Άρχισε το συνέδριο της ΔΗΣΥ…
Ξεκίνησαν χθες, οι εργασίες της συνδιάσκεψης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στο ΣΕΦ και καθώς φαίνεται, δε με άκουσαν καθόλου οι «σύντροφοι» του τοπικού συντονιστικού όταν έγραφα για την… χαλαρότητα με την οποία αντιμετώπισαν την όλη προετοιμασία ενός γεγονότος, στο οποίο έχει δοθεί μια μεγάλη βαρύτητα, όσον αφορά το εγχείρημα της ενοποίησης των δυνάμεων στο χώρο του κέντρου.
Την προηγούμενη Τετάρτη, έγραφα για την αποτυχία της περιφερειακής – και καλά… – εκδήλωσης που έγινε με τον Διακουλάκη και τον Γκόκα στα Γιάννενα, την περασμένη Δευτέρα, λόγω της έλλειψης στοιχειώδους πρόνοιας κινητοποίησης των δυνάμεων του τοπικού ΠΑΣΟΚ – πολλά στελέχη του κόμματος δεν γνώριζαν καν για την εκδήλωση μέχρι που είδαν τα ρεπορτάζ την επόμενη μέρα!
Την ίδια ώρα, σε φιάσκο εξελίχθηκε και η προετοιμασία του συνεδρίου του Παρασκευοσαββατοκύριακου και είναι ενδεικτικός ο κατάλογος των ομιλητών και συντονιστών συζητήσεων του συνεδρίου όπου δεν υπάρχει ούτε μία – (1) – εκπροσώπηση από τα Γιάννενα. Αλλά πώς να γίνει αυτό, όταν μέχρι την Τετάρτη το βράδυ, τηλεφωνούσαν σε κόσμο και τον καλούσαν να βρίσκεται την Παρασκευή στην Αθήνα ως εκπρόσωπος του τάδε συλλόγου, του δείνα Επιμελητηρίου ή του χι Δήμου;
…και τα Γιάννενα λάμπουν δια της απουσίας τους
Τελευταία στιγμή για παράδειγμα δέχτηκε το σχετικό τηλεφώνημα η Μαργαρίτα η Κιτσανού που κλήθηκε να παραστεί στο συνέδριο ως πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου.
Τελευταία στιγμή προτάθηκε στον αντιδήμαρχο Ιωαννίνων Θανάση Μανταλόβα να παραστεί στο συνέδριο, ως εκλεγμένος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και ασφαλώς αρνήθηκε, παρ’ ότι θα τον ενδιέφερε απόλυτα η συγκεκριμένη συμμετοχή.
Και το τραγικό εν προκειμένω, είναι πως οι δυνάμεις του Κέντρου ελέγχουν ή έχουν υποστηρίξει αιρετούς σε μεγάλους Δήμους όπως της Αθήνας αλλά έχουν τη δυνατότητα να προβληθούν επίσης και από Δήμους λίγο μικρότερους από την πρωτεύουσα, όπως αυτός των Ιωαννίνων, όπου μπορεί ο Δήμαρχος να μη δηλώνει ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ ή οτιδήποτε… αλλά στελέχη της δημοτικής του αρχής θέλουν να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους με τον χώρο. Κι αυτό δεν το εκμεταλλεύτηκε επ’ ουδενί, η Δημοκρατική Συμπαράταξη.
Δεν υποστηρίζω ότι αυτό έγινε με δόλο ή με σκοπιμότητα αλλά και η αδράνεια ή η έλλειψη σχεδίου οδηγεί στο ίδιο κακό αποτέλεσμα.
Ο απολογισμός της δημοτικής αρχής
Είπα Μανταλόβας και θυμήθηκα τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την περασμένη Τετάρτη, με μοναδικό θέμα το απολογισμό του 2016 από τη δημοτική αρχή – βασικά από τον Δήμαρχο, γιατί η αντιπολίτευση δεν επέτρεψε να γίνει απολογισμός και από τον κάθε αντιδήμαρχο ξεχωριστά… Με εισήγηση 17 σελίδες από τον Δήμαρχο, εδώ που τα λέμε, αν μιλούσαν όλοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι νομικών προσώπων, θα τέλειωναν σήμερα τα ξημερώματα… Άλλωστε, η αντιπολίτευση, η μείζων συγκεκριμένα… φρόντισε να απαξιώσει την όλη συνεδρίαση, γιατί πλην του επικεφαλής και δυο δημοτικών συμβούλων, δεν έδωσαν άλλοι το παρόν.
Στην ουσία του ο απολογισμός του Δημάρχου ήταν μια παράθεση από ΘΑ, όπως εύστοχα επεσήμανε ο Νίκος Γκόντας και λίγο απολογισμός… Στην εισήγηση διάβασα το πνεύμα του Θανάση Μανταλόβα.
Για την ατάκα της ημέρας «το μέλλον έχει ήδη ξεκινήσει στο Δήμο Ιωαννιτών…», δεν μπορώ να βάλω στοίχημα για τον εμπνευστή της αλλά πολλά σημεία της εισήγησης του Δημάρχου είναι σίγουρα δοσμένα από τον… «θεωρητικό της παράταξης».
Στον αντιδήμαρχο προγραμματισμού και ανάπτυξης οφείλεται και το στοίχημα που βάζει η δημοτική αρχή να ωριμάσει μέχρι το τέλος του 2017 όσο το δυνατόν περισσότερα έργα του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και να τα δρομολογήσει μέσα στο 2018. Αν χάσει το στοίχημα αυτό η δημοτική αρχή, κινδυνεύει πραγματικά να ολοκληρώσει τη θητεία της χωρίς να έχει αφήσει στην πόλη ένα έργο «σφραγίδα» και παρ’ ότι διαφωνεί με τη λογική αυτή ο Θανάσης – που θεωρεί έργα πνοής την αποχέτευση και την ύδρευση – εγώ επιμένω: τα έργα «κράχτες» είναι απαραίτητα για κάθε εξουσία.
Δε λέμε «συγγνώμη»
Έχω ξαναγράψει πως η δημοτική αρχή του Θωμά Μπέγκα, μου θυμίζει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ή μόνο το ΣΥΡΙΖΑ…
Δεν λένε ποτέ «έσφαλα, συγγνώμη, έκανα λάθος»…
Η αυτοκριτική δεν είναι στα συν της παράταξης Μπέγκα και αυτό τους επισημάνθηκε και προχθές από την αντιπολίτευση και με τη διαπίστωση αυτή συμφωνώ απόλυτα.
Δεν ξέρω αν αυτό είναι δείγμα αλαζονείας ή αδυναμίας αλλά συμβαίνει.
Αλλαξο…φεστιβαλιές
Απειλείται σύρραξη ανάμεσα στους όμορους Δήμους Ιωαννιτών και Δωδώνης, στο όνομα του πολιτισμού – στο όνομα της θρησκείας άραγε, δεν έγιναν πόλεμοι; Η έλλειψη πολιτικού πολιτισμού είναι θαρρώ, η αιτία… Και εξηγώ τι συμβαίνει, χωρίς δικές μου αξιολογικές κρίσεις. Αφήνω σε εσάς τα συμπεράσματα.
Ο Δήμος Δωδώνης προχωρά στην καθιέρωση του «Φεστιβάλ Δωδώνης» με επίκεντρο τον αρχαιολογικό χώρο. Το 1ο Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο και σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου, «σκοπός της διοργάνωσης είναι να παρουσιάσει ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκδηλώσεων, το οποίο θα αναδείξει ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Ηπείρου και θα αποτελέσει πόλο έλξης, ώστε να ενισχυθεί η επισκεψιμότητα στην περιοχή». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μία θεατρική και τρεις μουσικές παραστάσεις, με μόνο την πρώτη να φιλοξενείται στο αρχαίο θέατρο.
Έλα μου όμως, που και το ΔΗΠΕΘΕ σχεδιάζει ένα φεστιβάλ αρχαίου θεάτρου, στο πλαίσιο του οποίου θα φιλοξενηθούν στο θέατρο της αρχαίας Δωδώνης, τρεις μεγάλες θεατρικές παραγωγές (Μήδεια, Βάκχες, Επτά επί Θήβας), ενώ ο Οιδίπους επί Κολονώ θα φιλοξενηθεί στο θέατρο της ΕΗΜ.
Προφανώς και τα δύο φεστιβάλ θα μπορούσαν να γίνουν ένα και το στόχο αυτό είχε στο σχεδιασμό της προσπάθειας, η διοίκηση του ΔΗΠΕΘΕ, όταν τον περασμένο Φλεβάρη πρότεινε τη συνεργασία στο Δήμο Δωδώνης. Ο τελευταίος δεν απάντησε ποτέ αλλά πριν λίγες μέρες προσκάλεσε με τη σειρά του το ΔΗΠΕΘΕ να εντάξει τις εκδηλώσεις του στο δικό του φεστιβάλ. Με τυπωμένες αφίσες και πρόγραμμα έτοιμο, προφανώς και κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να γίνει, στο παρά 1…
Την ανακοίνωση και τις εντυπώσεις πρόλαβε ο Δήμος Δωδώνης που πρώτος ανακοίνωσε το δικό του φεστιβάλ, το δε ΔΗΠΕΘΕ έχει προγραμματίσει για την ερχόμενη Δευτέρα, συνέντευξη τύπου για να παρουσιάσει τη δική του διοργάνωση.
Η προτροπή μου είναι: «ειρήνη υμίν τέκνα αυτοδιοικητικά…».
Σχολείο χωρίς κανονικούς εκπαιδευτικούς
Δεν ξέρω πόσος κόσμος γνωρίζει τη λειτουργία του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας… Είναι μια δομή που απευθύνεται σε ανθρώπους οι οποίοι σε προχωρημένη ηλικία και για διάφορους λόγους, αποφάσισαν να ολοκληρώσουν την υποχρεωτική εκπαίδευση.
Στα Γιάννενα, εδώ και πολλά χρόνια, λειτουργεί το Σχολείο, πάντα είναι η αλήθεια, με προβλήματα στη στελέχωση. Σε προχωρημένο για την εκπαιδευτική χρονιά στάδιο, έρχονταν οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί και πολλές φορές τις ανάγκες κάλυπταν εθελοντές, σύμφωνα με καταστατική πρόβλεψη. Φέτος, οι ωρομίσθιοι ήλθαν τέλη Μαΐου – αρχές Ιουνίου και πραγματικά δεν ξέρω πόσες φορές μπήκαν στην τάξη! Τη φετινή χρονιά συνεπώς, κάλυψαν μόνο οι εθελοντές εκπαιδευτικοί.
Αναρωτιέμαι λοιπόν, αν το ήξερε αυτό αποδεχόμενος την πρόσκληση και πηγαίνοντας στην προχθεσινή τελετή λήξης της χρονιάς, ο κυβερνητικός βουλευτής που προέρχεται μάλιστα και από το χώρο της εκπαίδευσης ή έμεινε… παγωτό, ακούγοντας την διευθύντρια του σχολείου Καίτη Σεντελέ, να καταγγέλλει με τον τρόπο της, την κυβερνητική αδιαφορία.
Εγώ πάντως, αν ήμουν βουλευτής, θα ντρεπόμουν να ξαναπεράσω από την οδό Κωνσταντινουπόλεως, όχι και να χαιρετίσω στην εκδήλωση του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας.