Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε από το υπ. Περιβάλλοντος ο νέος νόμος για την τακτοποίηση αυθαιρέτων. Βασικά στοιχεία του νομοσχεδίου είναι η μείωση των προστίμων για τις μικρές παραβάσεις, η κατηγοριοποίηση των παραβόλων ανάλογα με το μέγεθος της αυθαιρεσίας, η πρόβλεψη εκπτώσεως στα πρόστιμα για τις ευπαθείς κατηγορίες πολιτών και αύξηση των μηνιαίων δόσεων αποπληρωμής σε 80.
Η διαδικασία της διαβούλευσης του νομοσχεδίου θα ολοκληρωθεί στις 22 Σεπτεμβρίου, με το υπουργείο να επιδιώκει να θέσει σε ισχύ το νόμο από τις 8 Οκτωβρίου.
Τα βασικά σημεία του νέου νόμου για τα αυθαίρετα:
– Εξόφληση των προστίμων σε έως 80 δόσεις.
Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επομένου μηνός της ημερομηνίας υπαγωγής παρέχεται έκπτωση (είκοσι) 20% επί του συνολικού ποσού του προστίμου
Σε περίπτωση καταβολής ποσοστού 30% του συνολικού ποσού του προστίμου, έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επομένου μηνός της ημερομηνίας υπαγωγής παρέχεται έκπτωση 10% επί του συνολικού ποσού του προστίμου
– Το ενιαίο ειδικό πρόστιμο μειώνεται (περαιτέρω):
α) κατά 20%, εφόσον η αυθαίρετη κατασκευή/ χρήση υπαχθεί στις διατάξεις του παρόντος έως την 08/02/2017.
β) κατά 10%, εφόσον η αυθαίρετη κατασκευή/ χρήση υπαχθεί στις διατάξεις του παρόντος από την 09/02/2017 έως την 08/08/2017.
Αντίθετα, το ενιαίο ειδικό πρόστιμο αυξάνεται:
α) κατά 10%, εφόσον η αυθαίρετη κατασκευή/ χρήση υπαχθεί στις διατάξεις του παρόντος από την 09/08/2017 έως την 08/02/2018.
β) κατά 20%, εφόσον η αυθαίρετη κατασκευή/ χρήση υπαχθεί στις διατάξεις του παρόντος μετά την 09/02/2018.
– Νομιμοποίηση με 500 ευρώ όλων των αυθαιρέτων σε οικισμούς κάτω των 500 κατοίκων.
– Καμία νομιμοποίηση για κτίσματα που κατασκευάστηκαν μετά τις 28 Ιουλίου 2011.
– Διενέργεια υποχρεωτικού ελέγχου από μηχανικό, η οποία επεκτείνεται για κάθε νέα μίσθωση ή αποδοχή κληρονομιάς.
– Νομιμοποίηση εξ αδιαιρέτου αυθαιρέτων χωρίς τη συμφωνία όλων των συνδικαιούχων.
– Μείωση κατά 40% των προστίμων σε αυθαίρετα που βρίσκονται σε περιοχές που μπαίνουν στο σχέδιο.
– Μείωση του προστίμου κατά 70% για όσα ακίνητα χρειάζονται στατική ενίσχυση.
– Μείωση κατά 40% (από 20%) του προστίμου για κτίσματα που αποπερατώθηκαν από το 1983 έως το 1993.
– «Πάγωμα» για δύο χρόνια των δόσεων για τους ανέργους-δικαιούχους κοινωνικού επιδόματος, οι οποίοι θα πληρώνουν μόνο το παράβολο.
– Επιπρόσθετη έκπτωση για όσους σπεύσουν να τακτοποιήσουν τα αυθαίρετα το α’ εξάμηνο (10%) και το β’ εξάμηνο (20%).
– Αύξηση του προστίμου κατά 10% και 20% για όσους ενταχθούν στη ρύθμιση στο τρίτο και τέταρτο εξάμηνο.
«Το πρόβλημα της αυθαίρετης δόμησης απασχολεί το ελληνικό κράτος εδώ και πολλές δεκαετίες και είναι στενά συνυφασμένο με τον τρόπο που αυτό το κράτος συγκροτήθηκε και διαμορφώθηκε. Το προτεινόμενο από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχέδιο νόμου επιδιώκει να καθορίσει ένα νέο πλαίσιο ολιστικής αντιμετώπισης του φαινομένου της αυθαίρετης δόμησης» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του, το υπ. Περιβάλλοντος.
Ο αναπληρωτής υπουργός, Γιάννης Τσιρώνης, καλεί όλους τους πολίτες και τους κοινωνικούς φορείς να συμμετέχουν στη δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση επί του σχεδίου νόμου, στο opengov.gr, προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις τους, μέχρι και την 22η Σεπτεμβρίου 2016 και ώρα 09.00, ώστε να συμβάλλουν στη βελτίωση του εν λόγω νόμου.
Πηγή: airetos.gr