Στο Κέντρο Διδασκαλίας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού (ΚΕ.Δ.Ε.Γ.ΠΟ.) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ολοκληρώθηκαν στις 29/07/2016 τα μαθήματα των προγραμμάτων του ακαδημαϊκού έτους 2015-2016. Πρόκειται για τα παρακάτω προγράμματα:
– Πρόγραμμα Ελληνικής Γλώσσας & Πολιτισμού για Κινέζους φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Ξένων Σπουδών του Πεκίνου. Το πρόγραμμα παρακολούθησαν 24 προπτυχιακοί φοιτητές οι οποίοι συνοδεύονταν από την Καθηγήτριά τους από την Κίνα καθώς και από δύο αποφοίτους του Πανεπιστημίου του Πεκίνου. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα βασίζεται σε διμερές πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Πανεπιστημίου Ξένων Σπουδών του Πεκίνου διάρκειας τριών ετών. Για το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016 το Πρόγραμμα είχε διάρκεια από 1/11/2015 έως και 29/07/2016.
– Θερινό ΚΕ.Δ.Ε.Γ.ΠΟ. 2016. Πρόκειται για πάγιο αυτοχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα με καταβολή αντιτίμου διαμονής, σίτισης και διδάκτρων. Το πρόγραμμα είχε διάρκεια τεσσάρων εβδομάδων από 4/7/2016 έως και 29/7/2016. Επιστημονικές Υπεύθυνοι ήταν οι κυρίες Πολυξένη Παγγέ, Καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών και Σουζάννα Νικολάου, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης. Το πρόγραμμα παρακολούθησαν τριάντα οχτώ (38) σπουδαστές από δεκαοχτώ (18) χώρες (Αλβανία, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο, Η.Π.Α., Ιράκ, Ισπανία, Κορέα, Κύπρος, Λιθουανία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Ρωσία, Σερβία, Τουρκία).
Με την ευκαιρία ολοκλήρωσης των μαθημάτων πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2016 εκδήλωση στο εστιατόριο «Φηγός» στην Πανεπιστημιούπολη. Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Πρύτανης και Πρόεδρος του Κέντρου, Καθηγητής κ. Γεώργιος Καψάλης, οι Επιστημονικές Υπεύθυνοι των προγραμμάτων, μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, μέλη ΔΕΠ της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, οι διδάσκοντες και οι σπουδαστές των δύο προγραμμάτων καθώς και το διοικητικό προσωπικό.
Στην αρχή της εκδήλωσης ο κ. Καψάλης ευχαρίστησε τους αλλοδαπούς σπουδαστές των προγραμμάτων, οι οποίοι σε μία τόσο δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας επέλεξαν την Ελλάδα και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για τις σπουδές τους και ευχήθηκε να αποτελέσουν τους καλύτερους πρεσβευτές για το Πανεπιστήμιο, την πόλη των Ιωαννίνων και την Ελλάδα.
Στη συνέχεια ακολούθησε η επίδοση των πιστοποιητικών παρακολούθησης και των αναμνηστικών δώρων στους σπουδαστές.
Τέλος, οι σπουδαστές αναφέρθηκαν στις εμπειρίες και στις εντυπώσεις τους από την παραμονή τους στην Ελλάδα, απήγγειλαν αντιπροσωπευτικά ποιήματα σπουδαίων ελλήνων και ξένων ποιητών και χόρεψαν ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς.