Τον «Οδυσσεβάχ» της Ξένιας Καλογεροπούλου θα παρουσιάσει εφέτος το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων από τη Νεανική – Παιδική του Σκηνή.
Πασίγνωστο έργο που δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις, είναι μια σύνθεση του μύθου της Οδύσσειας και του Σεβάχ του Θαλασσινού, με στοιχεία από μύθους απ’ όλο τον κόσμο.
Μια γοητευτική ιστορία που μας ταξιδεύει μαζί με τον Οδυσσεβάχ και τους συντρόφους του στο δρόμο του γυρισμού προς την μυθική Ιθαγδάτη της ψυχής μας.
Τη σκηνοθεσία του έργου ανέλαβαν οι Ντίνα Αβαγιανού και Νίκος Αρβανίτης, ενώ για τη στελέχωση του θιάσου προγραμματίσθηκε (σήμερα – χθες) ακρόαση ηθοποιών.
Οι παραστάσεις του έργου θα ξεκινήσουν το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου εγκαινιάζοντας την 34η θεατρική περίοδο δραστηριοτήτων του ηπειρωτικού θεάτρου. Θα παρουσιάζονται σε πρωινές ώρες για σχολεία μέχρι τις γιορτές των Χριστουγέννων.
Το κλασικό πλέον έργο της Ξένιας Καλογεροπούλου ανεβαίνει για δεύτερη φορά από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων. Η πρώτη ήταν πριν από 22 χρόνια όταν παρουσιάστηκε και πάλι στο «Καμπέρειο» από την Παιδική Σκηνή του Θεάτρου. Για την ιστορία συντελεστές της παράστασης αυτής ήταν: Σκηνοθεσία: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΕΪΤΑΝΗΣ, Μουσική: ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ, Στίχοι τραγουδιών: ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ, ΞΕΝΙΑ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ, Σκηνικά-κοστούμια: ΤΟΤΑ ΠΡΙΤΣΑ, Επιμέλεια κίνησης: ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΦΕΙΔΟΠΟΥΛΟΥ. Διανομή: ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ: Παραμυθάς, Καλχουλαμόντας, ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΖΑΡΑΛΙΚΟΣ: Βοηθός Παραμυθά, Μαρούφ, φρουρός, ΖΑΧΑΡΕΝΙΑ ΑΘΗΤΑΚΗ: Ναύτης, Δρακόπουλο, Λωτοφάγος, Γοργόνα, Πριμαντόνα, Κιρκίλα, Λαρι-ζάντ, Περαστική ΜΙΧΑΛΗΣ ΕΛΛΗΝΑΣ: Αγήνωρ, Δρακοκύκλωπας Αρχισαλαχάρ, Πειρατής, Αμαντούρ-Αμαντούρ, Πελάτης στην ταβέρνα, Περαστικός, ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΟΥΡΓΟΥΛΗΣ: Αυτός που δεν ήθελε να θυμάται, Δρακόπουλο, Ελάφι, Υπηρέτης του Αμαντούρ, Βασιλιάς, Δημήτρης, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΙΟΥΝΤΑΣ: Ναύτης, Λωτοφάγος, Λιοντάρι, Πειρατής, Υπηρέτης του Βασιλιά, Γιος του Οδυσσεβάχ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ: Οδυσσεβάχ. Στην παράσταση έπαιξαν: Κιθάρα, σάζι, μπαγλαμά, μεταλλόφωνο, φλάουτο και τύμπανα ο Δημήτρης Σιούντας, φλάουτο, κρουστά ο Κώστας Παλαμήδης, φλάουτο ο Μιχάλης Έλληνας. Η μουσική διδασκαλία έγινε από τον Κώστα Παλαμήδη και τον Δημήτρη Σιούντα με τη συνεργασία του Γιάννη Σταύρου. Πρώτη παράσταση 23 Ιανουαρίου 1994. Σύνολο παραστάσεων: 43 και θεατών 7.511.
Ντίνα Αβαγιανού
Τελείωσε το 1986 τη σχολή του Θεάτρου Τέχνης σα μαθήτρια και αργότερα σα νέα ηθοποιός. Εργάστηκε στο Θέατρο Τέχνης με σκηνοθέτες τους δασκάλους Κάρολο Κουν, Γιώργο Λαζάνη, Μίμη Κουγιουμτζη σε παραστάσεις σύγχρονου και κλασσικού ρεπερτορίου με συμμετοχή ως κορυφαία σε παραστάσεις αρχαίου δράματος.
Έκτοτε έχει παίξει με διάφορους θιάσους σε έργα κλασσικά ή σύγχρονα ελληνικού ή και ξένου ρεπερτορίου. Σκηνοθέτες που συνεργάστηκε: Β. Κυρίτσης, Θ. Παπαγεωργίου, Λ. Πρωτοψάλτη, Κ. Τσιάνος, Γ. Μαργαρίτης, Ν. Αρμάος, Ε. Γκονζαλεθ, Α. Φρίλινγκ, Σ. Γκακάς, Ν. Βαφέας, Β. Δούκα, Σ. Χατζάκης, Στ. Φασουλής, Π. Ζούλιας, κ.α. Έλαβε βραβείο καλύτερης ερμηνείας στην παράσταση 4ever που διοργανώθηκε στο θέατρο «Ιλίσσια Βολανάκης». Στην τηλεόραση έλαβε μέρος σε διάφορα σήριαλ με μικρότερες ή μεγαλύτερες συμμετοχές. Επίσης έλαβε μέρος σε δύο ταινίες με σκηνοθέτες του Β. Μαζωμένο και Θ. Αρβανίτη.
Νίκος Αρβανίτης
Γεννήθηκε στην Παραμυθιά. Σπούδασε μηχανικός μεταλλείων στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Απόφοιτος της Δραματικής Σχολής «ΒΕΑΚΗ» το 1989.
Έκτοτε εργάζεται επαγγελματικά στο θέατρο παίρνοντας μέρος σε πάνω από 50 παραστάσεις έργων από το κλασικό και σύγχρονο ρεπερτόριο, Ελληνικό και ξένο, καθώς και σε παραστάσεις Αρχαίου Δράματος στα φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Συνεργάστηκε μεταξύ άλλων με τα θέατρα : ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ, ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ, ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ, ΘΕΑΤΡΟ ΠΡΑΞΗ, ΑΠΛΟ ΘΕΑΤΡΟ, ΣΤΟΑ, ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ, ΑΝΑΛΥΤΗ, ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ, ΔΗΠΕΘΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, ΑΛΜΑ, κλπ.(Αγγελιοφόρος στην Ηλέκτρα του Ευριπίδη με το Θεσσαλικό θέατρο (1993) σε σκηνοθεσία Κ. Τσιάνου, Βόιτσεκ με το θέατρο Τέχνης (2000) σε σκηνοθεσία Γιώργου Λαζάνη, Προμηθέας Δεσμώτης με το Εθνικό θέατρο (2007) σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη).
Το καλοκαίρι του 2006 διασκεύασε και σκηνοθέτησε για το θέατρο το μυθιστόρημα του Σωτήρη Δημητρίου «Τους τα λέει ο Θεός», παράσταση που επαναλήφθηκε το 2007 στα πλαίσια του φεστιβάλ Αθηνών. Κινηματογράφος: «Μια μέρα τη νύχτα» του Γ. Πανουσόπουλου, «Κουράστηκα να σκοτώνω τους αγαπητικούς σου» του Ν. Παναγιωτόπουλου, «GUILT» του Β. Μαζωμένου.