Η Κινηματογραφική Ομάδα Άρτας ΚΑΡΕ – ΚΑΡΕ προβάλλει την γαλλική ταινία “WELCOME” την Κυριακή 3 Απριλίου στις 20.00 το βράδυ στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Άρτας με ελεύθερη είσοδο.
Είκοσι δύο μίλια νερού (η απόσταση ανάμεσα στο Καλαί και το Ντόβερ) στέκονται τελευταίο εμπόδιο για να ξανασυναντηθούν ο Μπιλάλ με την αγαπημένη του Μίνα. Ο Μπιλάλ έφυγε από το Ιράκ και μετά από μια πορεία 4.000 χιλιομέτρων, περνώντας από τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη, βρίσκεται στη γαλλική πόλη Καλαί.
Στην προσπάθειά του να εισέλθει λαθραία στη Βρετανία μέσα σε μια νταλίκα, πληρώνοντας 500 ευρώ σε έναν δουλέμπορο, τα όνειρά του τερματίζονται απότομα, καθώς οι αρχές τον εντοπίζουν και τον θέτουν υπό επιτήρηση. Βλέποντας τις Βρετανικές ακτές τόσο κοντά, αποφασίζει να διασχίσει τη θάλασσα κολυμπώντας, αψηφώντας τους κινδύνους ενός τέτοιου εγχειρήματος. Γνωρίζει και γίνεται φίλος με τον Σιμόν, έναν πρώην πρωταθλητή κολύμβησης ο οποίος δουλεύει ως προπονητής στο τοπικό κολυμβητήριο. Όταν o Μπιλάλ του εκμυστηρεύεται το λόγο που θέλει να βρεθεί στην Αγγλία, ο Σιμόν συγκινείται από τον έρωτα του νεαρού και την αποφασιστικότητα του. Αποφασίζει να τον βοηθήσει και τον προπονεί για να διασχίσει το κανάλι, αψηφώντας το νόμο και βάζοντας έτσι σε κίνδυνο την κοινωνική του θέση…
Ο σκηνοθέτης παρουσίασε το καυτό πολιτικό θέμα τον λαθρομεταναστών και της λαθρομετανάστευσης μέσα από μια άκρως συγκινητική και ρομαντική ιστορία αγάπης δύο ζευγαριών. Δύο εντελώς διαφορετικά ζευγάρια, το ένα ντόπιο το άλλο αλλοδαπό, το ένα μεσήλικο το άλλο ανήλικο αλλά με τον ίδιο στόχο και το ίδιο όνειρο: Δύο κύριοι που δίνουν την μάχη να κερδίσουν τις αγαπημένες τους κυρίες.
Ο ένας είναι ο Σιμόν, κολυμβητής με πολλά βραβεία αγώνων στη συλλογή του κι ο άλλος ο Ιρακινός ανήλικος Μπιλάλ ο οποίος έχει πολλά βραβεία στη συλλογή του για αγώνες ταχύτητας. Και οι δύο τους έχουν μάθει να κερδίζουν σε αγώνες, τώρα όμως και οι δύο τους έχουν να δώσουν έναν διαφορετικό αγώνα, πιο δύσκολο, πρέπει να κερδίσουν τις συντρόφους τους. Σιμόν και Μπιλάλ αναπτύσσουν σταδιακά μια φιλία και ο ένας βοηθάει τον άλλον να αντιμετωπίσουν το δράμα τους.
Δύσκολο να μην συγκινηθεί ο θεατής όταν βλέπει ένα ανήλικο παιδί να κοιτάζει την απέναντι όχθη της Αγγλίας έχοντας στο χέρι τα δύο κομμάτια της φωτογραφία της κοπέλας του (που του έσκισαν οι αστυνομικοί) και να προπονείται στο κολύμπι μέρα και νύχτα για να καταφέρει να την ξαναδεί. Δύσκολο να μην συγκινηθείς όταν βλέπεις έναν άνθρωπο που από εκεί που δεν συμπαθούσε τους λαθρομετανάστες, θέτει σαν στόχο της ζωής του να βοηθήσει έναν ρισκάροντας να φυλακιστεί (μιας και ο νόμος δεν επιτρέπει στους πολίτες να βοηθούν λαθρομετανάστες). Δύσκολο επίσης να μην συγκινηθείς όταν βλέπεις κάποιον που δεν μπορεί να αποχωριστεί το δαχτυλίδι της πρώην γυναίκας του (ένα πανάκριβο δαχτυλίδι με διαμάντια) και που τελικά αποφασίζει να το δώσει στον Μπιλάλ για να το προσφέρει στην Μίνα. Και τέλος πώς να μην συγκινηθείς όταν βλέπεις ότι όλα αυτά αλλά και άλλες σκηνές πλαισιώνονται από ήρωες που βάζουν το συναίσθημα στο βάθρο του νικητή και τον κίνδυνο στη θέση του ηττημένου.
Το WELCOME έγινε αφορμή για μια ολόκληρη συζήτηση στα media της χώρας για τη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης Σαρκοζί, αλλά και γενικά για την αντιμετώπιση των μεταναστών από τη Δύση. Βάσει νόμου είναι δυνατό να επιβληθούν βαριά πρόστιμα και φυλάκιση μέχρι πέντε χρόνια σε όσους γάλλους πολίτες αποδειχθεί ότι βοηθούν ή παρέχουν καταφύγιο σε παράνομους μετανάστες. Το 2008, 4.423 πολίτες βρέθηκαν κρατούμενοι με ανάλογες κατηγορίες. Στις 18 Μαρτίου του 2009 στη γαλλική βουλή έγινε ειδική προβολή της ταινίας και αμέσως οι βουλευτές αποφάσισαν να εξετάσουν ξανά το συγκεκριμένο νόμο που ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών. Μια πολύ δυνατή ταινία, βαθιά ανθρώπινη, με αιχμηρά πολιτικά μηνύματα, που δεν προτείνει λύσεις αλλά καταδεικνύει το πρόβλημα, ένα πρόβλημα που αφορά όλη την Ευρώπη και έρχεται στο προσκήνιο με ολοένα και μεγαλύτερη ένταση!
Welcome στην Ευρώπη-φρούριο! Benvenuto στην ποινικοποίηση της παροχής στέγης σε λαθρομετανάστες της Ιταλίας. Bienvenue στην ποινικοποίηση της παροχής κάθε βοήθειας σε λαθρομετανάστες της Γαλλίας. Καλωσόρισες στην Ελλάδα των στρατοπέδων συγκέντρωσης και του στοιβάγματος ονείρων σε λίγα τετραγωνικά. Στην Ευρώπη που το καλωσόρισες ξένε έχει παραχωρήσει τη θέση του προ πολλού στο κυνηγητό με την αστυνομία.
Και τι να γίνει, θα μου πείτε! Να τους αφήσουμε όλους να έρθουν εδώ και ο σώζων εαυτόν σωθήτω; Η πολιτική του ρεαλισμού δυστυχώς χέρι χέρι με τον ετοιμοθάνατο ανθρωπισμό μας. Αυτό είναι το πολιτικό background της ταινίας που σκηνοθετεί εξαιρετικά ο Philippe Lioret βασισμένος σε ένα πολύ καλογραμμένο σενάριο και μια συγκινητική ιστορία. Το Welcome είναι το συνταρακτικό δράμα του ανώνυμου μετανάστη που πασχίζει να κερδίσει αυτά που εμείς θεωρούμε στην καθημερινότητά μας αυτονόητα. Είναι μια ταινία που μπλέκει εξαιρετικά την προσωπική ιστορία ενός απελπισμένου λαθρομετανάστη με την προσωπική ιστορία ενός γάλλου πολίτη που για τους δικούς του (ιδιοτελείς στην αρχή αλλά βαθιά ανθρώπινους στη συνέχεια) λόγους αποφασίζει να τον βοηθήσει.
Πέφτοντας οι τίτλοι τέλους του «Welcome» νοιώθεις ότι το έργο αυτό ήρθε να επαληθεύσει μετά από πολύ καιρό τη φήμη του Γαλλικού κινηματογράφου, που ξέρει να διηγείται φλέγουσες κοινωνικές καταστάσεις, όπως αυτό της λαθρομετανάστευσης, χωρίς να γίνεται μελό.
Μια ταινία που έχει να περάσει σημαντικά μηνύματα για την λαθρομετανάστευση αλλά μέσα από την διαδρομή του συναισθήματος κι όχι μέσα από έναν ξύλινο πολιτικό λόγο. Άλλωστε όπως δήλωσε και ο σκηνοθέτης μετά την προβολή της ταινίας, δεν ήθελε να κάνει μια καθαρά πολιτική ταινία ούτε να κάνει ένα ντοκιμαντέρ, ήθελε να μιλήσει για το πρόβλημα αυτό μέσα από μια συγκινητική ανθρώπινη ιστορία έτσι ώστε να περάσει το μήνυμα πρώτα μέσα από την καρδιά και μετά μέσα από το μυαλό κι όχι αντίστροφα, γιατί έτσι πιστεύει πως μπορεί να υπάρχει καλύτερο αποτέλεσμα. Όσοι λοιπόν θέλετε να νιώσετε έντονα συναισθήματα και να δείτε από μια διαφορετική όψη τα προβλήματα των μεταναστών προσέλθετε!
Α… και μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας χαρτομάντιλα, μάλλον θα τα χρειαστείτε…
ΕΠΙΣΗΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ 59η BERLINALE – PANORAMA
(Βραβείο Οικουμενικής Επιτροπής – Βραβείο Label των Europa Cinemas)
ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ LUX ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ
ΕΠΙΣΗΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ: ΚΑΡΛΟΒΙ ΒΑΡΙ, ΕΔΙΜΒΟΥΡΓΟΥ & ΣΙΑΤΛ