Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «ΕΣΠΑ 2014-2020 -Επιχειρησιακό Πρόγραμμα: «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή 8 Απριλίου στο Επιμελητήριο Άρτας.
Τα στελέχη της Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Ηπείρου και Ιονίων Νήσων παρουσίασαν και ανέπτυξαν τις νέες δράσεις του ΕΠΑνΕΚ, ενώ δέχθηκαν σειρά ερωτήσεων από το παριστάμενο κοινό.
Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας κ. Χρήστος Παπάζογλου υποστηρίζοντας πως ήρθε ο καιρός η κεντρική Διοίκηση να δώσει ίσες ευκαιρίες ανάπτυξης στην Περιφέρεια και τα τοπικά προϊόντα που παράγονται εδώ.
«Τώρα είναι η ώρα της ελληνικής περιφέρειας. Αν πρέπει να προσελκύσουμε επενδύσεις αυτές θα πρέπει να πραγματοποιηθούν στην ελληνική περιφέρεια. Αν μιλάμε για μεγάλα έργα υποδομής αυτά θα πρέπει να πραγματοποιηθούν στην επαρχία. Τα λέω αυτά γιατί η Αθήνα ότι είχε να δώσει, το έδωσε. Κι αν θέλετε το αθηνοκεντρικό κράτος μας οδήγησε στη σημερινή κατάσταση. Η ελληνική επαρχία διαθέτει μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα.
Πλουτοπαραγωγικούς πόρους, φυσικά πλεονεκτήματα και δεξιότητες των παραγωγών μας, ποιοτικό ανθρώπινο δυναμικό, που διψάει για διάκριση και έχει διατηρήσει αναλλοίωτα χαρακτηριστικά, όπως είναι η εργατικότητα και το φιλότιμο. Αλλά και το ανήσυχο πνεύμα, που είχε ως αποτέλεσμα να επιβιώσει η ελληνική επαρχία όταν ξεχάστηκε από το αθηνοκεντρικό κράτος», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο Χρήστος Παπάζογλου αναφέρθηκε εξάλλου στην απήχηση που είχαν τα εργαλεία του ΕΣΠΑ 2007-2013 στην παροχή κινήτρων για την έναρξη νέας δραστηριότητας στην περιοχή της Άρτας. Όπως είπε, εντάχθηκαν προς χρηματοδότηση 153 προτάσεις από την Π.Ε. Άρτας, συνολικού προϋπολογισμού 14 εκ. ευρώ. Από αυτά τα 8 εκατ. 698 χιλ. ευρώ αφορούν στη Δημόσια Δαπάνη.
Επίσης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου υποστήριξε πως οι επιχειρηματίες και οι εν δυνάμει επενδυτές θέλουν λιγότερη γραφειοκρατία, απλούστερες και ταχύτερες διαδικασίες για την κατάθεση φακέλων, τις αξιολογήσεις και την ένταξη στις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ ( ΣΕΣ 2014-2020),καθαρή αξιολόγηση και ξεκαθάρισμα του μητρώου μελετητών, αλλά και πιο γρήγορη καταβολή των δόσεων στη συγχρηματοδότηση των έργων που εγκρίνονται.
ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ – ΕΣΤΙΑΣΗ:
Σε ότι αφορά τους τομείς που περιλαμβάνουν οι δράσεις επισήμανε πως κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο μετά από επτά χρόνια οικονομικής κρίσης , θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα και για τις επιχειρήσεις εστίασης και λιανικού εμπορίου, οι οποίες αποκλείονται από τις προκηρυχθέντες δράσεις.
«Τα παράπονα και οι εκκλήσεις των μελών μας για παρέμβαση είναι πολλές και συνεχείς και θεωρούμε πως το υπουργείο θα πρέπει να επανεξετάσει και να επαναφέρει τις χρηματοδοτήσεις σε ένα τουλάχιστον μέρος των εταιρειών αυτού του είδους. Τουλάχιστον, για περιοχές όπως η Άρτα που είναι μια από τις πιο μειονεκτικές περιφέρειες της Ελλάδας και της Ευρώπης. Το θέσαμε στον κ. Χαρίτση κατά την επίσκεψή του στην Άρτα. Καλούμε και τη Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων να προωθήσει το εν λόγω αίτημα».
Σε ότι αφορά στη Δράση «Νεοφυής Επιχειρηματικότητα», υποστήριξε πως τα κριτήρια που έχουν τεθεί αποκλείουν το μεγαλύτερο μέρος των επενδυτών. «Συμφωνούμε να προωθείται η καινοτομία, αλλά σε λογικά πλαίσια. Εδώ βλέπουμε να επιδοτείται ο βαθμός πρωτοτυπίας, τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας, οι διακρίσεις προϊόντων σε διεθνείς διαγωνισμούς κά., που είναι προϋποθέσεις που αφορούν από λίγους έως ελάχιστους. Νομίζω πως πρέπει να επανεξετασθεί η συγκεκριμένη δράση».
Αναφορικά με τη δράση “Ενίσχυση τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων” επισήμανε πως θα πρέπει να αυξηθεί το ποσοστό επιδότησης για μειονεκτικές περιοχές όπως η Άρτα. Επίσης, επισήμανε πως θα πρέπει να προκηρυχθεί και νέα Δράση για νέες επιχειρήσεις στον κλάδο του Τουρισμού.
Δημοφιλείς χαρακτήρισε και τις τέσσερις νέες δράσεις που έχουν προκηρυχθεί η Διευθύντρια της Διαχειριστικής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Ηπείρου και Ιονίων Νήσων κ. Μάγδα Πετροπούλου, αναφέροντας ωστόσο πως αν και ο κόσμος θέλει να επενδύσει φοβάται και έχει πολλά ερωτήματα, που χρειάζονται διευκρινιστικές απαντήσεις.
«Η Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων είναι εταίρος 16 επιμελητηρίων. Συνεπώς είναι χρέος μας να μεσολαβούμε ως ενδιάμεσος φορέας μεταξύ υπουργείου και επενδυτών. Παρόλο που δεν έχουμε αναλάβει επισήμως, είμαστε εδώ για να αφουγκραστούμε την αγωνία των επενδυτών και να συγκεντρώσουμε όλα τα ερωτήματα και τις απορίες και να τα μεταφέρουμε στο υπουργείο».
Σε ότι αφορά την Π.Ε. Άρτας, η κα Πετροπούλου συμφώνησε με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, πως κάποιες από τις προκηρυχθέντες δράσεις, όπως αυτή του τουρισμού, δεν προσφέρεται ως η καλύτερη δυνατή για την κάλυψη των αναγκών του νομού. Όσο αφορά την απορρόφηση η κα Πετροπούλου ανάφερε ότι: «Στην αρχή η Άρτα πορευόταν δειλά, τώρα δείχνει ότι κάτι κάνει», και κάλεσε τους επενδυτές να τολμήσουν. «Τολμάτε να επιχειρείται. Ούτως ή άλλως, όποιος τολμά να επιχειρεί σήμερα είναι ήρωας», συμπλήρωσε.
Σχολιάζοντας τις νέες δράσεις, η Διευθύντρια της Διαχειριστικής επισήμανε πως η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων μειώνει σημαντικά τη γραφειοκρατία, αφού μόνον όσοι τελικά επιλεγούν θα καταθέσουν φυσικό φάκελο. Επίσης, ανέφερε πως αν και τα κριτήρια είναι πιο αυστηρά από άλλες φορές, υπάρχει ποικιλία τόσο στις δαπάνες όσο και στα ΚΑΔ. «Βέβαια όλα θα κριθούν εκ του αποτελέσματος και θέλω να πιστεύω πως θα έχουμε επιτυχία στις εντάξεις και στην Άρτα», τόνισε.
Τέλος, συνέστησε προσοχή στην προετοιμασία του Φυσικού Φακέλου και υποσχέθηκε βοήθεια στην τεκμηρίωση των Επιχειρηματικών Σχεδίων.
Ακολούθησε λεπτομερής παρουσίαση των τεσσάρων δράσεων του ΕΠΑνΕΚ από τα στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής.