Διαστάσεις χιονοστιβάδας παίρνει για μία ακόμα φορά η γνωστή στους ειδικούς φάρσα (hoax) του Facebook, όπου διακινείται δια των κοινοποιήσεων το κείμενο της φωτογραφίας, με την παραίνεση να το αντιγράψουν και να το επικολλήσουν αυτούσιο οι χρήστες σε δημοσίευση κατάστασης, για να προστατευθούν δήθεν από “κλοπή προσωπικών δεδομένων”.
Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι παρά το ότι το κείμενο αυτό είναι προφανές ότι είναι φάρσα, κανέναν από όσους το κοινοποιούν δεν παραξενεύει το γεγονός ότι το κείμενο του μηνύματος είναι αυτόματη μετάφραση από αυτόματο πρόγραμμα μετάφρασης, αλλά ούτε επίσης και το γεγονός ότι όσα αναφέρονται δεν βγάζουν κανένα νόημα στην Ελληνική ή σε άλλη γλώσσα!
Για παράδειγμα περιέχονται εκφράσεις όπως: “Αντιγραφή και επικόλληση να είναι στην ασφαλή μεριά“, ή “Το Facebook είναι πλέον μια δημόσια οντότητα“, ή “Το περιεχόμενο αυτού του προφίλ είναι είναι ιδιωτικό και εμπιστευτικές πληροφορίες”, κλπ.
Ποια είναι η πραγματικότητα;
Στην πραγματικότητα, πρόκειται για πολύ δημοφιλή φάρσα, η οποία στο χώρο του Facebook, εντοπίζεται ήδη από το 2009 με …200 εκατομμύρια κοινοποιήσεις, ενώ για πρώτη φορά καταγράφεται 10 χρόνια νωρίτερα, πριν ακόμα εμφανιστεί το Facebook, στα τέλη του 1999, με τη μορφή E-mail με το οποίο ζητείτο από τους χρήστες να το αποστείλουν στην … τοπική αστυνομία για να αποφύγουν τη σύλληψη!
Παρ’ όλα αυτά, συχνά πυκνά η φάρσα αυτή παίρνει τεράστιες διαστάσεις, όπως ακριβώς συνέβη και τις τελευταίες μέρες, αναγκάζοντας το Facebook να εκδώσει σχετική ανακοίνωση, όπου διευκρινίζει ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα με τα δεδομένα των χρηστών και ότι είναι απλά μια φάρσα.
Εντύπωση πάντως προκαλεί ακόμα και σε ειδικούς, το μέγεθος της ευπιστίας των χρηστών, σε παγκόσμια βάση, αλλά και η ταχύτητα με την οποία κάθε φορά απογειώνεται η διάδοση της φάρσας.
Υπολογίζεται ότι και αυτή τη φορά έγιναν παγκοσμίως πολλά δισεκατομμύρια κοινοποιήσεις!!!
Θεωρούμε περιττό να τονίσουμε το ότι δεν πρέπει να κοινοποιείτε αυτά τα απατηλά μηνύματα διότι αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να παρασύρονται άλλοι λιγότερο έμπειροι χρήστες και να πολλαπλασιάζεται το φαινόμενο χιονοστιβάδας, αλλά και να επιτείνεται η σύγχυση στους λιγότερο έμπειρους χρήστες.
Ας βοηθήσουμε όλοι να γίνει το διαδίκτυο λίγο πιο έγκυρο!
Επί της ουσίας, όπως πολλές φορές έχουμε επισημάνει, με την εγγραφή σας σε κάποια ιστοσελίδα, αποδέχεστε στο ακέραιο τους όρους που εκείνη (η ιστοσελίδα) καθορίζει. Αν θέλετε να προστατεύσετε ουσιαστικά τα προσωπικά σας δεδομένα, ΜΗ ΤΑ ΑΝΕΒΑΖΕΤΕ!!!!
Epirus News