Τα «Γιάννενα Τώρα» ήταν η παράταξη που πρώτη και με μεγάλο κόστος ανέδειξε τα προβλήματα και τις παρατεταμένες δυσλειτουργίες της ΔΕΥΑΙ. Στη χτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο επικεφαλής της παράταξης Άρης Μπαρτζώκας αναφέρθηκε στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της επιχείρησης, προς όφελος του Δήμου Ιωαννιτών και των κατοίκων της πόλης μας. Τα βασικά σημεία της ομιλίας του ήταν:
«Γιατί έφτασε η ΔΕΥΑΙ στη σημερινή κατάσταση η οποία περιγράφεται από δυσβάστακτα χρέη, ακριβά τιμολόγια και μια πολύ κακή εικόνα στην κοινωνία; Προφανώς δεν φταίνε ούτε οι υδραυλικοί ούτε οι καταμετρητές των ρολογιών του νερού. Οι επικεφαλής φταίνε. Ποιοι δηλαδή; Οι περισσότεροι εκ των Δημάρχων της πόλης και ο επί 30 χρόνια Γενικός Διευθυντής (Γ.Δ.).
Οι πρώτοι, φρόντιζαν για συνεχείς διορισμούς ημετέρων για ψηφοθηρικούς και μόνο λόγους. Οι διορισμοί αυτοί ήταν όλοι σε διοικητικές θέσεις με αποτέλεσμα σήμερα να έχουμε περίσσεια διοικητικών υπαλλήλων και έλλειμμα τεχνικών.
Ο δεύτερος, φέρει μεγάλες ευθύνες για κακές μελέτες έργων οι οποίες πολλές φορές επιβάρυναν το ταμείο της ΔΕΥΑΙ αφού πολλές δαπάνες δεν εγκρίνονταν (μη επιλέξιμες) από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αποτέλεσμα η ΔΕΥΑΙ να καταφεύγει σε υπέρογκους δανεισμούς. Πέραν τούτων όμως σκανδαλώδεις ήταν και οι αναθέσεις έργων.
Χθες, ο κ. Κυριαζής κατέθεσε στη Γραμματεία του Δημοτικού Συμβουλίου αποδεικτικά στοιχεία για 250 περίπου αναθέσεις της τριετίας 2012-15, ύψους 850.000 ευρώ, οι οποίες είχαν γίνει σε 5 άτομα μόνο!
»Σήμερα, αλήθεια τι κατάσταση επικρατεί; Δεν παραγνωρίζουμε τις προσπάθειες του κυρίου Χρυσοστόμου αλλά πλανώνται ερωτήματα. Π.χ. ο πρώην Γ.Δ. έχει αποχωρήσει οριστικά ή είναι με το ένα πόδι μέσα και το άλλο έξω; Πόσα χρήματα πήρε ως αποζημίωση; Όσα ζήτησε αυτός ή όσα του πρότεινε η ΔΕΥΑΙ; Αυτά δεν έχουν ακουστεί για να ενημερωθεί ο Γιαννιώτικος λαός.
Επίσης, η προσωρινή Γ.Δ. με τι κριτήρια επελέγη; Ελήφθησαν υπόψη η εμπειρία, η ικανότητα και οι σπουδές της; Ή ήταν μια προσωπική επιλογή του Δημάρχου; Η νέα θέση, όπως προβλέπεται από τον νέο ΟΕΥ πότε θα προκηρυχθεί; Όσον αφορά στα έργα, πέρυσι εγκαινιάστηκε η αποχέτευση στο Νησί.
Λειτουργεί κανονικά; Στο Πέραμα πολύς κόσμος έχει πληρώσει. Οι συνδέσεις έχουν γίνει; Στη Δουρούτη, τι γίνεται με την τάφρο απορροής όμβριων υδάτων; Με το βιοαέριο; Υπάρχει Επιτροπή για την παρακολούθηση της κατάστασης; Τέλος, πληροφορούμαστε ότι στο έργο για τα παραλίμνια αντλιοστάσια και τα δίκτυα αποχέτευσης έξοδα 500.000 ευρώ θεωρήθηκαν «μη επιλέξιμες δαπάνες». Πάλι τα ίδια; Ποιος θα τα πληρώσει; Δικηγόρο έχουμε ή, όπως ακούγεται, θα χρησιμοποιήσουμε το δικηγόρο του εργολάβου;
»Ας έρθουμε και στο αύριο όμως, όπως το βλέπουμε μέσω του νέου ΟΕΥ. Αλήθεια ποια θα είναι τα οφέλη στη διοίκηση από την νέο ΟΕΥ; Ποια θα είναι τα οικονομικά οφέλη στη ΔΕΥΑΙ για να μειωθούν τα χρέη της; Στους πολίτες; Υπάρχει οικονομική μελέτη του νέου οργανογράμματος; Οι προβλεπόμενοι εξωτερικοί συνεργάτες πόσο θα την επιβαρύνουν; Ως Παράταξη έχουμε ζητήσει κατ’ επανάληψη την αξιολόγηση των υπηρεσιών του Δήμου από τους πολίτες. Ούτε στο νέο ΟΕΥ προβλέπεται κάτι τέτοιο. Επίσης, θα έπρεπε να προβλέπεται κάποιος μηχανισμός άμεσης ανταπόκρισης για βλάβες εκτός πόλεως. Αν π.χ. σπάσουν κάποιοι σωλήνες στην Κράψη, με ποιο μηχανισμό θα αντιδράσει ταχύτατα η ΔΕΥΑΙ;
»Επειδή όμως, στο παρελθόν όλα τα προβλήματα προέκυψαν από το κακό δίδυμο Δημάρχου – Γενικού Διευθυντού, ελπίζαμε ότι στο νέο ΟΕΥ θα υπήρχε πρόβλεψη για αποφυγή αυθαιρεσιών που μπορούν να οδηγήσουν τη ΔΕΥΑΙ στον κατήφορο. Ενώ όμως για την πλήρωση των θέσεων των Προϊσταμένων προβλέπεται εισήγηση από πενταμελή ομάδα ειδικών, για τη θέση του Γ.Δ. προβλέπεται εισήγηση μόνο από το Δήμαρχο! Ακόμη χειρότερο όμως είναι ότι για το Γ.Δ. δεν προβλέπεται ρητά η κατοχή τίτλου μεταπτυχιακών σπουδών αλλά θεωρείται προαιρετικό προσόν! Αν δηλαδή, υπάρχει ένας υποψήφιος απόφοιτος ΑΤΕΙ κι ένας υποψήφιος κάτοχος Διδακτορικού Διπλώματος ο Δήμαρχος έχει την ευχέρεια να επιλέξει τον πρώτο! Υποστηρίξαμε ότι ο Γ.Δ. πρέπει να είναι Μηχανικός με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα (ή ίσως και Διδακτορικό Δίπλωμα) στη Διοίκηση Επιχειρήσεων.
Με την προτεινόμενη διαδικασία, το σύστημα εξακολουθεί να παραμένει «δημαρχοκεντρικό» με κίνδυνο να δημιουργήσει παρεμφερή προβλήματα όπως στο παρελθόν. Η ισχύς του Δημάρχου φαίνεται και από το άρθρο το οποίο προβλέπει ότι σε περίπτωση κωλύματος του Γ.Δ. δεν τον αναπληρώνει ο αρχαιότερος εκ των τριών Διευθυντών αλλά όποιος επιλεγεί από το Δήμαρχο! Τέλος, ζητήσαμε ο Γ.Δ. να μην είναι ισόβιος αλλά να έχει συγκεκριμένη θητεία ώστε αν κριθεί ανεπαρκής να επαναπροκηρύσσεται η θέση του.»
Οι περισσότερες απαντήσεις των αρμοδίων στις παραπάνω σαφείς προτάσεις υπέρ της διαφάνειας και της υψηλότερης παραγωγικότητας της Επιχείρησης ήταν γενικόλογες και με υπεκφυγές.
Τα «Γιάννενα Τώρα» παρακολουθούν την εξέλιξη της υπόθεσης και υπογραμμίζουν ότι το μειωμένο κόστος των τιμολογίων και η κοινωνική δικαιοσύνη, περνούν μέσα από την ενίσχυση της λογοδοσίας προς τους δημότες και τον εξορθολογισμό των δαπανών.