Γράφει ο Νίκος Βούστρος
Μετά από μηνύματα πολλών φίλων αλλά και τηλεθεατών της εκπομπής διαδικτύου που παρουσιάζουμε στο Epirus TV1 (videos εδώ), σχετικά με την πρόσφατη “επιδημία” από αναπαραγωγές και κοινοποιήσεις του γνωστού κειμένου το οποίο ισχυρίζεται ότι έχει καταληφθεί ο λογαριασμός κάποιου προσώπου και ότι δήθεν πρέπει να ενημερώσει τους φίλους του κοινοποιώντας το κ.λ.π., το πρώτο που πρέπει να πούμε σε όλους τους τόνους, είναι:
Αυτό, (το ότι δήθεν κάποιος σας “χάκαρε”) είναι μια ψευδής πληροφορία η οποία διακινείται ως φάρσα την οποία δυστυχώς διάφοροι καλοπροαίρετοι μεν, απληροφόρητοι δε, την κοινοποιούν (δηλαδή την διαδίδουν)
Πρόκειται για ένα χονδροειδές ψέμα, κυρίως διότι:
- Τεχνικά, είναι εξαιρετικά δύσκολο να εισβάλλει κάποιος σε λογαριασμό άλλου και να τον χρησιμοποιήσει χωρίς τη συγκατάθεση του.
- Αν κάποιος είναι τόσο σημαντικός στόχος ώστε να αποτελέσει στόχο hackers, είναι σίγουρο ότι όσοι θα είχαν ενδιαφέρον για τα ιδιωτικά δεδομένα του, δεν θα ενδιαφερόταν καθόλου για το προφίλ του σε ένα κοινωνικό δίκτυο όπως το Facebook. Μάλλον θα τους ενδιέφεραν κυρίως ιδιωτικά στοιχεία, παρά το τι έχει γράψει κάποιος (δημόσια!) στο Facebook.
- Η συγκεκριμένη φάρσα αναπαράγεται ανά διαστήματα στο Facebook, π.χ. κάθε 6 μήνες, μερικές φορές και με μικροπαραλλαγές, αλλά πάντα πάνω στο ίδιο μοτίβο: “Προσοχή, Διαδώστε, Κοινοποιήστε” κλπ
Ουσιαστικά, πρόκειται για το ψηφιακό αντίστοιχο του αστικού μύθου, μιας ψευδούς πληροφορίας η οποία διαδίδεται με αστραπιαία ταχύτητα, λόγω της φύσης και της επικοινωνιακής δυναμικής του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ειδικότερα.
Η όλη φάρσα (“hoax” κατά το διεθνή όρο της αγγλικής γλώσσας) στηρίζεται στην τεχνοφοβία των όσων διαβάσουν το κείμενο το οποίο τους προτρέπει να κοινοποιήσουν το περιεχόμενο, ώστε να πληροφορηθούν οι φίλοι τους το ζήτημα.
Η αλήθεια είναι ότι όλες αυτές οι πρακτικές, ακριβώς όπως και εκείνο το ανόητο κείμενο περί “προσωπικών δεδομένων” το οποίο κυκλοφορεί κατά καιρούς και διαδίδεται δια των κοινοποιήσεων, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, είναι απλά φάρσες οι οποίες σκοπεύουν να παραπλανήσουν όσους δεν είναι αρκετά ενημερωμένοι γύρω από τα τεχνολογικά ζητήματα.
Μην τους κάνετε τη χάρη! Μη πέφτετε στην παγίδα! Μόνο κακό στο διαδίκτυο και στην καθημερινότητα μας κάνουμε αν υιοθετούμε άκριτα την οποιαδήποτε σαχλαμάρα δούμε γραμμένη στο Facebook.
H υπέρμετρη ευπιστία ούτε χρειάζεται, ούτε προσφέρει κάτι.
Απλά, αρκεί να σκεφθείτε αν αυτό που διαβάζετε αντέχει στην κριτική της κοινής λογικής:
Γιατί να σας “χακάρει” κάποιος; Ποιος είστε; Τι ενδιαφέρον θα είχε και για ποιον, να “χακάρει” (άλλος ανόητος νεολογισμός, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα) ΕΣΑΣ και όχι κάποιον άλλον;
Προσοχή λοιπόν, στο τι αντιγράφετε και κοινοποιείτε, γιατί εσείς μπορεί να το κάνετε από καλή πρόθεση ή και επειδή δεν γνωρίζετε ακριβώς τα ζητήματα, αλλά να είστε σίγουροι ότι ο φαρσέρ κάθεται κάπου και γελάει μαζί σας (και με όλους τους υπόλοιπους που το αναπαράγουν!). Γιατί να γίνεστε θύματα και να παραπλανάτε κι άλλους;
Πως τα αναγνωρίζω
Γενικά, όλα αυτά τα κείμενα έχουν τα εξής χαρακτηριστικά:
- Αοριστολογία
- Μη τεκμηρίωση
- Κινδυνολογία
- Προτροπή για αναπαραγωγή / κοινοποίηση
Όπου λοιπόν βλέπετε αυτά τα χαρακτηριστικά, μπορείτε να είστε υποψιασμένοι ότι κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για μύθο (hoax), ή όπως αποκαλείται στην “αργκώ” του διαδικτύου, «μούφα».
Ελπίζουμε να συμβάλλαμε στην ενημέρωση σας και φυσικά ….ΔΙΑΔΩΣΤΕ / ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ / SOS
N.B. ;-)