Γράφει ο Νίκος Βούστρος
Στο πως έχει επιλέξει να πολιτεύεται η συγκεκριμένη κυβέρνηση της χώρας είμαι απολύτως απέναντι για δύο κυρίως λόγους:
1) Λόγια πολλά & έργα λίγα, συνήθως ανακόλουθα με τις προθέσεις και 2) Διακρίνω σε αρκετά στελέχη ιδεοληπτικές εμμονές (της αριστεράς ή της δεξιάς αντίστοιχα – μην επεκταθούμε τώρα) και αδυναμία ανάγνωσης της πραγματικότητας.
Αυτό είναι μια πολιτική κριτική – το σύνολο της οποίας μπορείτε να βρείτε ανατρέχοντας στα άρθρα μου της περασμένης διετίας στο Epirus News, χωρίς να διστάζω να απονείμω τα εύσημα όπου απαιτείται (π.χ. στην περίθαλψη σε ανασφάλιστους, στις όποιες προσπάθειες οικονομικής ανακούφισης μέσω ρυθμίσεων, στην κατάργηση της τεκμαρτής ασφαλιστικής εισφοράς στους επαγγελματίες – θύματα του ΟΑΕΕ, σε πρωτοβουλίες μεμονωμένων κυβερνητικών βουλευτών κ.α.)
Η πολιτική κριτική όμως είναι άλλο πράγμα και άλλο είναι αυτό το αχαρακτήριστο που συμβαίνει, το να βρίζουν τον πρωθυπουργό οι διάφοροι ανώνυμοι, επώνυμοι, ψευτοψευδώνυμοι εξυπνάκηδες του Twitter & Facebook λόγω της κατάστασης με την πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική.
Δηλαδή σε τι ευθύνεται ο Τσίπρας; Τι έπρεπε να κάνει; Να μεταφέρει μάνικες ή να οδηγεί κανένα πυροσβεστικό; Να πηγαίνει φαγητό στους πυροσβέστες; Ή να τους κάνει …αέρα μήπως;
Sorry που θα σας χαλάσω τον …αντιπολιτευτικό οίστρο, αλλά δεν είναι αυτός ο ρόλος του πρωθυπουργού παιδιά! Ας σοβαρευτούμε επιτέλους! Ο θεσμικός ρόλος του πρωθυπουργού είναι να κατευθύνει τη στρατηγική της χώρας στα διάφορα ζητήματα και να οργανώνει & να ασκεί ΠΟΛΙΤΙΚΑ τη διακυβέρνηση, κυρίως μέσω του συντονισμού με τους υπουργούς, οι οποίοι ανά τομέα έργου ασκούν αντίστοιχα τη δική τους πολιτική. Στη συνέχεια το κατά τομέα έργο αναλαμβάνουν οι γεν. γραμματείς και τα υπηρεσιακά στελέχη να εφαρμόσουν και να υλοποιήσουν όλα αυτά που έχουν αποφασιστεί.
Έτσι κάπως λειτουργεί μια κανονική χώρα εν έτει 2017. Σίγουρα καμία προηγμένη χώρα δεν λειτουργεί περιμένοντας να πάει ο πρωθυπουργός να πει στους πυροσβέστες τι να κάνουν! Αυτά μπορεί να γινόταν το ’50 και το ’60 ή να «περνούσαν» το ’70 και το ’80, σήμερα όμως εκτός του ότι φαντάζουν γελοία είναι και άκρως αναποτελεσματικά!
Σε επίπεδο επιχειρησιακής δραστηριότητας, δεν θα πρέπει να εμπλέκεται κανείς πολιτικός, θα πρέπει να αφήνονται στην ησυχία τους οι αρμόδιοι ώστε με την εξειδίκευση και τον επαγγελματισμό τους να κάνουν τη δουλειά τους – την γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα.
Εκτός αν δεν προσβάλλεται η νοημοσύνη σας όταν βλέπετε σκηνοθετημένες εικόνες με πρωθυπουργούς να παίρνουν «μάχιμες» πόζες για τις κάμερες…
Το έγραψα και σε σχόλιο στα κοινωνικά δίκτυα: Την ώρα της καταστροφής, δεν φλυαρείς, δεν βγάζεις φωτογραφίες. Είτε είσαι κυβέρνηση είτε είσαι αντιπολίτευση. Σιωπείς και κάνεις τη δουλειά! Αυτό και μόνο.
Ειδικά η συγκεκριμένη κυβέρνηση η οποία αρέσκεται σε επικοινωνιακά shows για το παραμικρό, έκανε πολύ καλά και κράτησε χαμηλό προφίλ.
Όσο για την αντιπολίτευση, το να προσπαθεί να επιτεθεί σε μια κυβέρνηση που τα έχει κάνει κυριολεκτικά «σαλάτα» σε όλους τους τομείς για το ότι δεν πήγε ο πρωθυπουργός στην πυρκαγιά, μάλλον τη δική της αδυναμία προδίδει να ασκήσει ουσιαστική αντιπολίτευση… Πράγμα που επιβεβαιώνεται βέβαια και από τα ποσοστά των κομμάτων της αντιπολίτευσης…
Ν.Β.