Ερώτηση προς το Υπουργείο Παιδείας με θέμα: «Ζητήματα που προκύπτουν από ενδεχόμενα κενά στις διαδικασίες αναγνώρισης από τον ΔΟΑΤΑΠ, τίτλων σπουδών που εμπλέκονται εμμέσως ιδιωτικοί φορείς», κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοβουλία του βουλευτή Ιωαννίνων και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Χρ. Μαντά.
Με αφορμή σχετικές αναρτήσεις στο διαδίκτυο σχετικά με την αναγνώριση της ισοτιμίας τίτλων που προσφέρονται με την μορφή «σπουδών εξ αποστάσεως» και δεδομένου του ολοένα αυξανόμενου ενδιαφέροντος από την Ελληνική κοινωνία για σπουδές αυτού του τύπου, οι βουλευτές ζητούν ενημέρωση, αναφερόμενοι σε πληροφορίες με εμπλοκή ιδιωτικών φορέων στην Ελλάδα, σε παρεχόμενα προγράμματα σπουδών ιδρυμάτων της αλλοδαπής.
Οι πληροφορίες αυτές αναφέρουν ότι ο ΔΟΑΤΑΠ (Διεπιστημονικός Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης – πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ) ενδεχομένως να έχει προβεί σε αναγνωρίσεις κάποιων εξ αυτών ως μεταπτυχιακά προγράμματα εξ’ αποστάσεως μορφής εκπαίδευσης.
Ο κίνδυνος είναι οι σπουδές στα κολλέγια να βαπτίζονται ως εξ αποστάσεως και ως τέτοιες να αναγνωρίζονται, κατά παράβαση του άρθρου 16 του Συντάγματος.
Συγκεκριμένα ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1) Μήπως τελικά σπουδές που προσφέρονται σε κολλέγια, κάνοντας χρήση τις αποφάσεις του ΔΣ του ΔΟΑΤΑΠ, βαπτίζονται ως σπουδές από απόσταση και τελικά αναγνωρίζονται, καταστρατηγώντας εμμέσως το Σύνταγμα της χώρας;
2) Πώς λοιπόν μπορεί να διασφαλιστεί από τον παραπάνω αναφερόμενο Οργανισμό, η μη παράβαση των διατάξεων του νόμου, ειδικά όταν ορίζεται σαφώς ότι δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε μορφή συνεργασίας στην ημεδαπή;
3) Έχουν αναγνωρισθεί από τον ΔΟΑΤΑΠ τίτλοι που εμμέσως εμπλέκονται ιδιωτικοί φορείς;