Συνταγματική Αναθεώρηση – Συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής – Εκλογικό νόμο
Γιώργος Γκόντζος: Κυρία Κωνσταντοπούλου, αν ήσασταν στη Βουλή, συνοπτικά θέλω τις απαντήσεις, τι θα ψηφίζατε και ποια θα ήταν επιγραμματικά η τοποθέτηση σας για την Συνταγματική αναθεώρηση, για την απλή αναλογική και για το θέμα των εξεταστικών επιτροπών;
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Μάλλον πρέπει να με ρωτήσετε για ένα-ένα ή να σας απαντήσω για ένα-ένα.
Γιώργος Γκόντζος: Ναι.
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Σε σχέση με τον εκλογικό νόμο θα σας πω ότι θα πρέπει με πολύ καθαρό τρόπο να ειπωθεί ότι δε μιλάμε για ένα νόμο απλής αναλογικής και είναι μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης το ότι έχει καταφέρει όλοι να αναφέρονται σε αυτό τον εκλογικό νόμο ως δήθεν απλή αναλογική, καθόλου δεν είναι απλή αναλογική ένα εκλογομαγείρεμα είναι προκειμένου ο κύριος Τσίπρας να μπορέσει να παίξει παιχνίδι στις επόμενες 2 εκλογικές αναμετρήσεις. Σε σχέση με την πρόταση Συνταγματικής αναθεώρησης το είπα ρητά και θα το ξαναπώ όσες φορές χρειαστεί. Εκείνοι που καταλύουν το Σύνταγμα δεν έχουν δικαίωμα να τολμούν να μιλούν περί Συνταγματικής αναθεώρησης.
Το δε, περιεχόμενο των προτάσεων του Πρωθυπουργού, όπως αναπτύχθηκαν χθες, είναι προκλητικό και προσβλητικό για την νοημοσύνη μας. Αυτοί που ξεπουλούν ό,τι υπάρχει και δεν υπάρχει, μιλούν για προστασία δημοσίων αγαθών, αυτοί που έχουν παραδώσει τα κλειδιά της χώρας και του Κοινοβουλίου και έκαναν το ΟΧΙ του Λαού, υποτελές δικό τους, λένε για κύρωση με δημοψηφίσματα των Διεθνών συνθηκών. Εκείνοι, οι οποίοι έχουν παραβιάσει ό,τι υπάρχει και δεν υπάρχει σε επίπεδο ανεξαρτησίας την Δικαιοσύνη και θέλουν να την υποκαταστήσουν, λαμβάνοντας μέρος σε μια υπόθεση, ουσιαστικά, σύκρουσης μαφιών. Οι ίδιοι μιλούν για γνωμοδοτικά όργανα σε σχέση με τη συνταγματικότητα συγκεκριμένων νόμων και συνολικότερα θα σας έλεγα μιλούν για μορφώματα που παραπέμπουν σε άλλου είδους εποχές.
Μη ξεχνάμε, ότι συνταγματικά δικαστήρια, είχαν, κυρίως, οι χούντες. Και συνταγματικού είδους, τέτοιου είδους συμβουλευτικά όργανα, έχουν κατεξοχήν οι χούντες. Όσον αφορά τις προτάσεις για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, αυτό το οποίο ξεκάθαρα προκύπτει είναι ότι θέλει να στερήσει ο κ. Τσίπρας από το λαό την παρέμβαση και να στερήσει και το δημοκρατικό δικαίωμα σε οποιοδήποτε δεν προτείνεται από τα κόμματα εξουσίας να διεκδικήσει την ψήφο του Λαού. Αυτό είναι πρωτοφανές ως αντίληψη. Εξίσου, πρωτοφανές είναι να προσπαθεί να ακροβατήσει και να ισορροπήσει στο ζήτημα του χωρισμού Κράτους και Εκκλησίας, ενός ζητήματος που αποτελεί, κατεξοχήν, ζήτημα σεβασμού στα ατομικά δικαιώματα και τις ελευθερίες και καθόλου δεν πρέπει να γίνεται αντιληπτό ως ζήτημα που προσβάλλει το θρησκευτικό αίσθημα των ανθρώπων που έχουν αδιαπραγμάτευτο και αναφαίρετο δικαίωμα να πιστεύουν, όπως και των ανθρώπων που έχουν αναφαίρετο δικαίωμα να μην πιστεύουν.
Από κει και πέρα σε σχέση με όλες αυτές τις πρωτοβουλίες από πλευράς Κυβέρνησης, θα σας έλεγα ότι είναι ξεκάθαρο ότι είναι στο πεδίο του αποπροσανατολισμού και του αντιπερισπασμού να αγοράσει πολιτικό χρόνο καταναλώνοντας τη δημοσιογραφική του προβολή σε αυτά τα θέματα που είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει καν πολιτική βούληση ανάδειξής τους σε μείζονες θεσμικές τομές.
Από την άλλη πλευρά, σε σχέση με την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για την συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής, εγώ θα σας έλεγα ότι δεν υπάρχει διερεύνηση στην οποία θα έλεγα όχι. Για τα πάντα να χυθεί άπλετο φως. Και είναι πραγματικά, τί να πω… από λυπηρό έως άξιο πολύ μεγάλης περιφρόνησης το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας ως Πρωθυπουργός δεν είχε το σθένος καν να τοποθετηθεί στη Βουλή λέγοντας «αποδεκτή η πρόταση» γιατί να υπάρχουν θέματα τα οποία δεν διερευνώνται και ταυτόχρονα κρύβεται σε σχέση με ένα κορυφαίο γεγονός που είναι ότι η εξεταστική επιτροπή για τα Μνημόνια που συγκροτήθηκε πέρσι, επί θητείας μου, και θα διερευνούσε τις ευθύνες για την υπαγωγή της χώρας στο καθεστώς των Μνημονίων, διαλύθηκε με τη διάλυση της Βουλής και δεν επανασυγκροτήθηκε. Διεκδικεί, λοιπόν, ο Αλέξης Τσίπρας από τη μία πλευρά τη δική του ασυλία και ευνοϊκή μεταχείριση, όπως είχαν διεκδικήσει οι προηγούμενοι, και κάνει και ένα παιχνίδι ανταλλαγμάτων. Δεν επανασυγκροτεί την Επιτροπή εκείνη, δεν συγκροτείται νέα επιτροπή, δεν έχει υποβληθεί μέχρι σήμερα καμμία πρόταση συγκρότησης επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης και θα εκπνεύσει η προθεσμία σε σχέση με την Κυβέρνηση Σαμαρά ενώ ήταν ων ουκ έστιν αριθμός τα σκάνδαλα της Κυβέρνησης Σαμαρά με αξιόποινη υφή, πράγμα που σημαίνει τί; Ότι στην ουσία λειτουργεί ως το χέρι που νίβει τον κύριο Μητσοτάκη.
Η Πλεύση Ελευθερίας θα υπερασπισθεί τη δημόσια περιουσία και τα δημόσια αγαθά που αυτή τη στιγμή δεν ιδιωτικοποιούνται, ξεπουλιούνται ή και χαρίζονται.
Γιώργος Γκόντζος: Υπάρχουν και άλλα ζητήματα, ένα ήθελα να θέσω κλείνοντας τη συζήτηση: έχουμε ένα σκηνικό το τελευταίο διάστημα που δεν αφορά μόνο την οικονομία αφορά αυτό που λέμε ίσως ολόκληρη τη χώρα ή περιοχές της χώρας, μιλώ για το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης των αεροδρομίων και για άλλα ζητήματα που αφορούν ιδιωτικοποιήσεις σε κρίσιμους τομείς. Θα ήθελα το σχόλιό σας και τί προτίθεστε εσείς να κάνετε ως Πλεύση Ελευθερίας γι’ αυτό το ζήτημα.
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Η Πλεύση Ελευθερίας θα υπερασπισθεί τη δημόσια περιουσία και τα δημόσια αγαθά που αυτή τη στιγμή δεν ιδιωτικοποιούνται, ξεπουλιούνται ή και χαρίζονται. Και το κάνουμε σε δυο επίπεδα: το κάνουμε και στο επίπεδο της κεντρικής πολιτικής δράσης του κόμματος και του κινήματος, αλλά το κάνουμε και σε ένα επίπεδο κινηματικό με την πρωτοβουλία «ΟΧΙ στα ΝΑΙ τους» που πήραμε, η οποία δεν θέλει αν είναι στενά κομματική αλλά αντίθετα απευθύνεται σε όλες τις κοινωνικές δυνάμεις και κινηματικές δυνάμεις που θέλουν να αντισταθούν συνολικά στην μετατροπή του ΟΧΙ σε ΝΑΙ και μέσα σε αυτή τη μετατροπή του ΟΧΙ σε ΝΑΙ είναι και το ΟΧΙ στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.
Σήμερα, η Επιτροπή Αγώνα για το Ελληνικό, που είναι μια πρωτοβουλία κινηματική προχώρησε σε μία δράση διεκδίκησης, έκανε κατάληψη στα γραφεία της Ελληνικό ΑΕ και καλεί σε συνέντευξη τύπου. Εμείς στηρίζουμε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες και αυτήν την ενεργό διεκδίκηση, θα στηρίξουμε την προστασία της δημόσιας περιουσίας με όλα τα μέσα, εννοώ και τα νομικά.
Το κυρίαρχο, όμως, που θέλω να πω και να υπογραμμίσω είναι, πρώτον, ότι ο κύριος Πιτσιόρλας με βάση τη συνεδρίαση διορισμού του δεν νομιμοποιείται ως Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ να προβεί σε καμμία από τις εκποιήσεις στις οποίες προβαίνει, διορίστηκε τότε για δυο μήνες…
Γιώργος Γκόντζος: Έχει μια κόντρα με τον κύριο Σκουρλέτη βλέπω, έτσι;
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Δεν νομίζω ότι έχουνε κόντρα, όχι, όχι. Αυτά είναι θεατρινισμοί για να καταναλώνεται το δημόσιο ενδιαφέρον. Η αρμοδιότητά του, λοιπόν, τότε μόνο για ένα δίμηνο και μόνο για την υπόθεση του Ιπποδρόμου, του ΟΔΙΕ. Το δεύτερο το οποίο θέλω να πω ρητά, το έχω πει πάρα πολλές φορές στη Βουλή, είναι ότι αυτό το σκάνδαλο, αυτό το διαρκές σκάνδαλο ξεπουλήματος και, μάλιστα, της εξοικονόμησης ενός μόνο ενδιαφερομένου για κάθε περιουσιακό στοιχείο του δημοσίου, είναι χαρακτηριστικό ότι στον κύριο Λάτση έχει επιλεγεί να δοθεί το Ελληνικό εδώ και χρόνια, έχει καταγγελθεί αυτό ξανά και ξανά από εκείνους που σήμερα το χαρίζουν μετά βαΐων και κλάδων. Για αυτήν την διαδικασία, λοιπόν, για την οποία υπάρχουν ανοιχτές και δικαστικές και εισαγγελικές έρευνες δεν μπορεί κανένας λεγόμενος επενδυτής να προφασισθεί ότι είναι καλόπιστος. Γνωρίζουν όλοι ότι μιλούμε για μία αντισυνταγματική διαδικασία, παράνομη και επιζήμια για το ελληνικό δημόσιο και αυτό συνιστά αυτοτελώς όχι μόνο λόγω ακύρωσης αυτών των δικαιοπραξιών αλλά και αναζήτησης όχι μόνο ευθυνών αλλά και αναζήτησης αποζημίωσης από το ελληνικό δημόσιο, εκ μέρους του ελληνικού δημοσίου από μία Κυβέρνηση, βέβαια, η οποία θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον.
Ολόκληρη τη συνέντευξη της Ζωής Κωνσταντοπούλου στο Δημ. Ραδιόφωνο Ιωαννίνων και τον Γιώργο Γκόντζο (27/07/2016) μπορείτε να τη βρείτε στο ακόλουθο link: https://www.plefsieleftherias.gr/synentefxi-tis-zois-konstantopoulou-sto-dim-radiofono-ioanninon-ke-ton-giorgo-gkontzo/