Δεν υπήρχε η κουλτούρα θεάτρου (1)
Στην Δωδώνη, δεν είχα την τύχη να είμαι θεατής μιας θεατρικής παράστασης, μέχρι το περασμένο Σάββατο, όταν βρέθηκα στο αρχαίο θέατρο για τη «Μήδεια».
Θα σταθώ λοιπόν, όχι στο αισθητικό και καλλιτεχνικό αποτέλεσμα, το οποίο βρήκα εξαιρετικό, γιατί έχει μεγάλη δόση υποκειμενικότητας η κριτική μιας παράστασης, αλλά στο τελετουργικό μέρος της όλης βραδιάς.
Έχοντας παρακολουθήσει λόγω καταγωγής, ουκ ολίγες παραστάσεις στην αρχαία Επίδαυρο – Ερμιονάρα έρχομαι… – μπορώ να πω κατ’ αρχάς, ότι ο κόσμος που είδα προχθές στη Δωδώνη, δεν έχει κουλτούρα θεατή παράστασης σε αρχαίο θέατρο.
Μπορεί έναν ταλαίπωρο άνθρωπο να τον τσίμπησε μια σαρανταποδαρούσα και την σκότωσε όντως πολύ κοντά μου, αλλά αυτό ήταν ένα τυχαίο περιστατικό. Από το σημείο αυτό όμως, μέχρι να κλέψει την δόξα της παράστασης ως guest star, το πραγματικό ή φανταστικό φιδάκι ο «Διαμαντής», επειδή κάτι ένοιωσε να κινείται δίπλα στα πόδια της μια κυρία ή επειδή άλλη κυρία έσυρε την αλυσίδα της τσάντας της που είχε ακουμπήσει δίπλα στο γόνατο και πετάχτηκε στον αέρα νομίζοντας ότι της επιτίθεται κροταλίας… φτάσαμε σε υπερβολές και διεκόπη η παράσταση μια φορά – ακόμα κι αυτό πάντως, το αποδίδω στη φύση της γυναίκας και σε μια φυσιολογική αντίδραση φόβου, υπερβολική γιατί όφειλαν όσοι βρέθηκαν στο χώρο, να γνωρίζουν ότι δεν πήγαν στο Μέγαρο Μουσικής.
Ο τύπος που άναψε την τσιγάρα όμως, μέσα στο θέατρο, δεν θα έπρεπε να είναι εκεί…
Πήγα προετοιμασμένος αλλά… (2)
Πήγα στη Δωδώνη, όντας προετοιμασμένος για τους πολύ αυστηρούς όρους που θέτει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, όταν ζητείται η χρήση ενός αρχαιολογικού χώρου. Στην προκειμένη περίπτωση, οι αυστηροί όροι πρέπει να ισχύουν επί δέκα, γιατί μιλάμε για ένα μνημείο υπό αποκατάσταση.
Ως τοποτηρητής στην εφαρμογή αυτών των όρων τίθεται προφανώς, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, η οποία αν εκτιμούσε ότι δε μπορεί να ανταπεξέλθει στη δυσκολία της αποστολής, λόγω έλλειψης προσωπικού ας πούμε, όφειλε να το δηλώσει εξ αρχής. Καμία πολιτική εκδούλευση ή προσπάθεια αυτοπροβολής την οποία θα επιχειρήσει ο εκάστοτε Υπουργός Πολιτισμού στις πλάτες του μνημείου, δεν πρέπει να γίνεται αποδεκτή από τους υπηρετούντες την αρχαιολογία στην περιοχή μας…
Ερωτήματα που δεν ζητούν απαντήσεις – ντε και καλά… (3)
Ρωτώ λοιπόν, χωρίς να περιμένω απαντήσεις από κανέναν και χωρίς διάθεση να κατηγορήσω κανέναν:
– Γιατί πουλήθηκαν περισσότερα εισιτήρια ή επιτράπηκε να μπει περισσότερος κόσμος από ό,τι προέβλεπε η άδεια του ΚΑΣ;
– Πώς δόθηκε άδεια να καθίσουν οι πλεονάζοντες από την άδεια του ΚΑΣ θεατές, στο χώρο του κοίλου που δεν είναι αποκατεστημένο;
– Μετά το τέλος της παράστασης, ουδείς επέβλεπε το χώρο και αυτοί που… βιάζονταν, πηδούσαν μέσα στην ορχήστρα, με κίνδυνο να τραυματιστούν ή να προκαλέσουν ζημιές στο θέατρο.
– Η απουσία «κινδύνων εξόδου» δεν οφείλει να προβληματίσει τους αρμόδιους; Μία είσοδος – έξοδος επιτρέπει την πρόσβαση στο κοίλο. Αν όντως προχθές, εμφανίζονταν δυο-τρία φίδια και λογικά τρομοκρατούσαν τον κόσμο, δεν θα επέρχονταν το χάος;
Τι θέλω να πω με όλα αυτά; Επειδή γνωρίζω τον κόπο ορισμένων ανθρώπων που έχουν δουλέψει για την αποκατάσταση του θεάτρου, δε νομίζω ότι είναι απαραίτητο, χωρίς να τηρούνται οι προδιαγραφές ασφαλείας και προστασίας του μνημείου από τους διάφορες… Ελληνάρες, να χρησιμοποιείται το θέατρο, ντε και καλά για παραστάσεις.
Διαφορετικά, πρέπει να ενεργοποιηθεί κόσμος, κι ως εθελοντές ακόμα, που θα επιβάλλει στους θεατές αυτό που χαρακτήρισα «κουλτούρα θεάτρου»…
Άλλη θέση ως διοικητής άλλη ως παράταξη;
Θέση υπέρ της επέκτασης της λεωφόρου Νιάρχου, παίρνει το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, με ψήφισμά του – θεωρητικά θα μπορούσε ο Περιφερειάρχης να απαντήσει και σε αυτούς όπως έκανε με το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, στο στυλ δηλαδή, «δεν σας πέφτει λόγος» αλλά προφανώς και δεν θα το κάνει, γιατί η θέση του ΠΓΝΙ μπορεί να θεωρηθεί στήριξη των επιλογών Καχριμάνη να συγκρουστεί με λίγους, για να φτιάξει ένα έργο για πολλούς…
«Οποιαδήποτε προβλήματα δημιουργούνται από την υλοποίηση του έργου να εξετασθούν από την Περιφέρεια με βασικό γνώμονα την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κοινωνικού συνόλου και την αποφυγή παραπομπής του έργου στις καλένδες, που θα πρόεκυπτε από τυχόν αναθεώρηση της μελέτης» σημειώνει το ψήφισμα και αναρωτιέμαι αν την ίδια θέση θα τηρήσει ο Βασίλης ο Τσίκαρης και στο περιφερειακό συμβούλιο, όπου κάποια στιγμή θα έλθει το θέμα.
Γιατί γνωρίζω πως τα μέλη της παράταξης στην οποία ανήκει ο κ. Τσίκαρης, σε συνάντησή τους με την συντονιστική επιτροπή των αντιδρώντων κατοίκων και επιχειρηματιών της Νιάρχου, είχαν σταθεί με σκεπτικισμό στην εξέλιξη του έργου.
Για τη… μη συζήτηση στο προχθεσινό δημοτικό συμβούλιο, για δεύτερη φορά, αναφορικά με τη λεωφόρο Νιάρχου, δεν θα πω πολλά. Απλά και μόνο ότι επιβεβαιώνει το άγχος της δημοτικής αρχής να δείξει ότι συμμερίζεται την αγωνία των κατοίκων και επιχειρηματιών της Νιάρχου, χωρίς ταυτόχρονα να θέλει με κανένα τρόπο, να τα «σπάσει» με την περιφερειακή αρχή…
Ασυνέπειες συμβούλων…
Προς το προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων:
Δεν χρειάζεται να ορίζετε ώρα έναρξης των συνεδριάσεων του σώματος: πείτε απλά, «τα λέμε τη Δευτέρα» και ότι ώρα μπορέσει ο κάθε δημοτικός σύμβουλος, εμφανίζεται.
Προτείνω παράλληλα, να ψηφίζει ο δημοτικός σύμβουλος όποτε μπορεί: στην αρχή, στο τέλος της συνεδρίασης ή την επόμενη μέρα, για να μην ταλαιπωρείται να περιμένει τη συζήτηση όλων των θεμάτων…
Δεν καταλαβαίνω γιατί στο περιφερειακό συμβούλιο μέχρι τις και 5 το πολύ, οι συνεδριάσεις ξεκινάνε…
Πρώτος στα «βαφτίσια» δρόμου ο Π. Κολόκας
Λύθηκε το μυστήριο με τον ιδιώτη, δημοτικό σύμβουλο της πλειοψηφίας του Δήμου Ιωαννιτών που πρόλαβε τη ΝΟΔΕ Ιωαννίνων της ΝΔ στην πρόταση για ονοματοδοσία δρόμου ή πλατείας, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.
Όπως αποκάλυψε, ερωτηθείς προχθές στο δημοτικό συμβούλιο ο Γιώργος Παπαδιώτης, είναι ο Παντελής Κολόκας αυτός που πρώτος υπέβαλε το σχετικό αίτημα προς το Δήμο και ακολούθησε με επίσημο αίτημα, η ΝΟΔΕ ΝΔ. Ο πρόεδρος κατά την επίδοση του αιτήματος από τον Σπύρο Βασιλείου, είχε αναφερθεί στον ιδιώτη, χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες.
Μια άγνωστη αυτοδιοικητική ιστορία
Για τυπικούς λόγους λειτουργίας της τοπικής κοινότητας Νεοκαισάρειας και του εκεί συμβουλίου, έθεσε το θέμα της απουσίας του εκλεγμένου προέδρου ο Δημήτρης Κατηρτσίδης, στο προχθεσινό δημοτικό συμβούλιο, ζητώντας από τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νίκο Γκόντα να πάρει πρωτοβουλία για την αντικατάσταση του προέδρου, επειδή προέρχεται από τη δική του παράταξη.
Η ιστορία αυτή μπορεί να μοιάζει τυπική αλλά έχει τεράστιο ενδιαφέρον, καθώς δεν έχει γίνει ευρέως γνωστό μέχρι σήμερα, πως ένας αυτοδιοικητικός παράγοντας στο Δήμο Ιωαννιτών βρίσκεται προφυλακισμένος εδώ και περίπου 2,5 μήνες, για συμμετοχή σε μεγάλο κύκλωμα που εμπορεύονταν προς χώρες όπως η Σουηδία, κάνναβη, σε διάφορες μορφές.
Ο συγκεκριμένος άνθρωπος βαρύνεται με σοβαρές κατηγορίες και οι διωκτικές αρχές «δένουν» αυτόν τον καιρό μια πολυσέλιδη δικογραφία.