Με μια πολιτική πρωτοβουλία της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Ιωαννιτών, επιχειρείται για πρώτη φορά να γίνει ουσιαστική υπέρβαση του χρόνιου προβλήματος που αφορά στη λίμνη Παμβώτιδα και δεν είναι άλλο από τον πολυκερματισμού των αρμοδιοτήτων, διαφόρων φορέων.
Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης και ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, με κοινή τους επιστολή κάλεσαν χθες γύρω από το ίδιο «τραπέζι», τους φορείς του τόπου που εμπλέκονται στην υπόθεση της λίμνης κι έλαβαν την πολιτική απόφαση να δράσουν συντονισμένα και βάση κοινών αποφάσεων, για τη σωτηρία της λίμνης Παμβώτιδας.
Ο κάθε φορέας θα καταθέσει όποια γνώση, εμπειρία, μελέτες κ.λ.π. διαθέτει και θα συσταθεί Επιστημονική Επιτροπή που θα δίνει τις κατευθύνσεις για τη λήψη των πολιτικών αποφάσεων που αφορούν στις ιεραρχημένες ενέργειες και δράσεις για τη λίμνη.
Οι πέντε φορείς οι οποίοι συμμετείχαν στη σημερινή πρώτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Ηπείρου ήταν :
1. Περιφέρεια Ηπείρου δια του Περιφερειάρχη, Αλέξανδρου Καχριμάνη
2. Δήμος Ιωαννιτών δια του Δημάρχου, Θωμά Μπέγκα και των Αντιδημάρχων, Θανάση Μανταλόβα, Γιάννη Λιόντου και Παντελή Κολόκα
3. Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας, δια της προέδρου του ΓΟΕΒ, Αθανασίας Νάστου
4. Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων δια του καθηγητή Χημείας Ιωάννη Κωνσταντίνου και
5. Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας, δια του Προέδρου, Πέτρου Τσουμάνη και της επιστημονικής συνεργάτιδας Κατερίνας Χιωτέλη
Συντονισμός, ιεράρχηση και κοινή δράση για την Παμβώτιδα
«Η λίμνη Παμβώτιδα είναι το ‘διαμάντι’ του τόπου μας και δεν έχει άλλη υπομονή. Πρέπει εδώ και τώρα να δράσουμε στη σωστή κατεύθυνση ώστε να σώσουμε το οικοσύστημα της λίμνης και ταυτόχρονα να αναβαθμίσουμε όλο το περιβάλλον της περιοχής μας.
Σε αυτή την κατεύθυνση πήραμε μια κοινή πρωτοβουλία Περιφέρεια και Δήμος, Περιφερειάρχης και Δήμαρχος, να καλέσουμε τους πέντε φορείς του τόπου που είναι συνυπεύθυνοι ουσιαστικά για τη σωτηρία της λίμνης για να δράσουμε από κοινού για τη σωτηρία της λίμνης. Οφείλουμε για τέτοια μεγάλα ζητήματα να επιδιώκουμε κοινή δράση, γιατί αφενός εμπλουτίζουμε τη γνώση μας και μπορούμε να παίρνουμε σωστές αποφάσεις και αφετέρου ενισχύουν τη δυναμική των αιτημάτων του τόπου στην κεντρική εξουσία», υπογράμμισε στις δηλώσεις του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας.
Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου μίλησε για μια άριστη πρώτη συνάντηση που είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή την πολιτική απόφαση για τον κοινό βηματισμό προς όφελος του τόπου.
Όπως δήλωσε ο κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, «το θέμα της λίμνης είναι ένα θέμα που μας ‘καίει’ όλους. Έγινε μια πολύ καλή και μεγάλη συζήτηση για όλα τα θέματα. Η συζήτηση πήγε πολύ καλά. Έγινε μια ανάλυση από τον κάθε Φορέα και εμείς ως Περιφέρεια κάναμε μια ανασκόπηση των ενεργειών που έγιναν από το 2003 (ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση) μέχρι σήμερα. Ο, τι στοιχείο υπάρχει, μέχρι το τελευταίο που έχουμε κάνει, το master plan, παραδίνεται πλέον στην Επιστημονική Επιτροπή. Για να προχωρήσουν τα πράγματα, σε όλες τις μελέτες που έχουν γίνει, σε ο, τι υπάρχει και δεν υπάρχει, θα αποφασίζουν οι επιστήμονες και εμείς πολιτικά θα παίρνουμε τις αποφάσεις για τα περαιτέρω. Πιστεύω ότι ήταν πολύ χρήσιμη η συνάντηση, πλέον θα πιάσουμε ένα βηματισμό όλοι μαζί και νομίζω ότι θα έχει όφελος ο τόπος».
Οριοθετώντας τα επόμενα βήματα, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων σημείωσε ότι η πρώτη συνάντηση έγινε σε πολιτικό επίπεδο όπου ελήφθη η πολιτική απόφαση «να δράσουμε από κοινού όλοι για τη σωτηρία της λίμνης». Ο κάθε φορέας θα καταθέσει στο κοινό τραπέζι όλη τη γνώση και την εμπειρία σχετικά με τις δράσεις που πρέπει να εξελιχθούν για τη σωτηρία της λίμνης και θα λειτουργήσει μια Επιστημονική Επιτροπή με έναν επιστημονικό εκπρόσωπο από κάθε φορέα η οποία θα εργαστεί για την επεξεργασία όλων των στοιχείων που θα κατατεθούν, ώστε – όπως είπε ο κ. Μπέγκας « να καταλήξουμε σε κοινές προτάσεις για το ποιες ενέργειες και δράσεις πρέπει να γίνουν για τη σωτηρία της λίμνης, να ιεραρχηθούν να κοστολογηθούν και στη συνέχεια από κοινού θα προχωράμε μία -μία τις ενέργειες για να μπορέσουμε να κάνουμε τα σωστά βήματα».
Υπέρβαση στον πολυκερματισμό αρμοδιοτήτων
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν προβληματίζει Περιφέρεια και Δήμο ο πολυκερματισμός αρμοδιοτήτων γύρω από τη λίμνη και το κατά πόσο είναι εφικτός ο συντονισμός, τόσο ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, όσο και ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, τόνισαν ότι αυτό ακριβώς σηματοδοτεί η κοινή πρωτοβουλία, δηλαδή την υπέρβαση σε μια κατάσταση που δημιούργησε το κεντρικό κράτος.
Όπως είπε ο κ. Καχριμάνης «Πολιτικά σήμερα δύο φορείς ήμασταν εδώ – η Περιφέρεια και ο Δήμος- κι αυτό λέει πολλά. Από κει και πέρα το πανεπιστήμιο θα δώσει την επιστημονική του διάσταση και οι άλλοι φορείς που είναι επιστημονικοί. Εμείς είμαστε οι πολιτικοί φορείς που δίνουν λόγο στους πολίτες. Σήμερα πήγαμε άριστα και καταλήξαμε στο ζητούμενο. Να αναλάβουν οι επιστήμονες κι εμείς να πάρουμε τις πολιτικές αποφάσεις».
Στο ίδιο ερώτημα ο κ. Μπέγκας απάντησε πως «την ευθύνη για το νομοθετικό πλαίσιο που κατακερματίζει τις αρμοδιότητες – και άρα δε προσφέρει αποτελεσματικότητα- την έχει το κράτος που νομοθετεί κι έχει φέρει τα πράγματα μέχρι εδώ. Εμείς προσπαθώντας να υπερβούμε αυτή την κατάσταση αποφασίσαμε πολιτικά ότι πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και τις γνώσεις μας. Θα παίρνουμε από κοινού τις αποφάσεις και αναλόγως ποιος έχει την αρμοδιότητα θα προχωράει στην επόμενη ενέργεια. Κάνουμε στην ουσία μια υπέρβαση: κρατάει ο καθένας τις αρμοδιότητες του και κάνει εφαρμογή των κοινών αποφάσεων».