Απαιτείται χρηματοδότηση της Αυτοδιοίκησης από το κράτος εξαιτίας του προσφυγικού
Ο Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας, Προσχολικής Αγωγής και Αλληλεγγύης του Δήμου Ιωαννιτών, αναλαμβάνει μια σειρά από δράσης για τους πρόσφυγες, χωρίς αυτό, σε καμία περίπτωση, να αποβαίνει σε βάρος του κοινωνικού έργου που προσφέρει στους πολίτες του Δήμου Ιωαννιτών.
Οι κοινωνικές δομές του ΟΚΠΑΠΑ όχι μόνο συνεχίζουν να λειτουργούν απρόσκοπτα, αλλά το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία και νέων δομών, όπως τόνισε σε σημερινές του δηλώσεις ο πρόεδρος του Οργανισμού, Φίλιππος Τσουμάνης.
Όπως σημείωσε ο κ. Τσουμάνης «στο μέτρο του δυνατού και παρά τις μεγάλες δυσκολίες και τα προβλήματα που δημιουργεί η οικονομική κρίση και στην αυτοδιοίκηση, ο Δήμος Ιωαννιτών συνεχίζει να προσπαθεί για το καλύτερο».
Στο ΚΕΠΑΒΙ από Δευτέρα το Κέντρο Οργάνωσης Βοήθειας και δομή του ΟΚΠΑΠΑ στον καταυλισμό – Ανάγκη για εσώρουχα και παπούτσια
Το Κέντρο Οργάνωσης Βοήθειας μεταφέρεται από τον Ζωγράφειο Οίκο Ευγηρίας και θα λειτουργήσει από την Δευτέρα 4 Απριλίου στο κατάστημα 122 του ΚΕΠΑΒΙ υπό την ευθύνη του ΟΚΠΑΠΑ , καθώς έχει την τεχνογνωσία και το προσωπικό για να ανταπεξέλθει στον αυξημένο όγκο δουλειά που απαιτεί αυτή η διαδικασία με τη στήριξη πάντα των εθελοντών που έχουν προσφέρει έως σήμερα πολύτιμη συνδρομή.
Παράλληλα από τη Δευτέρα ο ΟΚΠΑΠΑ θα θέσει σε λειτουργία – σε μόνιμη βάση- στο Κέντρο Φιλοξενίας του Κατσικά ένα χώρο στελεχωμένο με κοινωνική λειτουργό, νοσηλεύτρια, ψυχολόγο και οικιακή βοηθό.
Όπως είπε και ο κ. Τσουμάνης, «η κοινωνική ευαισθητοποίηση στην περιοχή μας είναι πολύ μεγάλη και η προσφορά των συμπολιτών μας συγκινητική. Με τη βοήθεια συμπολιτών, εθελοντών και οργανώσεων, καλύψαμε και καλύπτουμε διαρκώς μεγάλο μέρος των αναγκών που υπάρχουν».
Στο ΚΕΠΑΒΙ (όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα στο Ζωγράφειο) θα λειτουργεί ένα κέντρο συλλογής όπου παραδίδουν την ανθρωπιστική βοήθεια μεμονωμένα συμπολίτες ή και άλλοι φορείς που τη συγκεντρώνουν και στη συνέχεια οργανώνεται και συσκευάζεται σε δέματα που μοιράζονται στοχευμένα, σύμφωνα με την καταγραφή αναγκών που γίνεται καθημερινά σε κάθε σκηνή στον καταυλισμό του Κατσικά, αλλά και σε άλλα κέντρα φιλοξενίας στην περιοχή μας, όταν αυτή ζητηθεί.
Η λίστα που έχει ανακοινωθεί για τα προσφερόμενα είδη εξακολουθεί να ισχύει, ωστόσο οι μεγαλύτερες ανάγκες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή σύμφωνα με την καταγραφή είναι σε εσώρουχα και παπούτσια για άντρες, γυναίκες, και παιδιά.
Η συλλογή θα συνεχίσει να γίνεται με το ίδιο ωράριο, από Δευτέρα έως Παρασκευή και από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.
Αναγκαίες υποδομές υγιεινής στον καταυλισμό – Αναγκαία η χρηματοδότηση του Δήμου για το προσφυγικό
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο Κέντρο Φιλοξενίας προσφύγων στον Κατσικά, είναι το θέμα της Υγιεινής», όπως τόνισε ο κ. Τσουμάνης. Επανέλαβε πως είναι επιτακτική ανάγκη στο να γίνουν στο χώρο αυτό διάφορες παρεμβάσεις που αφορούν ύδρευση, ντουζιέρες, αποχέτευση, καθαριότητα.
Ο Δήμος Ιωαννιτών έχει θέσει επιτακτικά στην κυβέρνηση το θέμα της οικονομικής ενίσχυσης. Θα πρέπει το κεντρικό συντονιστικό όργανο που έχει ορίσει η πολιτεία να αποφασίσει άμεσα πως θα λυθούν αυτά τα πολύ σημαντικά προβλήματα που σχετίζονται με την υγιεινή και αν τα αναθέσει στην Αυτοδιοίκηση, είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να μεριμνήσει και για τη χρηματοδότηση της.
Αναφερόμενος στις ανάγκες για γιατρούς και υλικά ο κ. Τσουμάνης ανέφερε μεταξύ άλλων πως «πολλοί συμπολίτες μας γιατροί προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους. Έως σήμερα ο ΟΚΠΑΠΑ παρείχε φαρμακευτικό και υγιεινομικό υλικό για τις ανάγκες των προσφύγων τόσο στον Κατσικά όσο και στην Κόνιτσα». Ωστόσο, όπως τόνισε- όλα αυτά έχουν συγκεκριμένα όρια και θα πρέπει να υπάρξει οργάνωση από το κράτος.
Πάντως για θέματα που σχετίζουν με τη βελτίωση των συνθηκών υγιεινής στο κέντρο φιλοξενίας του Κατσικά, ο Δήμος Ιωαννιτών θα καταθέσει την εισήγηση του και τις προτάσεις του, στη συνεδρίαση του τοπικού συντονιστικού οργάνου που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή.
Χρειάζονται πόροι και προσωπικό
«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να κάνουμε τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων καλύτερες και πιο ανθρώπινες, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την στήριξη των αδύναμων κοινωνικών ομάδων του Δήμου μας. Θα συνεχίσουμε παρά τα προβλήματα», είπε στις δηλώσεις του ο κ. Τσουμάνης.
Και τα προβλήματα είναι δύο: πόροι και προσωπικό.
Αναφερόμενος στο οικονομικό θέμα, ο κ. Τσουμάνης τόνισε πως «δεν μπορεί ο Δήμος να κάνει ήδη μια σειρά από δράσεις και ενέργειες στον καταυλισμό ή να αναλαμβάνει και επιπλέον δράσεις χωρίς χρηματοδότηση. Υπάρχει κυβέρνηση, υπάρχουν πόροι για το προσφυγικό, έχουν υποχρέωση να τους διαθέσουν και στην αυτοδιοίκηση. Έχουν υποχρέωση να προστατεύσουν και την αυτοδιοίκηση και ήδη επίμονα ο Δήμαρχος έχει απευθυνθεί στα Υπουργεία για το θέμα αυτό».
Το άλλο μεγάλο θέμα σχετίζεται με το προσωπικό και όπως είπε ο πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ «για ένα καταυλισμό 1.300 ατόμων και εν αναμονή και άλλων, δεν έχει διατεθεί ούτε ένα άτομο». Τόνισε ότι ένας Δήμος του μεγέθους του Δήμου Ιωαννιτών που καλείται παράλληλα να συνεισφέρει στον μεγαλύτερο προσφυγικό καταυλισμό που έχει δημιουργηθεί στην Ήπειρο και ο οποίος βρίσκεται στα όρια του, «δεν μπορεί να βγαίνει έξω από το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασία που ξεκινάει και να επιλέγεται (με ποια λογική;) μόνο η Άρτα».
Συνεχίζουμε το έργο για τους αδύναμους συμπολίτες μας
Η συνεισφορά του Δήμου Ιωαννιτών για τους πρόσφυγες δεν είναι σε βάρος των συμπολιτών μας, όπως τόνισε με έμφαση ο πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ.
Ο κ. Τσουμάνης δήλωσε πως «παρότι αντιμετωπίζουμε και τα οικονομικά προβλήματα και τα προβλήματα του προσωπικού, συνεχίζουμε το κοινωνικό μας έργο και την απρόσκοπτη λειτουργία όλων των κοινωνικών δομών».
Μάλιστα όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο ΟΚΠΑΠΑ ενισχύει τις κοινωνικές δομές του, καθώς είναι έτοιμος να λειτουργήσει σύντομα και το ΚΕΠ Υγείας και το Δημοτικό Οδοντιατρείο, ενώ αύξησε τα τεμάχια και την οργάνωση των Δημοτικών Λαχανόκηπων που διαθέτει σε συμπολίτες.
Συνεχίζεται η διανομή της επισιτιστικής βοήθειας μέσω του σχετικού προγράμματος, για το οποίο ο πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ τόνισε πως «γίνεται η διανομή – όπως έχουμε υποχρέωση από το πρόγραμμα- αλλά ο τρόπος που υλοποιείται από το αρμόδιο υπουργείο είναι λυπηρός και δεν σέβεται την αξιοπρέπεια των ανθρώπων. Δεν μπορεί να μοιράζουμε ένα κοτόπουλο σε μια εξαμελή οικογένεια, ή ένα λάχανο ή δυο κιλά μήλα. Τα έχουμε πει στο Υπουργείο και ελπίζουμε να γίνουν αλλαγές για να βελτιωθεί το πρόγραμμα».
«Όλες οι δομές του ΟΚΠΑΠΑ λειτουργούν εύρυθμα και συνεχίζουν να στηρίζουν τους συμπολίτες μας που βρίσκονται σε κατάσταση ανάγκης», κατέληξε ο πρόεδρος του Οργανισμού.