Ανοιχτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό της χώρας Αλέξη Τσίπρα απέστειλε ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος το πρωί της Δευτέρας(11/04/2016) στην οποία εκφράζει τις ενστάσεις του για τον τρόπο υλοποίησης των προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας από το αρμόδιο Υπουργείο.
Στην επιστολή του ο Δήμαρχος Ζίτσας αναφέρει τα εξής:
«Κύριε Πρωθυπουργέ,
Με την παρούσα επιστολή μου θα ήθελα να εκφράσω την έντονη δυσαρέσκειά μου για τους χειρισμούς του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην εφαρμογή των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας. Απευθύνομαι σε εσάς προσωπικά καθώς η προσπάθειά μου να επικοινωνήσω εκ του σύνεγγυς με την αρμόδια αναπληρώτρια Υπουργό Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου κατά την επίσκεψή της στα Ιωάννινα δεν τελεσφόρησε λόγω πίεσης χρόνου, όπως με ενημέρωσαν από το γραφείο της, απαντώντας στο σχετικό έγγραφο αίτημά μου.
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Είναι η πρώτη φορά φέτος που τα συγκεκριμένα προγράμματα δεν υλοποιούνται ταυτόχρονα σε όλους τους φορείς της αυτοδιοίκησης, αλλά «πιλοτικά» σε ορισμένους δήμους της χώρας.
Μάλιστα η «πιλοτική» εφαρμογή θα γίνει και αυτή σε δύο φάσεις. Από την Περιφέρεια Ηπείρου εντάχθηκαν μόνο οι Δήμοι Άρτας (Α΄ φάση) και Πρέβεζας (Β’ φάση), γιατί σύμφωνα με την αρμόδια Αναπληρώτρια Υπουργό Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου «χρησιμοποιήθηκε συγκεκριμένη μεθοδολογία, ώστε, να δίνεται προτεραιότητα σε δήμους που συνδυαστικά παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά ανεργίας και μακροχρόνιας ανεργίας, καθώς και αυξημένη ποσοστιαία μεταβολή της μακροχρόνιας ανεργίας».
Ως Δήμος βέβαια μετά τις ανακοινώσεις της Υπουργού στις (15/03/2016) απευθυνθήκαμε στις αρμόδιες υπηρεσίες ΕΛΣΤΑΤ και ΟΑΕΔ προκειμένου να μας δώσουν τα στοιχεία που επεξεργάζονται ώστε να έχουμε με τον πιο έγκυρο τρόπο την κατάταξη του Δήμου Ζίτσας στους πίνακες με τα ποσοστά ανεργίας. Οι απαντήσεις τους, οι οποίες είναι στη διάθεσή σας, δεν ενισχύουν την αιτιολογία της Υπουργού. Βέβαια ως αρμόδια Υπουργός ενδεχομένως να έχει πρόσβαση σε διαφορετικά στοιχεία και οι συνεργάτες της να χρησιμοποιούν άλλη μεθοδολογία επεξεργασίας των στοιχείων με τα οποία έγινε και η επιλογή των τυχερών… Δήμων.
Μετά τα παραπάνω και αφού, στις συναντήσεις της με το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ η Αναπληρώτρια Υπουργός ξεκαθάριζε πως πλέον θα υλοποιηθούν μόνο τα νέα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας εξέφρασα δημόσια με δηλώσεις μου την έντονη ανησυχία μου τόσο για τον τρόπο που έγινε η επιλογή των Δήμων όσο και για το πώς οι υπόλοιποι θα ανταποκριθούμε στις ανάγκες που προκύπτουν ειδικά το καλοκαίρι στους τομείς καθαριότητας και πρασίνου.
Την Παρασκευή (08/04/2016) η κα. Αντωνοπούλου με δελτίο τύπου διευκρίνιζε τα εξής: «Η επιλογή των Δήμων για την πιλοτική φάση του προγράμματος έχει ολοκληρωθεί και επομένως η πληροφόρηση περί εφαρμογής του προγράμματος σε άλλους Δήμους, πλην εκείνων που ήδη έχουν ανακοινωθεί, είναι παραπληροφόρηση και δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα».
Μερικά εικοσιτετράωρα αργότερα και συγκεκριμένα το απόγευμα της Κυριακής (10/4/2016) σε συνέντευξη τύπου στα Ιωάννινα ανακοίνωνε «την επέκταση του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας σε όλους τους Δήμους της χώρας, με χρονικό ορίζοντα το Σεπτέμβριο».
Αντιφατικές και αντικρουόμενες ανακοινώσεις από το ίδιο πρόσωπο με διαφορά μερικών ωρών.
Όπως αντιλαμβάνεστε οι μέχρι σήμερα χειρισμοί από πλευράς της ηγεσίας του Υπουργείου, μας καθιστούν δύσπιστους, τόσο ως προς την αντικειμενικότητα των κριτηρίων με τα οποία επιλέγησαν οι Δήμοι που θα υλοποιηθούν τα προγράμματα, όσο και ως προς την τήρηση των λεγομένων και των δεσμεύσεων.
Οι ανακοινώσεις της Υπουργού περί εφαρμογής των προγραμμάτων από το Σεπτέμβριο δεν με κάνει να εφησυχάζω και αυτό γιατί:
– Χάνουμε το διάστημα των θερινών μηνών όπου γίνεται και ο κύριος όγκος των εξωτερικών εργασιών στους τομείς καθαριότητας και πρασίνου
– Δημιουργούμε τεράστια ανασφάλεια σε μεγάλη μερίδα πολιτών που είναι άνεργοι και περιμένουν ως «μάνα εξ ουρανού» τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας.
– Βέβαια το πρόβλημα της ανεργίας δεν επιλύεται με τα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας, ούτε οι Δήμοι μπορούμε να καλύψουμε τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες μας σε προσωπικό.
– Όμως όλα τα προηγούμενα χρόνια με την υλοποίησή τους ανακουφίζαμε πρόσκαιρα εκατοντάδες συμπολίτες μας που μαστίζονται από το φάσμα της ανεργίας και ταυτόχρονα καλύπταμε κενά σε υπηρεσίες των Δήμων που έχουν άμεσο αντίκτυπο στις τοπικές κοινωνίες και τους δημότες.
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Ζητώ τη δική σας συνδρομή και παρέμβαση προκειμένου να αρθούν οι όποιες αδικίες στην υλοποίηση των προγραμμάτων Κοινωφελούς εργασίας και για να μην αισθανόμαστε Δήμοι δεύτερης κατηγορίας, επαίτες των προγραμμάτων που δικαιούμαστε και υλοποιούμε προς όφελος των δημοτών μας.»
Ο Δήμαρχος Ζίτσας,
Μιχάλης Πλιάκος