθεί ανοιχτά υπέρ δραστηριοτήτων, που συνιστούσαν άμεση απειλή για το περιβάλλον, όπως η πτήση ελικοπτέρων στη χαράδρα του Βίκου ! «Πρόκειται για την αποθέωση μιάς λογικής, που πριμοδοτεί την κερδοσκοπία ιδιωτικών συμφερόντων και τις τουριστικές αρπαχτές και τις βαφτίζει “ανάπτυξη”, σε καμιά περίπτωση όμως “αξιοβίωτη”», σχολίασε ο Γιάννης Παπαδημητρίου.
Η αντιπροσωπεία του «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο» ανέπτυξε τις απόψεις της παράταξης για εξοπλισμό των Φορέων Διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών όχι μόνο με γνωμοδοτικές αλλά και με αποφασιστικές αρμοδιότητες, για την χρηματοδότησή τους από τον τακτικό προϋπολογισμό και για την στελέχωσή τους με το προβλεπόμενο από το ν. 2742/99 επιστημονικό προσωπικό. Τάχθηκε υπέρ της οριστικοποίησης της έδρας του Φ.Δ. του εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, καθώς η ασάφεια προκαλεί σπατάλη πόρων και χρόνου, και υποστήριξε τον ρόλο των Φορέων σε ένα εναλλακτικό μοντέλο κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης με κρίσιμο το ρόλο της αλληλέγγυας οικονομίας.
«Η μεγάλη οικολογική σημασία του Εθνικού Πάρκου με την τεράστια έκταση στους νομούς Ιωαννίνων και Γρεβενών και τις 11 περιοχές Natura μέσα στα όριά του ασφαλώς τονίζεται με την ένταξη της περιοχής Βίκου – Αώου στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Γεωπάρκων της Unesco αλλά ταυτόχρονα μας δημιουργεί αυξημένες ευθύνες απέναντι στην κληρονομιά μας, φυσική, πολιτιστική, βιολογική και γεωλογική» , τόνισε ο Γιάννης Παπαδημητρίου.
Το κλιμάκιο του «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο» επισκέφθηκε και το Δημαρχείο Κεντρικού Ζαγορίου και περιόδευσε σε χωριά της περιοχής. Είχε επίσης συνάντηση με τους εκπροσώπους της Ένωσης Επαγγελματιών Ζαγορίου, που συζήτησαν τα προβλήματα των επαγγελματιών της περιοχής του Κεντρικού Ζαγορίου, που αριθμεί περίπου 120 επιχειρήσεις, στην συντριπτική πλειοψηφία τους τουριστικές. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι το συγκεκριμένο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης στο Ζαγόρι δείχνει ανάγλυφα τα προβλήματά του και είναι ανάγκη για ενίσχυση του εναλλακτικού τουρισμού, για στενότερη συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης και για δημιουργία πρωτοβάθμιων παραγωγικών συνεταιρισμών τοπικών προϊόντων.