Σε δημόσια διαβούλευση βρίσκεται από τις 14 Ιουλίου 2016 (https://bit.ly/29IH1cr) όπου και θα παραμείνει μέχρι και την 25η του μηνός και ώρα 14:00, το νομοσχέδιο για την ανάπτυξη της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας και την ανάπτυξη των φορέων της, που επεξεργάστηκε η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου.
Στόχος του νέου νομοσχεδίου είναι η διάχυση του παραδείγματος της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας σε όλους τους δυνατούς τομείς οικονομικής δραστηριότητας και η δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος που θα στηρίζει και θα ενισχύει τα συνεταιριστικά παραγωγικά εγχειρήματα.
Με το νομοσχέδιο που σύντομα θα γίνει νόμος του κράτους ρυθμίζονται θέματα που αφορούν τον τρόπο λειτουργίας και τις δραστηριότητες του τομέα της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, τη σύσταση και λειτουργία των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων και των Συνεταιρισμών Εργαζομένων, καθώς και τις προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούν υφιστάμενα νομικά για να καταστούν «Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας».
Ειδικότερα, το σχέδιο νόμου στοχεύει:
α. Στη διάχυση του παραδείγματος της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας σε όλους τους δυνατούς τομείς οικονομικής δραστηριότητας.
β. Στη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος που θα στηρίζει και θα ενισχύει τα παραγωγικά εγχειρήματα αυτοδιαχείρισης, ώστε να συμβάλλουν στην προώθηση αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας, στη δίκαιη οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική πρόοδο.
γ. Στον καθορισμό και την ανάδειξη της συλλογικής και της κοινωνικής ωφέλειας, μέσω της κάλυψης κοινωνικών αναγκών, ως συστατικά στοιχεία της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας.
Στο έξης, όπως προβλέπεται στο σχέδιο νόμου, πέραν των Κοινωνικών Συνεταιριστικών επιχειρήσεων ΚΟΙΝΣΕΠ και των συνεταιρισμών εργαζομένων, η ιδιότητα του «Φορέα Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας», θα αποδίδεται σε οποιοδήποτε νομικό πρόσωπο που λειτουργεί βάσει των εξής αρχών:
• εφαρμόζει δημοκρατικό σύστημα λήψης αποφάσεων, σύμφωνα με την αρχή ένα μέλος-μία ψήφος
• δεν αποδίδει προτεραιότητα στη μεγιστοποίηση και την ατομική ιδιοποίηση του κέρδους τους, να εφαρμόζει περιορισμούς στη διανομή κερδών και να επανεπενδύει μέρος τους σε δραστηριότητες που προάγουν τη συλλογική ή και την κοινωνική ωφέλεια, όπως ορίζονται στον παρόντα νόμο.
• προάγει την αρχή «ίση αμοιβή για ίσης αξίας εργασία»
• διαθέτει διοικητική αυτονομία έναντι κάθε τρίτου, αναφορικά με τη διαχείριση και την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της
• αποβλέπει στην οριζόντια και ισότιμη δικτύωση των συνεταιριστών, μέσω της δημιουργίας δικτύων και συστάδων, με σκοπό την ενδυνάμωση των οικονομικών δραστηριοτήτων και τη μεγιστοποίηση της παραγόμενης κοινωνικής ωφέλειας.
Επίσης, το νέο νομοσχέδιο επιχειρεί να διορθώσει τα κακώς κείμενα των κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων της προηγούμενης περιόδου. Οριοθετεί με μεγαλύτερη σαφήνεια τις σχέσεις εργασίας εντός των φορέων κοινωνικής οικονομίας, αυξάνει την πολιτική κινήτρων προς αυτούς αλλά ταυτόχρονα αυστηροποιεί το πλαίσιο ελέγχου τους.
Τέλος, στο νομοσχέδιο θεσμοθετείται Εθνική Επιτροπή και Κυβερνητική Επιτροπή για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, πρόβλεψη που αποτυπώνει ότι πράγματι η ανάπτυξη αυτού του πεδίου αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση.