Ο Βασίλης Τσίρκας, βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, πραγματοποίησε ομιλία στα πλαίσια της συζήτησης στη Βουλή για το Παράλληλο Πρόγραμμα.
Στην ομιλία του τόνισε τη μεγάλη σημασία ενός νομοσχεδίου με σαφές κοινωνικό πρόσημο, παρά τις ασφυκτικές δημοσιονομικές συνθήκες, το οποίο θέτει ως βασική προτεραιότητα την ανακούφιση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Περιλαμβάνει διατάξεις του Υπουργείου Υγείας, Εσωτερικών και Εργασίας, με τις οποίες επιχειρείται η υπέρβαση παθογενειών και στρεβλώσεων σε πολλούς τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής.
Σχετικά με τις διατάξεις του υπουργείου Υγείας, ο Βασίλης Τσίρκας, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής: «Κατοχυρώνεται το δικαίωμα στην υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών και των ευπαθών ομάδων. Διασφαλίζεται η πλήρης και ελεύθερη πρόσβαση σε περίπου 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους. Με τον τρόπο αυτό γίνεται επιτέλους πράξη η συνταγματική υποχρέωση της Ελληνικής Πολιτείας να εξασφαλίσει τον πλήρη και ισότιμο τρόπο απόλαυσης του κοινωνικού δικαιώματος της Υγείας για όλους τους πολίτες». Αναφέρθηκε επίσης στις πολύ σημαντικές ρυθμίσεις που αφορούν στην ενιαία αντιμετώπιση του τρόπου προκήρυξης των θέσεων ιατρών του ΕΣΥ για την πιο αποτελεσματική και έγκαιρη κάλυψή τους, αλλά και στα κίνητρα που δίνονται, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες σε ιατρικό προσωπικό σε απομακρυσμένες περιοχές.
Τέλος, τα νέα μέτρα που περιλαμβάνει το Παράλληλο Πρόγραμμα, μέρος των οποίων παρουσίασε και ο Βασίλης Τσίρκας στην ομιλία του, συνοψίζονται στα εξής:
– Υπουργείο Υγείας:
1) Ελεύθερη πρόσβαση στις δημόσιες δομές υγείας για όλους βάσει του ΑΜΚΑ και η πλήρης νοσηλευτική, διαγνωστική και φαρμακευτική κάλυψή τους.
2) Διευκόλυνση προσλήψεων και κίνητρα στελέχωσης με στόχο την κάλυψη θέσεων σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας σε απομακρυσμένες περιοχές.
3) Άρση των εμποδίων που δυσχεραίνουν τους ειδικευόμενους να εκδηλώνουν ενδιαφέρον για την κάλυψη θέσεων στα δημόσια νοσοκομεία (ειδικά της επαρχίας). Με βάση τη ρύθμιση, η υποχρέωση εκπλήρωσης της υπηρεσίας υπαίθρου δεν αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη της ειδικότητας αλλά για τη λήψη του τίτλου. Με αυτό τον τρόπο διευκολύνεται και η κάλυψη των αγροτικών ιατρείων με γιατρούς που έχουν νοσοκομειακή εμπειρία.
4) Μέτρα διευκόλυνσης των κρίσεων των γιατρών του ΕΣΥ έτσι ώστε να επιταχυνθούν οι προσλήψεις.
5) Ρύθμιση θεμάτων προσωπικού του ΕΚΑΒ.
6) Διαφανής διαχείριση λίστας χειρουργείου για την έγκαιρη, ασφαλή και χωρίς συναλλαγή (φακελάκι) εξυπηρέτηση των πολιτών. Η παρούσα νομοθετική διάταξη αντιμετωπίζει το πρόβλημα της αδιαφάνειας και της ανισότητας που επικρατεί στα νοσοκομεία όσον αφορά την προτεραιότητα των ασθενών στις χειρουργικές επεμβάσεις.
7) Με την καθιέρωση της κατάρτισης της λίστας χειρουργείου, η ημερομηνία επέμβασης του κάθε ασθενή παύει να αποτελεί αντικείμενο συναλλαγής μεταξύ αυτού και του εκάστοτε θεράποντα γιατρού, γίνεται άμεσα γνωστή σ’ αυτόν και καθορίζεται με βάση συγκεκριμένη ιατρική τεκμηρίωση, την αξιολόγηση της σοβαρότητας της νόσου του ασθενούς και του επείγοντος ή όχι της χειρουργικής αντιμετώπισης.
8) Σύσταση Γραφείων Προστασίας Δικαιωμάτων Ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία. Με αυτή τη διάταξη ρυθμίζονται τα θέματα σύστασης, εγκατάστασης, οργάνωσης και λειτουργίας των γραφείων προστασίας δικαιωμάτων των ληπτών υπηρεσιών υγείας. Τα γραφεία αυτά θα λειτουργούν σε κάθε νοσοκομείο της χώρας και θα έχουν ως αρμοδιότητα- μεταξύ άλλων- τη συλλογή και τη διεκπεραίωση καταγγελιών για φαινόμενα διαφθοράς στο σύστημα υγείας.
– Υπουργείο Εσωτερικών:
1) Απαλλαγή περισσότερων κοινωνικών ομάδων από τα δημοτικά τέλη και περαιτέρω ρυθμίσεις για την εκποίηση δημοτικών ακινήτων σε άστεγους δημότες.
2) Αποκατάσταση του ωραρίου των βρεφονηπιοκόμων από 8ωρο σε 6ωρο.
3) Δημιουργία Πληροφοριακού Συστήματος Διασύνδεσης Ληξιαρχείων – Δημοτολογίων.
– Υπουργείο Εργασίας:
1) Τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας για την προστασία και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων των ωφελούμενων.
2) Δυνατότητα επιβολής κυρώσεων στις περιπτώσεις που οι επιβλέποντες φορείς της Κοινωφελούς Εργασίας παραβιάζουν τους προβλεπόμενους όρους.
3) Αποδίδεται στους ωφελούμενους το δικαίωμα να απουσιάζουν για συγκεκριμένο αριθμό ημερών και για συγκεκριμένους λόγους, χωρίς να περικόπτονται οι αμοιβές τους και χωρίς να υποχρεούνται να επεκτείνουν τον χρόνο εργασίας τους.
4) Δημιουργία 250 Κέντρων Κοινότητας, με σκοπό την υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση των πολιτών με όλα τα κοινωνικά προγράμματα και υπηρεσίες που υλοποιούνται στην περιοχή παρέμβασης.