Δόθηκε στη δημοσιότητα η πλήρης έκθεση αξιολόγησης της Επιτροπής Επιλογής της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για το 2021.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους Γιαννιώτες παρουσιάζουν η αξιολόγηση και οι λόγοι απόρριψης της πρότασης του Δήμου μας, καθώς, όπως θα φανεί παρακάτω, δείχνουν όλη την διαχρονική κακή διαχείριση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς από τις Δημοτικές Αρχές, την εσωστρέφειά τους και την έλλειψη συνεργασίας μεταξύ του Δήμου και των Δημοτών του.
Διαβάζοντας την έκθεση, βλέπουμε κατ’ αρχήν την επιτροπή να σημειώνει ότι «δεν υπάρχει στο προτεινόμενο πρόγραμμα κανένα συνεκτικό καλλιτεχνικό όραμα· το πρόγραμμα είναι πιο κατάλληλο για μια ετήσια εκδήλωση που βασίζεται σε φεστιβάλ τεχνών», υποδηλώνοντας ότι δεν έγινε κατανοητό ούτε καν το πνεύμα πάνω στο οποίο θα έπρεπε να κινηθεί η πρόταση για την ανάληψη της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Η Δημοτική Αρχή παρέδωσε ένα φτωχό, ομφαλοσκοπικό πρόγραμμα, κατάλληλο μόνο για ετήσιο τοπικό φεστιβάλ, και με κόστος 24 εκατομμύρια ευρώ!
Και η επιτροπή συνεχίζει, αναφέροντας ότι «μεγάλη έμφαση δίνεται στην πολιτιστική κληρονομιά και τη λαογραφία με μικρότερη έμφαση στον σύγχρονο πολιτισμό». Από την φράση αυτή είναι προφανές ότι για μια ακόμη φορά, η διοίκηση του Πνευματικού Κέντρου αλλά και όλοι οι εμπλεκόμενοι αδυνατούν να αντιληφθούν την σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία και μένουν αγκυλωμένοι σε μία παλαιολιθική, γραφική νοοτροπία που τους κάνει ακατάλληλους για εκπροσώπους και οργανωτές του πολιτισμού της πόλης μας.
Όμως η επιτροπή προχωρά και πιο πέρα, σε μια έμμεση αλλά σαφή καταγγελία για διάκριση μεταξύ των «δικών μας» καλλιτεχνών και των «άλλων». Συγκεκριμένα αναφέρει ότι «Παρά το γεγονός ότι η πρόταση έπρεπε να είχε γίνει συνεργατικά από τις διοικήσεις των πνευματικών φορέων της πόλης, η επιτροπή δεν πείστηκε για την υποστήριξη και την περαιτέρω ανάπτυξη ανεξάρτητων καλλιτεχνών και ομάδων, τομέας που είναι ιδιαίτερα σημαντικός».
Και συνεχίζει η έκθεση, τονίζοντας για ακόμη μία φορά την έλλειψη οράματος και εξωστρέφειας όσων ασχολήθηκαν με την σύνταξη της πρότασης: «Η Ευρωπαϊκή διάσταση της πρότασης ήταν ελάχιστα αναπτυγμένη για ένα τέτοιο πρόγραμμα… και η επιτροπή δεν πείστηκε ότι το προταθέν πρόγραμμα θα οδηγούσε σε μια αναπτυσσόμενη κατανόηση της πολιτιστικής ποικιλίας της Ευρώπης. Το πρόγραμμα έδινε και πάλι έμφαση κυρίως στην πολιτιστική παραγωγή της πόλης». Οι προτάσεις που ως Δημοτική Παράταξη είχαμε κάνει για κινητοποίηση της ομογένειας, για εξωστρεφή προσανατολισμό καθώς και για συμμετοχή όλων των δημοτών αλλά κι όσων θα μπορούσαν να βοηθήσουν, είχαν απαξιωθεί. Το αποτέλεσμα είναι η ίδια η Επιτροπή Επιλογής να μας «τρίψει στα μούτρα» την απομόνωση της πόλης μας από όλο το διεθνές πολιτιστικό περιβάλλον και την έλλειψη επικοινωνίας ακόμη και με τους Ηπειρώτες της διασποράς.
Δύο από τα κυριότερα συστατικά της πρότασής θα έπρεπε να είναι, σύμφωνα με τις οδηγίες, η αναφορά στους τρόπους με τους οποίους θα αναπτύσσαμε τον αριθμό των συμμετεχόντων και του κοινού που θα συμμετείχε στις εκδηλώσεις και οι οποίοι θα έπρεπε να προέρχονται από όλη την Ευρώπη καθώς και οι τρόποι που θα εξασφαλίζαμε την εισαγωγή και την υποστήριξη της πολιτιστικής εκπαίδευσης στα σχολεία. Ακόμη και για αυτά τα στοιχειώδη θέματα η άποψη της επιτροπής πρέπει να προκαλεί ντροπή στην Δημοτική Αρχή μας: «Το τεύχος παρουσίασης της υποψηφιότητας είχε περιορισμένα στοιχεία για την ανάπτυξη του ακροατηρίου καθώς και για την εισδοχή της πολιτιστικής εκπαίδευσης στα σχολεία». Αφαιρώντας την ευγενική γλώσσα της σύνταξης, καταλαβαίνουμε όλοι μας πολύ καλά ότι η Δημοτική Αρχή και οι υπεύθυνοι του Πνευματικού Κέντρου ουδόλως νοιάστηκαν να φέρουν επισκέπτες στην περιοχή μας, καθώς καμία τέτοια πρόταση δεν περιλαμβάνεται στην παρουσίαση και καθόλου δεν ασχολήθηκαν με την εισαγωγή της πολιτιστικής εκπαίδευσης στα σχολεία μας, δύο δράσεις απαραίτητες αλλά και χρηματοδοτούμενες από την ΕΕ. Για άλλη μια φορά επέδειξαν την πλήρη άγνοιά τους για τις ανάγκες της πόλης και την πλήρη απομόνωσή τους από την αληθινή ζωή του Δήμου μας.
Τέλος, σε μία σειρά παρατηρήσεων, η επιτροπή απορρίπτει τον οικονομικό προϋπολογισμό, καθώς τον χαρακτηρίζει ανεδαφικό και «επικίνδυνο» ενώ εκφράζει και την απορία της για το 31% του προϋπολογισμού που θα πάει σε ενέργειες προώθησης, αναφέροντας χαρακτηριστικά «η επιτροπή θεωρεί ότι το 31% του προϋπολογισμού που θα διατεθεί για ενέργειες προώθησης είναι αξιοσημείωτα μεγαλύτερο από το αντίστοιχο ποσοστό των πρόσφατων Πολιτιστικών Πρωτευουσών και θα περιορίσει την εμβέλεια του προγράμματος».
Συνοψίζοντας, η επιτροπή ,με την έκθεση αξιολόγησης που παρέδωσε στην δημοσιότητα, επιβεβαίωσε την άποψη της Παράταξής μας αλλά και την άποψη των περισσότερων συνδημοτών μας για την διαχείριση της πολιτιστικής παραγωγής και του πολιτιστικού αποθέματος του Δήμου μας. Εξυπηρέτηση ημετέρων, εσωστρέφεια, έλλειψη επαφής με το ελληνικό και διεθνές πολιτιστικό περιβάλλον, κακή οικονομική διαχείριση, πλήρης έλλειψη συντονισμού και συνεργιών…
Αναφερθήκαμε και παλιότερα στις φημολογούμενες, αλλά τελικά αληθινές, έριδες που είχαν ξεσπάσει μεταξύ των εμπλεκομένων, στην ανικανότητα του Προέδρου του Πνευματικού Κέντρου να εκπροσωπήσει την πόλη μας, στην έλλειψη μιας συνεκτικής αλλά και αντιπροσωπευτικής ομάδας υποστήριξης.
Ως Δημοτική Παράταξη αλλά και ως Γιαννιώτες πολίτες δεν θα μας πείραζε αν χάναμε σε έναν διαγωνισμό στον οποίο θα διαθέταμε όλες μας τις δυνάμεις , επειδή οι ανταγωνιστές μας θα ήταν καλύτεροι. Μας πειράζει όμως και μας κάνει να αισθανόμαστε ντροπή που η ανικανότητα των ανθρώπων που ανέλαβαν να διεκδικήσουν για την πόλη μας τον τίτλο «Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021», κατέληξε σε αυτή την ταπεινωτική αξιολόγηση.