Του Γ. Κρανά , πρώην Δημάρχου Παμβώτιδας
«Ζητών Ερμήν γλύψαι, Κέκροπα έγλυψα»
Αίσωπος, 620-560 π.Χ.
«Στην πολιτική, ηθική δεν υπάρχει, υπάρχει μόνο σκοπιμότητα»
Βλαδίμηρος Λένιν, 1870-1924
Το Στρατηγικό Σχέδιο για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη του Δήμου Ιωαννιτών (ΒΑΑ) ενέκρινε με αυξημένη πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων, ανάβοντας το πράσινο φως για την υποβολή της πρότασης στην Πρόσκληση με αριθμό 3878: «Υποβολή προτάσεων Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Ήπειρος” 2014-2020».
Εισηγητής του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο ήταν ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης κ. Μανταλόβας, ο οποίος στην έναρξη της παρουσίασης ενημέρωσε το σώμα, ότι υπήρξε μια τροποποίηση σε σχέση με την αρχική εισήγηση του Σχεδίου και αυτή αφορούσε στη μεταφορά του έργου κατασκευής της οδού Νιάρχου από την κατηγορία έργων Β’ προτεραιότητας στην κατηγορία έργων Α’ προτεραιότητας, με εξασφαλισμένη τη χρηματοδότηση, ενώ για την κατασκευή του οδικού άξονα Πανηπειρωτικό Στάδιο (ΠΕΑΚΙ)-κόμβος «Βογιάννου», η οποία αποτελούσε εξαρχής έργο Α’ προτεραιότητας, αναλαμβάνεται δέσμευση υλοποίησης του έργου μεταξύ του Δήμου και της Περιφέρειας με πόρους που θα βρεθούν μέσα από εκπτώσεις, αναμορφώσεις, άλλα προγράμματα και από τυχόν αναθεώρηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος.
Ο κ. Περιφερειάρχης ωστόσο διαφοροποιήθηκε προφορικά (στα τοπικά τηλεοπτικά ΜΜΕ) από τα γραπτά δελτία τύπου που ο ίδιος εξέδωσε (;) και άνοιξε παράθυρο στην κοινή λογική και στον ορθολογισμό υποστηρίζοντας την υλοποίηση του προηγούμενου δικού του προγραμματισμού που ήταν η σύνδεση της οδού Γεννηματά-κόμβου Βογιάννου, όχι με το Πανηπειρωτικό Στάδιο, όπως προτείνει η Δημοτική Αρχή, αλλά με τους ημικόμβους της Εγνατίας Οδού στο Κουτσελιό.
Για ενημέρωση του αναγνώστη, το προϋπολογισμένο κόστος των έργων της οδού Νιάρχου και της οδικής ένωσης του ΠΕΑΚΙ με τον κόμβο Βογιάννου που περιλαμβάνονται στο ψηφισμένο Στρατηγικό Σχέδιο για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη του Δήμου Ιωαννιτών ανέρχεται στο διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 50 εκ. ευρώ (25 εκ. ευρώ έκαστο) .
Η απόφαση της Δημοτικής Αρχής και του εισηγητή κ. Μανταλόβα, να επιμένει στην προώθηση της οδικής σύνδεσης του κόμβου Βογιάννου με το ΠΕΑΚΙ αποκαλύπτει στον Έλληνα φορολογούμενο την κατασπατάληση πόρων που γίνεται από την παράλειψη (;) σύνδεσης αυτού του έργου με προϋφιστάμενο έργο που η πολιτεία κατασκεύασε με δημόσιο χρήμα προκειμένου να συνδέσει την Εγνατία Οδό με την πόλη των Ιωαννίνων αποσυμφορίζοντας την κύρια οδό εισόδου στην πόλη η οποία επιπλέον «επωμίζεται» την υψηλή κίνηση της οδικής σύνδεσης της πόλης με την Αθήνα. Το προϋφιστάμενο αυτό έργο είναι ο κόμβος εξόδου της Εγνατίας Οδού στο Κουτσελιό (η έξοδος της Εγνατίας Οδού προς την πόλη των Ιωαννίνων μέσω του Δ.Δ. Κατσικά) με περεταίρω αρχικό σχεδιασμό (τόσο της Εγνατίας Οδός Α.Ε. όσο και της Περιφέρειας) την σύνδεσή του με τον κόμβο Βογιάνου και την οδό Γεννηματά.
Τι να υποθέσει κανείς; Έλλειψη γνώσης του θέματος; Προθυμότητα σε συμφέροντα ισχυρών ομάδων πίεσης; Εμμονές στις παλιές καλές εποχές της πελατειακής σχέσης και της εξυπηρέτησης εντολέων; Εκτός και αν απλά αποτελεί άλλη μια ένδειξη περιφρόνησης των μάλλον δεύτερης διαλογής δημοτών της εκτός της ‘Συμπαγούς Λειτουργικής Αστικής Περιοχής’ της πόλης! Ό,τι και να υποθέσει κανείς, αυτό που είναι ασυγχώρητο και αποτελεί καίριο ερώτημα προς τον μη γηγενή και μόνιμο παρακοιμώμενο σε πολιτικά πρόσωπα εισηγητή του θέματος είναι το εξής: γιατί δεν συμπεριέλαβε ή τουλάχιστον, γιατί δεν επέδειξε κάποιο ενδιαφέρον προκειμένου να συνδέσει τους ημικόμβους Κουτσελιού με την πόλη των Ιωαννίνων μέσω των τριών εναλλακτικών διαδρομών που είχαμε προτείνει ως πρώην Δημοτική Αρχή και είχε υιοθετήσει και η Εγνατία Οδός Α.Ε.;
Το προβαλλόμενο επιχείρημα τότε για τη μη ολοκλήρωση της σύνδεσης των κόμβων Κουτσελιού με την οδό Γεννηματά ήταν η αύξηση του κυκλοφοριακού φορτίου προς την περιοχή της «Σκάλας». Φαίνεται ότι στην περίπτωση της νέας πρότασης του κ. Μανταλόβα, τέτοιου είδους επιχειρήματα μάλλον «βάζουν τα αλαρμ» και η κίνηση εξαφανίζεται! Εξάλλου, όταν φτιάχτηκε «στο πόδι» η οδός «Κενάν Μεσαρέ» που αποφορτίζει την κυκλοφορία του κεντρικού άξονα της πόλης προς στη Λίμνη μέσω της περιοχής της «Σκάλας» μάλλον φαίνεται πάλι ότι κάπου εκεί φτιάχτηκε (και δεν την βλέπουμε γιατί ξέχασαν να βάλουν πινακίδες) και η υπόγεια σήραγγα που «ξαλαφρώνει» την κυκλοφορία της παραλίμνιας περιοχής.
Τι θέλουν άραγε να πετύχουν ή καλύτερα, ποιους θέλουν να ωφελήσουν με τον νέο προτεινόμενο –άνευ νοήματος- παράλληλο της «Κενάν Μεσαρέ» Φαραωνικό δρόμο; Σε ποια βάση ορθολογισμού και με ποια επιχειρήματα κοινής λογικής ακυρώνεται μια άλλη προϋπάρχουσα σύνδεση που για την ολοκλήρωσή της υπολείπεται μόνο ένα μικρό κομμάτι, ελάχιστων χιλιομέτρων που απαιτεί ένα αρκετά υποδεέστερο κόστος από αυτό της σύνδεσης του κόμβου «Βογιάννου» με το ΠΕΑΚΙ, που προτείνει η Δημοτική Αρχή;
Πως γίνεται να ακυρώνεις μια σύνδεση λειτουργική, ευέλικτη, αισθητική, πολύ ενδιαφέρουσα για τον επισκέπτη, στην οποία ήδη έχεις «ρίξει» πολλά χρήματα του ελληνικού λαού και να προχωράς στην πρόταση εναλλακτικών συνδέσεων που ήδη έχουν τέλεια υποκατάστατα (οδός «Κεναν Μεσαρε») και δεν προσφέρουν τίποτα παραπάνω στην περιοχή, ενώ παράλληλα αφήνουν απ’ έξω σημαντικά διαμερίσματα του Δήμου;
Σήμερα ο επισκέπτης από Θεσσαλονίκη στον ημικόμβο Κουτσελιού συναντά αντί της αρχικής πινακίδας «Προς Λίμνη Ιωαννίνων-Ιωάννινα», την αλλαγμένη, προσωρινή, ένδειξη «Προς Κατσικά». Μπορεί να μας εξηγήσει κάποιος με λογικά επιχειρήματα προς τι η ακύρωση του ημικόμβου, για τον οποίο η Πολιτεία πλήρωσε τόσα χρήματα; Μπορεί άραγε να μας εξηγήσει κάποιος (ίσως ο εισηγητής του θέματος κ. Μανταλόβας να είναι ο ‘καταλληλότερος’) για αυτή τη νέα πρόταση κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος, μπας και αναιρέσουμε κάποια από τα γενεσιουργά αίτια της κρίσης που βιώνουμε;