Ο πολιτισμός “γέφυρα” συνεργασιών
Η πορεία υλοποίησης των κοινών δράσεων που υλοποιούνται στους αρχαιολογικούς χώρους της Δωδώνης και της Φοινίκης, αποτέλεσαν το αντικείμενο τεχνικής συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στη Φοινίκη της Αλβανίας.
Οι δύο Δήμοι υλοποιούν το έργο “MileSTONES” το οποίο χρηματοδοτείται από το διασυνοριακό πρόγραμμα ΙΡΑ Ελλάδα – Αλβανία.
Στην τεχνική συνάντηση συμμετείχαν εκ μέρους του Δήμου Δωδώνης, ο Δήμαρχος Χρήστος Ντακαλέτσης, ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Θεοχάρης και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Μετείχε αντίστοιχη αντιπροσωπεία του Δήμου Φοινίκης όπως και εκπρόσωποι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εθνικού Πολιτισμού Αυλώνας, που αποτελούν εταίρους του έργου.
Οι σημαντικότερες δράσεις που υλοποιούνται μέσω του συγκεκριμένου έργου, αφορούν στην εγκατάσταση συστημάτων για την πυροπροστασία των αρχαίων θεάτρων, τη δημιουργία σημείων πολιτιστικής ενημέρωσης, στην ανάπτυξη δράσεων πληροφόρησης και στην ενίσχυση της τουριστικής ταυτότητας των δύο περιοχών.
Ο Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης, σημείωσε ότι η υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος, με σημείο αναφοράς, δύο σπουδαία αρχαιολογικά μνημεία, αποδεικνύει ότι ο πολιτισμός μπορεί να αποτελέσει γέφυρα συνεργασίας προς όφελος και των δύο περιοχών.
Στην κατεύθυνση αυτή και με δεδομένη την εμπειρία που έχει υπάρξει μέχρι σήμερα, ο Δήμος Δωδώνης, προετοιμάζεται ήδη για την υποβολή προτάσεων σε δράσεις της νέας προγραμματικής περιόδου.
Η συνεργασία με το Δήμο Φοινίκης μπορεί να συνεχιστεί και με βάση το έργο που υλοποιείται σήμερα να σχεδιαστεί μία νέα πρόταση που θα συμβάλλει στην περαιτέρω ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων.
Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Φοινίκης Λεωνίδας Χρήστου, εξέφρασε την ικανοποίησή του από τη συνεργασία με το Δήμο Δωδώνης και την πρόθεση αυτή να έχει συνέχεια και τα επόμενα χρόνια.
Ο αρχαιολογικός χώρος Φοινίκης, αποτελεί σημείο αναφοράς για την περιοχή και η ανάδειξή του, μετά από δεκαετίες εγκατάλειψης, είναι βασική προτεραιότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Η αντιπροσωπεία του Δήμου Δωδώνης, επισκέφθηκε τον αρχαιολογικό χώρο και είχε την δυνατότητα να δει από κοντά τα έργα που υλοποιούνται και την πορεία των ανασκαφών.
Η Φοινίκη αποτέλεσε ένα από τα βασικότερα κέντρα της αρχαίας Χαονίας. Η ιστορία και ο αρχαιολογικός της πλούτος δεν έχουν αποκαλυφθεί ακόμη καθώς η έρευνα βρίσκεται σε αρχικό στάδιο ενώ κατά καιρούς ο χώρος υπέστη καταστροφές, με τελευταία την πυρκαγιά πριν από λίγα χρόνια.
Στο χώρο εκτελούνται ανασκαφικές εργασίες από ομάδα του Πανεπιστημίου της Μπολόνια και το Αλβανικό Ινστιτούτο Αρχαιολογίας.
Η ανασκαφή της Αγοράς, της Βασιλικής, του αρχαίου θεάτρου, της γειτονιάς των ιδιωτικών κτιρίων και της νεκρόπολης, είναι οι σημαντικότερες και έχουν δώσει σημαντικά ευρύματα.